Hirdetés

Egyre több az innovatív, a körkörös gazdasági modellt szem előtt tartó megoldás.

Az építészetnek és az építőiparnak nagyobb szüksége van az innovációra a környezetvédelem terén, mint valaha - tartják sokan a szakma képviselői és kritikusai közül. Ennek egyik lehetséges eszköze az anyagok újrahasznosítása, mutatunk most négy jó példát arra, hogyan lehet olyan homlokzatokat készíteni, melyek kiállják a fenntarthatóság próbáját.

A világjárvány megjelenése arra készteti a tervezőket, a döntéshozókat és a lakosságot egyaránt, hogy átgondolják a városokhoz, a közterületekhez, az épületekhez és otthonokhoz való alapvető viszonyulást. Sokan nehezményezik, hogy az építész szakma hallgat, amikor állást kellene foglalni társadalmi és környezetvédelmi kérdésekben, miközben a szakmának már régen a folyamatok élére kellett volna állnia. A kritikák ellenére egyre több az innovatív, a körkörös gazdasági modellt szem előtt tartó megoldás, vannak példák arra, hogyan lehet műanyag rekeszből, fagyisdobozból, kidobott ablakokból, műanyag székből homlokzatot készíteni.

Naju Art Museum - Dél-Korea

A Hyunje Joo_Baukunst építészetiroda 1500 műanyag rekeszbe csomagolta a dél-koreai múzeumépületet, létrehozva ezáltal egy olyan rugalmas és áttetsző homlokzatot, amely minimalizálja a külső és a belső tér elválasztását. Ha az épületet bármikor elbontanák, a kosarakat más épületekhez is fel lehetne használni.

Fotó: Hyunje Joo_BaukunstFotó: Hyunje Joo_Baukunst

Bima Microlibrary - Indonézia

Nemcsak az újrahasznosítás kérdését oldotta meg az indonéz SHAU Bandung építésziroda akkor, amikor egy könyvtár homlokzatához 2000 fagylaltosdobozt használt fel, hanem a dobozok fordított elrendezésével különleges üzenetet is küldött a környezetének: buku adalah jendela dunia, vagyis a könyvek a világ ablakai. Az üzenet az épület bal felső részéből lefelé haladva elolvasható. A homlokzat nem csupán az épület misszióját kürtöli szét, de a dobozok egyfajta természetes izzóként is funkcionálnak a belső térben a napfény szétszórásával.

Fotó: SHAU Bandung Fotó: SHAU Bandung

Vegan House - Vietnám

A projekt nulladik lépéseként a felújítás előtt a ház tulajdonosa rengeteg kidobott anyagot gyűjtött össze, benne bútorokkal, ablakokkal és lámpaernyőkkel. A Block Architects építésziroda feladata az volt, hogy figyelembe véve a rendelkezésre álló büdzsé szűkösséget, találja ki, hogyan lehet ezeket a tárgyakat felhasználni az épülethez úgy, hogy egy friss, fiatalos otthont hozzon létre, de a ház klasszikus elemei se tűnjenek el. Így lett az ablakokból homlokzat.

Fotó: Quang TranFotó: Quang Tran

Gallery of Furniture - Csehország

Az irodabútorok gyártására szakosodott cseh MY DVA group brno-i bemutatótermének homlokzatát 900 fekete műanyag ülés borítja, az ötlet a CHYBIK + KRISTOF Architects fiatal építészeitől jött. Az eredetileg teljesen jellegtelen épület egy könnyen megjegyezhető részévé vált a városnak.

Foto: Lukas PelechFotó: Foto: Lukas PelechHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jószomszédi viszony

Jószomszédi viszony

Hamarosan szerverek hulladékhője fűti Bécs legmodernebb kórházát.

Tűz és föld egyesülése

Tűz és föld egyesülése

Májusban az OCTOGON online témája a kerámia.

A mikrótól a burkolatig

A mikrótól a burkolatig

Elektronikai üveghulladékból tervezett burkolatot a Snøhetta.

Nincs találat!

Hirdetés