Hirdetés

Újabb eszköz a felmelegedés elleni harcban Bécsben.

A buszra és villamosra várókat is beveti Bécs a felmelegedés elleni harcban: vadszőlővel futtatják be az oldalukat és a tetejüket, hogy árnyékot nyújtsanak a várakozóknak. Az újfajta utasvárók első prototípusát már át is adták.

Kísérleti jelleggel öt utasvárót zöldítenek ki az osztrák fővárosban, hogy ezzel is csökkentsék a hősziget-jelenséget a városban. A busz- illetve villamosváróknak nemcsak az oldalát, de a tetejét is bezöldítik, hogy a lombtető árnyékot nyújtson a várakozóknak, illetve a környezetét is hűtse a levelek párologtatása és az árnyékolás révén.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a már meglévő utasvárók hátuljához kívülről két, 120 centiméter széles és 60 centiméter magas, beépített víztárolóval felszerelt virágtartót rögzítenek, amelyeket jó minőségű ültetőközeggel töltenek fel. Ezekbe jönnek az ötméteres japán vadszőlők, amelyek gyors növekedésüknek köszönhetően hamar befutják a házikók tetejét.

Azért ezt a megoldást választották, mert ez bármilyen típusú utasvárónál alkalmazható.

Bécsben ugyanis számos olyan busz- és villamosváró van, amelyek régiek, illetve domború a tetejük, így azok a formájuk miatt vagy statikailag nem bírnak el egy klasszikus zöldtetős beültetést. A növényeket a bécsi kertészeti vállalat, a Wiener Stadtgärten gondozza az egyéves tesztidőszak alatt. 

Az első kizöldített villamosváró Bécsben. A képen: Franz Solta, a Gewista ügyvezetője, Joachim Chen, az MA 42 ügyvezető-helyettese, Ulli Sima városi tanácsnok és Günter Steinbauer, a Wiener Linien ügyvezetője - Fotó: Franz Josefs Kai-on © PID / Christian Fürthner

Bécsben városszerte összesen 2200 busz- és villamosváró található, amelyeket a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien megbízásából a Gewista cég üzemeltet. Mivel szeretnék, ha a jövőben az utasvárókat már eleve úgy terveznék, hogy alkalmasak legyenek a zöldtetős megoldásokra, a Wiener Linien ötletpályázatot írt ki. Az építészek, kertészek és ötletgazdák 2019. október 10-ig nyújthatják be pályázatukat, a legjobb koncepcióra pedig jövőre közbeszerzési eljárást írnak ki. 

Nemrég arról számoltunk be, hogy Bécsben klímavédelmi területeket hoznak létre, ahol az újépítésű épületeknél már egyáltalán nem alkalmaznak fosszilis energiahordozókat, ezen kívül elkészítették a város hőtérképét is. Tavasszal pedig arról írtunk, hogy Bécsben meglévő épületek homlokzatának kizöldítésére alkalmas modulokat tesztelnek.

Sajtóközlemény




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécsben a jövő – kötelező napelem

Bécsben a jövő – kötelező napelem

Módosították a bécsi építési szabályzatot

Nemes egyszerűség egy csipetnyi marokkói beütéssel
  • 2023-11-14 09:00
  • Deco

Nemes egyszerűség egy csipetnyi marokkói beütéssel

Perjési Patrícia enteriőrtervező bécsi családi háza

Otthon három nap alatt
  • 2023-10-25 09:00
  • Deco

Otthon három nap alatt

Kertkapcsolatos ház Bécs zöldövezeti részében

Hirdetés