Demonstráció a budai Vár tervezett és már zajló beépítése ellen.

2021. november 5-én, 16.00 órátólHuszonkettesek Építész Csoport, a Stop Kiemelt Beruházások Akciócsoport és a Civilkollégium a Dísz téren, a Huszár szobornál várja mindazokat, akik tiltakozni kívánnak a budai Vár kiemelt állami beruházás keretében kormányzati negyeddé történő átalakítása ellen. 

Évek óta zajlik budai Vár átalakítása, melynek keretében a Hauszmann program részeként a hetven éve létező kulturális és idegenforgalmi központba k„rmányzati funkciókat telepítenek. A szervezők és további mértékadó építészek véleménye szerint ez ellentétes mind a közérdekkel, mind a vári lakosok érdekeivel. Az esemény az épített környezet jövője iránt érzett felelősség jegyében tiltakozik a folyamat ellen.

 

Az esemény mottóját Illyés Gyula sora adják: 

Föl-föltévedek a budai várba.

Fölirányít a - lelkiismeret?

 

A Huszonkettesek Építész Csoport és a Stop Kiemelt Beruházások Akciócsoport válasza a versben feltet kérdésre egyértelműen igen.

„Az épített környezet jövője iránt érzett felelősségünk nem engedi tovább a hallgatást: ki kell mondanunk milyen veszteségek, milyen, a szakmánkat semmibe vevő beruházások történnek a Várban (de országszerte is).”

A civilek tiltakozását az idei évben a már nyilvánvalóvá vált zöldterületi átalakítás, a Várgarázs III. építése és a nyugati Bástyasétány ellehetetlenítése váltotta ki. Ezeket a létesítendő 4000 irodai munkahely teszi szükségessé környezetvédelmi tanulmány készítése nélkül. A már folyamatban lévő beruházások -- a Honvéd Főparancsnokság újjáépítése, a Habsburg Főhercegi Palota és istálló, a Külügyminisztérium, és a Pénzügyminisztérium visszaépítése, a Levéltár bővítése és tornyának visszaépítése - bekerülési költsége: 340 milliárd Ft. Mindezek az építész és műemlékes szakma bevonása nélkül, sokszor kifejezett ellenvéleménye mellett zajlanak, a lakossági igényeket figyelmen kívül hagyva.

Kiállunk azért, hogy megalapozott szakmai, önkormányzati és civil egyeztetések nélkül ne folytathassák a rekonstrukciós építkezéseket.

 

Miért folyik a demonstráció?
- Tiltakozunk a Várnegyed hatalmi szimbólumként történő átalakítása, irodai munkahelyek létesítése, a jövő nemzedékét súlyosan terhelő emlékezetpolitikai pénzköltés ellen.
- Tiltakozunk a kiemelt állami beruházásokat szabályozó 2016-os Kormányrendelet építészeti szakértelmet és civil társadalmi érdekeket nélkülöző passzusai ellen.
- Tiltakozunk a korszerű műemlékvédelem totális leépítésével, intézményei megszüntetésével kapcsolatban.
- Tiltakozunk a várszoknyák rekreációs zöldterületi ellehetetlenítése és a fakivágások ellen.
- Javasoljuk neves építész elődeink építészeti, városképi és városrendezési szakmai érvei alapján elhatározott műemléki, beépítési-városképi, arculati megoldásainak megvédését.
- Javasoljuk a Várfal-sétány keleti és nyugati oldali teljes kiépítését, (legyen a Vár teljes egésze körbejárható), a Habsburg főhercegi palota replikája építésének felülvizsgálatát.
- Felszólítjuk a Magyar Építészkamarát, hogy tagsága közreműködésével tárgyalja meg követeléseinket, és támogassa azokat!
- Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy a rendeleti úton megkezdett várbeli beruházásokat állítsa le! A szakmai társadalmi nyilvánosság mellett átfogó hatástanulmányok után alakítson ki új távlati tervet a várnegyed eredeti léptékének és kulturális funkciójának megtartásával!


Kezdeményező építészek: 
Winkler Barnabás, Vincze László, Sylvester Ádám, Sugár Péter, Roth János, Pethő László, Perényi Tamás, Pelényi Margit, Pazár Béla, Nóbik Orsolya, Németh Katalin, Molnos Attila, Magyari Éva, Koszorú Lajos ,Kamarás Bálint, Kalmár László, Janáky György, Jahoda Maja, Golda János, Csomay Zsófia, Bujdosó Győző, Batár Attila.

 

A szervezők várnak mindenkit a nyilvános demonstrációra, aki egyetért céljaikkal.

Helyszín: Dísz tér - a Huszár szobornál (a Szent György tér és a Palota út találkozásánál)

Időtartam: 16.00-20.00 között
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újjáépítik a Vöröskereszt Egylet egykori székházát

Újjáépítik a Vöröskereszt Egylet egykori székházát

A Dísz tér délkeleti sarkán álló épületet 1946-ban bontották le. 

A csillárok, melyeken négy évig dolgoztak

A csillárok, melyeken négy évig dolgoztak

A Salisbury Kft. szakemberei korabeli fotók és tervtöredékek segítségével dolgoztak a Szent István-terem csillárain.

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Szent István mellszobra, az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója, lélegzetelállító csillárok és falikarok.

Hirdetés