Hirdetés

Most, hogy minden iskolásnak otthon kell maradnia, elengedhetetlen a megfelelő áram- és gázellátás.

Hirdetés

Az energiaellátás biztosítása életeket menthet – nem csupán, de különösen a koronavírus-járvány idején – írja közleményében  Habitat for Humanity Magyarország. Nem csupán a mindennapi élet fenntartása – például hűtőszekrények üzemeltetése, mosás, főzés vagy akár az otthonok fűtése –, de gyermekek esetében a távoktatás zavartalan folytatása, illetve az egészséges otthoni körülmények megteremtése, vagy fenntartása is múlhat ezen.
  

A tavalyi első hullámhoz hasonlóan most is a lehető leghamarabb szükség lenne a tartozások miatti kikapcsolási moratórium életbe lépésére, legalább a veszélyhelyzet végéig. Ugyanakkor arról a több mint 100 ezer háztartásról sem feledkezhetünk meg, akik előrefizetős fogyasztásmérőt, – azaz a feltöltőkártyás mobiltelefonok elvéhez hasonlóan működő mérőórát – használnak.

Az előrefizetős mérőórát használók sokszor a leginkább kitett vagy rászoruló csoportokhoz tartoznak; a védendő fogyasztók és gyakran az önkormányzati szociális bérlakásokban élők is ide tartoznak. Ha ők elveszítik a bevételeiket, és nincs pénzük feltöltést vásárolni – vagy az üzletek zárva tartása miatt nem is tudják ezt hol megtenni – náluk ugyanúgy nem lesz áram vagy gáz, mintha kikapcsolnák azt.

„A leginkább rászoruló energiafogyasztók érdekben a Habitat tavaly áprilisban petíciót indított, amelyet több mint háromezren írtak alá.  Ebben arra kértük a kormányt – és kérjük ismét – hogy egy egyszerű, kipróbált eszközt alkalmazva juttassanak el minden fogyasztó számára egy egyszeri, legalább 12 000 forintos rezsitámogatást. Ez akkor nem történt meg, de jelen helyzetben is megoldást jelenthet.” 

A Habitat most arra kéri az energiaszolgáltatókat, hogy tegyék lehetővé – ismét – egy ilyen jellegű vészkód igénybevételét a szociálisan rászoruló ügyfeleik számára. Az érintettek megfelelő tájékoztatásában a karitatív, civil szervezetek és a szociális munkások is a szolgáltatók segítségére lehetnek, hogy valóban eljuthasson ez az akár életmentő információ a háztartásokhoz.

A teljes közleményt további javaslatokkal itt olvashatod el.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kényelmes, vagány, újrahasznosítható cipő

Kényelmes, vagány, újrahasznosítható cipő

Nagy Ádám polimer cipőkollekciót tervezett elsősorban vízpartra, de miért ne hordhatnánk akár városban is? Ezen a héten mindenesetre felpróbálhatod.

Fotóház és műterem az Epreskertben

Fotóház és műterem az Epreskertben

Palágyi Barbara diplomadíjas munkája azt boncolgatja, mennyire közel is áll egymáshoz a fotográfia és az építészet.

Ötezer embert lát el élelemmel ez a növény-felhőkarcoló

Ötezer embert lát el élelemmel ez a növény-felhőkarcoló

A növény-felhőkarcolók lehetőséget adnak arra, hogy helyben termesszk élelmiszereinket. 

Hirdetés