A Barna Architects II. helyezett terve az ulánbátori Nemzetközi Kulturális Parkra.

Kovács D. Barna stúdiója, a Barna Architects II. helyezést ért el az ulánbátori Nemzetközi Kulturális Park tervpályázatán. Első helyezést nem adtak ki, így három második, és két harmadik helyezés született. A Barna Architects tervét az építésziroda leírásában közöljük.

A Nemzetközi Kulturális Park tervezési helyszíne Ulánbátor belvárosától nyugatra elhelyezkedő Yamag városrészben lévő 35 hektáros terület. A programterv szerinti funkciók – közösségi területekkel és parkolókkal – megközelítőleg 95 000 m2 alapterületű beépítést jelentenek a 350 000 m2 nagyságú területen.

A Nemzetközi Kulturális Park építészeti koncepciója a mongol természetből inspirálódik. Az Ulánbátor környezetére jellemző hullámzó dombok jelenségét használtuk a park autentikus és funkcionális kialakításához. A völgyek és dombok zónákat hoznak létre a területen belül, amelyekbe a funkcionális egységek csoportosulnak. A terület nagy részre zöldtetővel fedett, amely a park növényzetével összeolvad.

A terület 5 fő zónára oszlik.

1. Zóna – Kulturális, üzleti és kereskedelmi élet

Az egyes zónába telepítettük a programtervben kért múzeumokat és kulturális létesítményeket, például a „Hunnu” Kutatatási és Virtuális Múzeumot, a Tudományos és Innovációs Centert, ami tartalmazza a MARS-V projektet, az Interaktív Tudományos Múzeumot a gyerekek számára, valamint a kézműves és kiskereskedelmi utcát. Az 1. szinten helyeztük el a nemzetközi éttermeket és a HU Rock Band előadótermét is.

Az üzleti és kereskedelmi élet a programtervben kért toronyépületben található, tetején kilátóval és egy nyitott sky terasszal.

2. Zóna – Kultúra völgye

A kettes zónában kapott helyet a „kultúra völgye” funkció. Ezt a központi részt úgy alakítottuk ki, hogy nagyobb koncertek, előadások, kulturális programok is megrendezhetők legyenek. A területet park geometriájából létrejövő ülőövezet arénaszerűen veszi körbe, ahonnan biztosított a rálátás a mesterséges tóra és a partján lévő szabadtéri színpadra.

3. Zóna – Multifunkcionális sportpályák

A hármas zónába kerültek a multifunkcionális sportpályák, és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló létesítmények. A területen egy fedett lelátóval ellátott és egy nyitott sportpálya kapott helyet. A sportpályák az „érkező szinten” összeköttetésben állnak a park egyéb funkcióival (lásd a fenti diagramot).

4. Zóna – Szabadidő családok és gyerekek számára

Szabadidős területek családok és gyerek számára. A programterv szerinti funkciók közül itt kapott helyet, a négyévszakos gyerekpark és háziállat futtató, továbbá egy kisebb mesterséges tó.

5. Zóna – „Megújuló energia háza”

A park tervezési folyamata során figyelmet fordítottunk az autentikus növényzet telepítésére és a fenntarthatóságra, ennek kiemelt része a megújuló energia használata és energetikailag gazdaságos parküzemeltetés. Ehhez speciális vízgazdálkodási rendszert javasoltunk, ami a szürkevíz gazdálkodásban és az intelligens locsolási megoldásokban kínál lehetőségeket. A park területén javasoljuk az úgynevezett intelligens öntözésvezérlést, amely felhő automatizált és időzített sprinkler rendszerrel segíti a fenntartható vízgazdálkodást.

Az Nemzetközi Kulturális Park három fő szintre osztható, nem számítva az üzleti és kereskedelmi tornyot.

Park szint – A funkciók többsége zöldtetővel és növényzettel borított, de minden funkciónak van kapcsolata a park szinttel. A park szint tervezésének fő szempontja, hogy a sok eltérő funkció egyidejűleg és harmonikusan tudjon működni a parkban. A park felületi geometriája a zónákba csoportosított egységeknek a zavartalan működését segítni elő. Továbbá teljesíti azokat a programterv szerinti elvárásokat, hogy a park biztosítson változatos és izgalmas lehetőségeket az aktivitások bő körének, többek közt legyen alkalmas tartalmas séták, biciklizés, elektromos rollerek és egyéb közlekedési eszközük változatos és érdekes felhasználására. Tervezési cél volt a zöldfelület maximalizálása, a természetközelség megteremtése és a múzeumi, kulturális és egyéb funkciók egyidejű eseményeinek zavartalan biztosítása, ennek egyik eszköze, hogy a kulturális és egyéb funkciókat zöldtetős és növényzet borítást kaptak, illetve a múzeumok számára saját fedett nyitott és szeparált előadó és eseményteret alakítottunk ki.
 
1. szint – Az első szint az 1. Zónában található köztes emelet, ahová a nemzetközi éttermeket és a „HU Rock Band” multifunkcionális előadótermet helyeztük el, közvetlen kapcsolattal a park szinttel.

Érkező szint – Az érkező szinten találhatók a park tömegközlekedési csatlakozásai, a gyorskiszálló zónák, a parkolók és látogatók fő találkozópontja. Az érkezési szintről a területen található összes funkció megközelíthető, illetve minden fontos csomópontban vertikális közlekedési pontok vannak, ahonnan a park szint elérhető.

A toronyépület

Toronyépület

A kiíró által biztosított programterv alapján a parknak rendelkeznie kell egy toronyépülettel az üzleti és kereskedelmi szektor részére. A tervezett toronyépület a park szerves része, geometriailag és működésben is. A toronyban helyeztük el a parküzemeltetést és az üzleti, gazdasági élet területeit. A 25 szintes torony, 143 méter magas, a tetején sky terasz és kilátó található.

Helyszín: Mongólia, Ulánbátor
Pályázat lebonyolítója: IUE Group - Ikh Uilsiin Ereld LLC
Típusa: Nyílt építészeti pályázat

Tervezési terület: 350 000 m2
Beépített alapterület: 95 000 m2

Eredmény: Kovács D. Barna - Barna Architects Kft. - II. helyezés (első helyezést nem adtak ki, három második, és két harmadik helyezés született)

A nagyobb méretű képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mongol természet inspirálta, öt zónára osztott kulturális park

Mongol természet inspirálta, öt zónára osztott kulturális park

A Barna Architects II. helyezett terve az ulánbátori Nemzetközi Kulturális Parkra.

Az épület, ami körbefonja a belvárosi Szent Anna-templomot

Az épület, ami körbefonja a belvárosi Szent Anna-templomot

Az Emerald Residence épülete az újrapozicionált Szervita téren.

Redőnyszerelés városi támogatással Bécsben

Redőnyszerelés városi támogatással Bécsben

1500 euró támogatást ér a lakások utólagos árnyékolása. 

Hirdetés