Hirdetés

Kihirdették a Buzogány utcai épület bővítésére kiírt tervpályázat eredményeit.

Új központi könyvtárral, kulturális és sport célú terekkel, multifunkciós hallgatói centrummal bővülhet a Budapesti Gazdasági Egyetem zuglói épülete. Az új komplexum megtervezésére a BGE a Magyar Építész Kamarával közösen tervpályázatot írt ki, ahol cél volt, hogy a főváros városképébe harmonikusan illeszkedő, multifunkcionális, az oktatás, kutatás és kulturális kikapcsolódást együttesen biztosító, modern és fenntartható pályaművek érkezzenek. A tervpályázatot a Gereben Péter, Marián Balázs vezette építész iroda koncepciója nyerte. A tervpályázatra 16 anyag érkezett be, melyből hatot díjazott a zsűri. A beruházás megvalósítása várhatóan 2020-ban kezdődik. 

A Budapesti Gazdasági Egyetem az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított az oktatói, kutatói és hallgatói környezet fejlesztésére, a rendelkezésre álló infrastruktúra modernizálására, a jövő generáció igényeinek figyelembe vételére. A magasszintű, gyakorlatorientált oktatás mellett a folyamatos újításoknak is nagyban köszönhető, hogy a BGE az idei évben már több mint 6 000 első évest tudott felvenni, ezáltal a hazai felsőoktatásban változatlanul a legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező gazdasági egyetem. Tekintettel arra, hogy a BGE zuglói kampusz kollégiumának jelenleg egyszintes épülete átépítéssel multifunkcionális centrummá alakítható, az Egyetem a Magyar Építész Kamarával karöltve – a Magyar Kormány támogatásával – tervpályázatot hirdetett. A budapesti városképbe harmonikusan illeszkedő, multifunkcionális, az oktatás, kutatás és kulturális kikapcsolódást együttesen biztosító, modern és fenntartható építményterveket vártak, amik az „okos” szemlélet jegyében valósulhatnak meg. A kiírásban kiemelt szempont volt, hogy széleskörűen alkalmazzák a környezettudatos technológiákat, lehetővé tegyék többek között élő növényekből álló zöldfal, valamint rekreációs és sportolási lehetőségeket biztosító terek, zöld tetőterasz kialakítását.

„A pályaművek értékelése során a beépítést, a megvalósíthatóságot, a közlekedési és a környezetvédelmi követelményeknek való komplex megfelelést is vizsgáltuk, illetve hogy a pályaművek mennyire igazolják vissza a kiírásban foglalt elvárásokat. Fontos, hogy könnyen építhető, tartós és hosszú távon költséghatékonyan fenntartható beruházás szülessen, ami harmonikusan illeszkedik a budapesti városképhez.” - hangsúlyozta Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja.

A pályaművekkel szemben alapvető követelmény volt, hogy helyet és teret biztosítsanak a kutatási és innovációs képesség fokozására, a nemzetközi tanulási-oktatási környezet fejlesztésére, egyúttal méltón reprezentálják a BGE társadalmi felelősségvállalását. A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a könyvtár mint találkozási pont, továbbra is fontos szerepet fog játszani az egyetemek közösségi életében.

A BGE Buzogány utcai épületegyüttese 1 750 m2 zárt területtel, 650 m2 zöldtetővel, valamint 560 m2 közösségi térrel bővülhet. A létrejövő multifunkcionális központ már a következő generációk igényei szerint valósulhat meg, ahol a hagyományos könyvtár mellett fontos szerepet kapnak a rugalmasan és könnyen alakítható közösségi terek, kulturális és sportfunkciók. Emellett az új épület publikus tereihez kapcsolódó tetőkertek és teraszok – azon túl, hogy kiváló lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra – erősíthetik a hallgatói környezet-tudatosságot, egyben kifejezik az Egyetem a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét is. A beruhás előkészítésének következő lépése a tervezési és engedélyezési szakasz, amelyben az Egyetem az első díjas, kiválasztott pályamű alkotóival kíván szerződést kötni a továbbtervezésre, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás keretében.

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Év háza pályázat 2020

Év háza pályázat 2020

Két kategóriában pályázhatnak családi házak, kis társasházak, illetve középületek tervezői az idei Év háza díjra.

A METU hallgatói letesztelték az új hirdetési felületet

A METU hallgatói letesztelték az új hirdetési felületet

A LuxRoll újítást hoz a vizuális megjelenítés területén, a cég pályázatot írt ki az egyetem diákjainak.

Street art és köztéri szobrászat a Bizottság-ligetben

Street art és köztéri szobrászat a Bizottság-ligetben

Pályázati felhívás időszaki köztéri műalkotások létrehozására és kiállítására Szentendrén.

Hirdetés