Hirdetés

OCTOGON hunters | A legmenőbb lakóhajók

Levadásztuk a legmenőbb lakóhajókat!

Szubjektív válogatásunk a világon található káprázatos munkákból, a heti rendszerességgel jelentkező OCTOGON hunters sorozatunkban.
 

Exbury Egg–Beaulieu folyó – Egyesült Királyság

Az Exbury Egg megalkotója nem más, mint Stephen Turner, akinek fő aspektusában a környezet hosszú távú fenntarthatósága állt. Az építmény saját rezidenciájaként szolgált, amely egy évig lebegett a Beaulieu-torkolatában, hogy megvizsgálhassa a környezet változásait, valamint a tengeri ökológiát. A projektet építészeti, művészeti, valamint oktatási tanácsadók, a Space Placemaking and Urban Design (SPUD Group) vezetik, a környezeti értékeink megóvása érdekében. Teljes mértékben együttműködtek Stephen Turnerrel, aki a környezeti változásokra szerette volna felhívni a figyelmet, mindeközben egy oktatási programot is a létrehoztak iskolák számára. Az Egg megalkotását a parton fészkelő tengeri madarak ihlették. Paul Baker hajóépítő építtette, cirka 6 méter hosszú és 2,8 méter átmérőjű, újrahasznosított cédrusburkolatú szerkezetét, melynek öregedését maga a művész követte nyomon. A tartóbordákhoz és a belső keretekhez helyi duglászfenyőt használtak.

Wendy Perring, a projekt építésze így nyilatkozott: „Az volt a szándékunk, hogy minimális hatású élő munkaszerkezetet hozzunk létre, alacsony energiatartalmú anyagok felhasználásával, húsz mérföldes körzetben, amelyet egy helyi kézműves csapat állít össze évszázados technikákat használva. Általa megmutatjuk azt a minimumot, amelyre szükségünk van a kényelmes élethez, és azt, hogy hogyan csökkenthetjük a környezetre gyakorolt hatást.” Stephen Turner munkájának folyamatos nyilvántartása elérhető a nyilvánosság számára az Exbury Gardens-ben és a projekt honlapján. A projekt végén a Tojás, a művész munkáit ábrázoló szoborinstalláció részévé válik, és országszerte bemutatásra kerül.

Fotó: Nigel RigdenSeahorse–Dubai – Egyesült Arab Emírségek

A Floating Seahorse egy egyedülálló lakóhajó-sorozat, amely Európa Szíve részeként épült fel nem máshol, mint Dubajban. A háromszintes építményekben minden megtalálható, ami a luxushoz kell: napozóterület, pezsgőfürdő, megemelt kilátó, valamint (talán a legmenőbb rész) a fedélzet alatti háló- és fürdőszoba, ami lehetővé teszi a vízi élet megfigyelését. Az ablakok a padlótól a mennyezetig érnek és a tenger szintjén folytatódnak. A legfelső szinten egy másik terasz, egy minibár, egy konyhasarok és egy üvegfenekű pezsgőfürdő található. A kilátókból Dubajt és a Perzsa-öbölt lehet látni, a padlókat pedig hajlított fa- és üveglépcső köti össze. Az extravagánsabb verziók akár 12 millió dollárt is elérhetnek, a projekt – a tervek szerint – pedig 131 villát fog tartalmazni.

A Kleindienst (amely az üdülőhely és a lakóhajók építéséért felelős) abban reménykedik, hogy némi előrelépést tehetnek a térség veszélyeztetett csikóhalállományának helyreállítása érdekében. Így nyilatkoztak egy 2015-ös, májusi eseményen: „A luxus menedékhelyek alatt mesterséges korallzátonyt hozunk létre, amely védett terület lesz, ahol a csikóhalak biztonságosan élhetnek és szaporodhatnak”. A hajósorozat még építés alatt áll, de a Kleindienst arra számít, hogy a világ egyik legkeresettebb turisztikai célpontja lesz. Egyelőre sajnos csak privát repülővel, vagy hajóval lehet megközelíteni a lebegő csodát.
 

