A holland Mecanoo tervezte Tainan közkönyvtár.

Tajvan legrégebbi városának gazdag történelmét és kultúráját is felvonultatja az új könyvtár épülete, ahol külön teret szenteltek a tiniknek, terveztek Braille-könyvtárat, négy tetőkertre is kimehetnek a látogatók, a művészet pedig mindenütt jelen van, és nemcsak a szemnek. A holland Mecanoo iroda és a tajvani MAYU Architects frissen átadott projektje. 

Tajvan legrégebbi városa, Tainan gazdag történelemmel bír, amely során különböző kulturális hatások érték: a korai 17. században a Holland Kelet-indiai Társaság alapított itt kereskedelmi telepet (akkor épp Fort Zeelandiának hívták a várost), aminek a maradványai a mai napig megtalálhatóak, csakúgy, mint a kínai Ming-dinasztia vagy a japán fennhatóság időszakának. A sziget negyedik legnagyobb városában számtalan templomot találunk, köztük az 1665-ben épült Konfuciusz-templomot a híres konzolos tetővel és mívesen faragott mennyezettel. A holland Mecanoo iroda tervezte új közkönyvtár mindebből merít, miközben figyelembe veszi a város trópusi klímáját is. Odabent felvonultatja a város kulturális örökségét, modern művészetet, zenét, filmeket és több mint egymillió könyvet, köztük 16 000 kötetet a japán megszállás időszakából. Azt mondani sem kell, hogy az épület a legújabb technológiáival van felszerelve.

Bambuszerdő

A legfeltűnőbb az épület fordított zikkuratot idéző megformálása. A konzolokat ritmikusan elhelyezett karcsú oszlopok tartják, amelyek olyan élményt nyújtanak, mintha egy bambuszerdőn sétálnánk át; a faragott virágminták az óváros mutatós rácsos ablakait idézik. Ezek a lécek megszűrik a fényt, és kint tartják a hőséget, a különleges homlokzat pedig este már messziről felismerhető.

Külső és belső tér közt számos átmenetet kínál ez a szerkezet, a szabadtéri tevékenységeket négy süllyesztett terasz szolgálja ki, közülük a legnagyobb a térről érhető el – itt előadások, koncertek, kiállítások rendezhetők. 

Különlegesek a napellenzők is: a lépcsőzetesen elrendezett pezsgőszínű alumíniumpanelek szintén a homlokzat díszítőelemei. A racionális alaprajzi szerkesztést a maximális rugalmasságnak rendelték alá, így az épület még a jövőbeli változásokra is felkészült.

Művészet és könyvek

Bent, a dupla magasságú átriumban Paul Cocksedge műalkotása fogad: mintha kimerevítenénk egy pillanatot, amikor a szél papírlapokat fúj. Az installáció a gondolat szabadságát és az olvasás felszabadító erejét szimbolizálja.

Persze a művészet az épület minden zugában jelen van, nemcsak a szem számára: interaktív, kézzelfogható és játékos formában is. Izgalmas fűszer az épület geometriájában a vörös, szoborszerű lépcső: minden szintet érint, és mindenhonnan látható.

A faburkolatoknak köszönhetően a tágas, áttekinthető földszinti tér barátságos hangulatot áraszt, mindjárt a bejáratnál egy fogadótér és egy pult vár,  továbbá egy nappali számos újsággal és magazinnal. Érintőképernyők segítenek eligazodni a gyűjteményekben, és egy önkiszolgáló könyvkölcsönzőt is találunk itt. Alul található a gyermekkönyvtár az ötletes szekrényeivel, a szabadtéri játék tere, továbbá egy szellős, éjjel-nappal hozzáférhető tanulószoba, külön bejárattal.

Kulturális örökség

Feljebb haladva először a médiatárat találjuk, ülőhelyekkel, alkóvokkal, külön tinédzser részleggel. E fölött van az állandó gyűjtemény, majd a kulturális örökség gyűjteménye, amelyről négy szabadtéri tetőkertbe is kijuthatunk, továbbá három, oktatási/workshop térként szolgáló multifunkcionális térbe – és egy kávézóba. Legfelül található a színház és a konferenciaterem, valamint a munkatársak irodái. Végül fentről csodás panoráma tárul a városra.

Tajnan központi könyvtár

37 000 m2 könyvtár külön-külön gyermek és ifjúsági részleggel, kiállítási terekkel a kortárs művészeteknek, és a város kulturális örökségének, 130 üléses éjjel-nappali tanulószoba, multimédiás könyvtár, kávézó, 324 férőhelyes színház, 123 férőhelyes konferenciaterem, irodák, többfunkciós szobák, könyvesbolt, Braille-könyvtár, archívum, mélygarázs, négy terasz, tetőkert és egy tér.

Tervezés: 2016-2017 
Kivitelezés: 2017-2020 (nyitás 2021-ben) 
Megrendelő: Tajnan város önkormányzatának Kulturális Ügyek Irodája 
Építészet: Mecanoo, MAYU Architects
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fordított zikkurat, ami több mint egymillió könyvet rejt

A fordított zikkurat, ami több mint egymillió könyvet rejt

A holland Mecanoo tervezte Tainan közkönyvtár.

Modern építészet a filmműteremben

Modern építészet a filmműteremben

A témában Kurutz Márton tart előadást a Walter Rózsi-villában március 30-án.

A Breitner-ház belsőépítészeti újravirágzása

A Breitner-ház belsőépítészeti újravirágzása

Az Optinvest és a Pyxis Nautica együttműködésében.

Hirdetés