A három évente kiadott Philippe Rotthier European Prize of Architecture zsűrije a 27 kiemelt projekt közé választotta a kollektív műterem által tervezett Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont épületét – közölte lapunkkal Kovács Zoltán, a Kollektív Műterem vezető tervezője.

A díjazott és kiemelt projektekről Brüsszelben 2021. október 23-án nyílik kiállítás a CIVA alapítvány épületében (Rue de l’Ermitage 55). Az épületet egy éve, az OCTOGON 2020/4-es (160-as) lapszámában mutattuk be, Minden megvan címmel, Götz Eszter írásával. 

Idézzük most a koncepció bemutatását a Kollektív Műterem leírásában:

Zsámbék, középkori vár maradványok, barokk kastély, szerzetesi iskola és rendház, tanítóképző főiskola. Végül a Premontrei rend művészeti általános iskolát és gimnáziumot tart fenn az ódon falak között. Az épület helyenként romos, komoly statikai problémákkal.

A felújítás koncepciója három építészeti alapkérdés köré szerveződik. Az épület nem rendelkezik közösségi terekkel, a korszerű oktatási és pszichikai környezetet a középfolyosós épület nem tudja biztosítani, és nincs megfelelő méretű sportpálya. A telek morfológiai helyzete a vár előzményekből adódóan a bővítést nem teszi lehetővé, a szükséges funkciókat alapvetően a meglévő kontúron belül kell megadni. Új főbejáratot kell képezni, mert a meglévő barokk kapu előtt a domboldalt elhordták, és a gyerekek fogadására alkalmas, gépkocsival is megközelíthető, megfelelő méretű fogadó teret kell létrehozni. A legfontosabb kérdés a hely identitásának meghatározása. Az iskola a kastély melléképülete volna, vagy saját jelentéssel bír? A zsámbéki lakosok mára nagyrészt nem tudják, hogy a településük egy vár köré szerveződött. Elképzeltük milyen lenne, ha a keresztes nővérek meghagyták volna a várromokat, és az épületeket azok közé helyezték volna. Vissza lehet forgatni az időt? A vár anyaga megvan, beépítették az iskola falaiba. Az anyag képes megidézni a kort, hordozza a formát adó kezek lenyomatát. Meg lehet idézni a román bazilikát építő premontrei szerzetesek szellemét?

Olyan műemléki rekonstrukciót terveztünk, ahol az építés összes korszaka megmutatja, és építőanyagával képviseli magát. A szükséges funkciókat a meglévő terek átalakításával, kiegészítésével gondoltuk megadni. A belső udvar mentén a termeket kibontottuk, és egy kétszintes, változó dinamikájú hosszú közösségi teret hoztunk létre. Itt a meglévő falszerkezetet, a vár köveit megmutattuk, és kivezettük a déli homlokzaton vágott főbejáratig. Az alapokat megerősítettük, és a meglévő szétnyíló falakat új vasbeton belső merevítéssel fogtuk össze. A tornatermet a meglévő 1937-ben épült kisebb tornaszoba falát meghagyva alakítottuk ki. A kortárs szerkezetek is az anyagszerűség elvét követik, és szigorúan funkcionálisak. A keresztes nővérek által emelt egyszerű, szigorú homlokzati architektúra mai átiratát alkalmaztuk a homlokzatokon.

megbízó: Gödöllői Premontrei Perjelség
2100 Gödöllő, Takács Menyhért utca 1.

Holnapy Dénes Márton O.Praem.
Ullmann Péter Ágoston O.Praem

építészet, belsőépítészet: kollektív műterem Kft.

tervező: Kovács Zoltán, Golda János
felelős tervező: Kovács Zoltán
projektvezető építész: Csontos Gyula

építész munkatársak:
Madari Gabriella
Alkér Katalin
Jani Anna
Nagy Gábor
Ostoroczky Nóra
Páhy Réka
Pászli Herta
Tóth Annamária
Tusor Katalin
Ujfalussy Domonkos
Vermes Dániel

tervezés: 2014-2015
kivitelezés: 2015-2020
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Többlettartalom a múlt értő építészeti feldolgozásával

Többlettartalom a múlt értő építészeti feldolgozásával

A Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont bővítése.

Letisztult formák, különleges helyzetek

163 - 2020/7

Az OCTOGON idei hetedik lapszámában mini Buda mellékletet találunk, a Gellérthegytől Óbudáig számos helyszínt bejárunk. Ám az épületek, olykor városképet meghatározó fejlesztések mellett előtérbe kerül az egyén is, mint az Őrfi József építésszel vagy Csavarga Rózsa belsőépítésszel való beszélgetésnél. Hogy csavarjunk egyet ezen, a Paradigma Ariadné Ferdeháza az ember helyett a tájat helyezi középpontba, míg Bene Tamás szintén különleges Tisza-tavi Vízigarzonjával mindkét fél jól jár. Ahogy azon olvasóink is, akik hiánytalanul végigböngészik a 163-ast.

Az építészek kezében a Föld jövője

Az építészek kezében a Föld jövője

Bjarke Ingels alapjaiban forgatná fel a világ építészetét, megoldva ezzel a Földi élet fenntarthatóságát 

Hirdetés