Kép: KleindienstPort X–Prága – Csehország

Ez az egyedülálló lakóhajó az ambiciózus Port X projektnek köszönhető. Az épületet egyfajta üveghomlokzat veszi körül, ahonnan zavartalan kilátás nyílik a Moldva folyóra. Minden szegmense összetett laminált és szigetelő rétegekből készült. A padló, a falak és a mennyezet elválaszthatatlan egységet alkotnak, a fő falakat, mennyezetet, padlót pedig vörösfenyő lambéria borítja. A nappalik általában a víz felé néznek, de ez változtatható. A homlokzat nyitott francia ablakokkal van kialakítva, amelyeken keresztül ki lehet jutni a teraszra. A mennyezet több műanyag tetőablakot tartalmaz, amelyek nemcsak fényforrásként szolgálnak, hanem szellőzést és mesterséges fényt is biztosítanak. Többrétegű összetételének köszönhetően kiváló hő- és szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az elegáns, modern design csodálatos kontrasztként szolgál a város román stílusú építészetével, miközben kialakítása lehetővé teszi az egyszerű összeszerelést, szétszerelést és áthelyezést. A Port X több modulból áll, amelyeket egyedileg gyártanak és szállítanak, darutechnika segítségével. Fő jellemzője, hogy könnyen szétszedhető, így bármikor át lehet szállítani egy másik helyszínre. Leginkább tartós kikötésre alkalmas, vontató berendezés segítségével pedig a vízfelületen történő mozgás is lehetséges. Ugyanekkor, szárazföldi házként is működhet, akár ideiglenesen, de még hosszú távon is. A lebegő otthon kibérelhető az Airbnb-n három másik vendéggel együtt, 170 dollárért éjszakánként.

Fotó: PortX - BydleníFennel Rezidencia – Portland, Oregon

Ez az íves fa rezidencia Portlandben, Oregon államban található és úgy tervezték, hogy utánozza a víz íveit és hullámait, amelyen lebeg. A Fennell Rezidencia 2005-ben készült el a Willamette folyón. Az ívelt, ragasztott, laminált gerendák segítségével megragadták az áramló víz és az idő múlásának eternális érzését. Az első benyomások alapján az épület költői, hullámzó része erősen szoborszerű formát alkot, ugyanakkor mégis a racionalitás „talaján marad”. Az alaprajzok élesek és logikusak, a kialakítás melegséget és kényelmet közvetít. A görbéket arra használják, hogy összefüggő tereket hozzanak létre, ahol a falak mennyezetekké válnak, a mennyezet pedig visszaváltozik fallá. A ház elrendezése letisztult és modern. A loft stílus szerelmeseinek ez egy remek választás lehet. Habár a vízen nem érezhető a ringatózás és a víz „dobálása”, a konyhában lévő függő lámpák lengése finoman emlékeztetnek arra, hogy valójában hol is vagyunk.

Fotó: Cameron NeilsonVilla Näckros – Kalmar, Svédország

Az úszó villa sok szempontból jelentett kihívást. Tervezésének egyik fő aspektusa egy olyan új életforma kialakítása volt, amely felismeri a természetközeli élet különleges tulajdonságait. Létrehozásának kulcsszavai a következők voltak: fenntarthatóság, alacsony karbantartás, anyag- és épületfejlesztés, környezetvédelem, alacsony energiaköltségek, identitás. Céljuk, egy kényelmes élet és elrendezés megteremése volt, amely a víz közelségének optimális érzetét adja. 

Az úszó, többszintes villát Staffan Strindberg svéd építész tervezte. A 12x12 méteres épület hat szobával és konyhával, 178 négyzetméteres lakóterülettel, 125 négyzetméteres terasszal és 74 négyzetméteres ablakokkal rendelkezik, de tele van olyan technológiákkal is, amelyek fokozzák a kényelmes életmódot, és megteremtik a nyugalom és természet közötti harmóniát. A Villa Näckrost a svéd építőipar (Byggindustrin) „Év épülete2003-as díjára jelölték, emellett számos svéd és nemzetközi folyóiratban és lapban jelent meg.

Fotó: James SIlverman
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters | A legmenőbb lakóhajók

OCTOGON hunters | A legmenőbb lakóhajók

Levadásztuk a legmenőbb lakóhajókat!

Szuperblokkot alakítanak ki Bécsben 

Szuperblokkot alakítanak ki Bécsben 

Csillapítják az autóforgalmat és a gyalogosokra, biciklisekre optimalizálják a közlekedést.

Időkapus rakodási rendszert vezet be a Cemix

Időkapus rakodási rendszert vezet be a Cemix

A logisztikai megoldást három üzemükben is bevezetik még az év végéig.

Nincs találat!

Hirdetés