Hirdetés

10. ÉSZT HÉT – EUROÉPÍTÉSZET

Az Észt Építészek Szövetségének kiállítása a 2006 és 2015 között Észtországban uniós támogatással megvalósult projektekből ad ízelítőt.

Hirdetés

 

Az Észt Építészek Szövetségének kiállítása a 2006 és 2015 között Észtországban uniós támogatással megvalósult projektekből ad ízelítőt, amelyek jelentős és felismerhető réteget képeznek az észt város- és tájépítészetben. Elképzelhető, hogy néhány évtized múlva ezekre az épületekre és létesítményekre egy önálló korszak képviselőiként tekintünk majd, az észtországi német kúriaépítészettel vagy a szovjet-észt korszak építészetével azonos fajsúlyú kategóriaként. Az is lehet, hogy az euroépítészet terminussal fogjuk illetni őket...

Merle Karro-Kalberg, Karin Bachmann és Anna-Liisa Unt kurátorok arra a kérdésre keresnek választ, hogy milyen változásokat hozott az észt építészetben az uniós források bevonása, hogyan hat az életminőségre a minőségi építészet, és milyen tényezők együtthatása szükséges ahhoz, hogy az uniós támogatások segítségével minőségi élettér jöjjön létre.Különösen figyelemre méltó az EU-támogatások hatása a múzeumok és látogatóközpontok fejlődésére, amelyek az uniós források bevonásának köszönhetően léptek ki szűken értelmezett gyűjteménygondozó szerepkörükből és váltak modern szabadidős létesítményekké.
A kiállítás 10 objektumot mutat be: felújításokat, új épületeket és tájépítészeti projekteket, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkatlannal vagy a nemzeti identitás részét képező Dalosünnep pärnui helyszínével.
Az audiovizuális anyagot Jan Kaus szépirodalmi szövegei egészítik ki. 

(A kiállításon korlátozott számban hozzáférhető az Észt intézet és a Pluralica kiadásában megjelent Jan Kaus Breviárium.)

Támogató: Észt Kulturális Alap.Időpont: Budapest: 2017. március 14. – április 3. // Debrecen: 2017. március 22. – április 18.

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) // MODEM (Debrecen, Baltazár D. tér 1.)

Megtekinthető: H–V 10–21

A kiállítás látogatása ingyenes.

MEGNYITÓ Budapesten: 2017. március 14., 18.30

Köszöntőt mond: Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság magyarországi nagykövete
A kiállítást megnyitja: Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Merle Karro-Kalberg, Karin Bachmann, Anna-Liisa Unt kurátorok

MEGNYITÓ Debrecenben: 2017. március 22., 17.00

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A háború utáni szocialista építészet a visegrádi országokban

A háború utáni szocialista építészet a visegrádi országokban

A fenti alcímmel nyitják ma meg az Iconic Ruins? kiállítást Debrecenben.

TEST / HARMÓNIA kiállítás Veszprémben

TEST / HARMÓNIA kiállítás Veszprémben

Megnyitó augusztus 27-én, 18 órakor a Dubniczay-palotában.

21. századi művészi identitások – Ékszerben elbeszélve

21. századi művészi identitások – Ékszerben elbeszélve

Finisszázs + kerekasztal beszélgetés szombaton, A kortárs ékszer című kiállításhoz kapcsolódva.

Hirdetés