Zalavári József az új könyvéről beszélt a FUGA videójában.

Zalavári József második, Design játékok. A forma tervezésének játékai és játszmái című könyvéről még az ünnepek előtt írtunk. A szobrász, ipari formatervező, tanító most a FUGA mikrokozmosz című sorozatában beszélt az új könyvről.

Zalavári a videóban 1984-ből indítja a történetet, amikor az első, A forma tervezése című könyvében a kor kérdéseinek tisztázására vállalkozott. A nemrég megjelent második könyvében jórészt azokra a helyzetekre koncentrált, amikor a tanárok nem tervezési feladatot adtak ki a diákoknak, hanem kérdéseket fogalmaztak meg és játszottak. „Egy játékteret tudtunk teremteni, közösen játszottunk a hallgatókkal.” 

A könyvben több mint száz játékot találni, melyek Frank Lloyd Wright testamentumára utalnak, miszerint az építész folyamatosan játszott.

„Amikor – anélkül, hogy elmondtam volna a hallgatóknak, hogy Wright játékát próbáljuk meg most játszani – a hatás elementáris volt számomra. A diákok ebben a helyzetben ugyanolyan szellemi, szakmai szinten tudtak produkálni.”

Ennek a hallgatókra gyakorolt megdöbbentő tapasztalatából indult ki a könyv, és így jött ide Ludwig Wittgenstein játéka is, ami a forma és funkció kapcsolatát egyetlen tőmondattal helyre teszi.  

A hármas tagolású könyv első része a szerző előző kötetének folytatásának tekinthető, és az egyik fő kérdése, hogy miért szennyezzük valójában környezetünket túltervezett tárgyakkal, ha tudjuk és tapasztaljuk ennek pusztító hatásait?

A második részben a szerző harmincöt éves oktatói pályájára hallgatói munkákon keresztül nyerhetünk betekintést. A több egyetemen, workshopokon, művésztelepeken folytatott építész, formatervező, grafikus és képzőművész hallgatókkal közösen végzett munkákból több mint száz válogatott játékos design-feladványt találhatunk ebben a részben.

Ez a rész adja a könyv törzsanyagát, maga is afféle design bibliaként működik, számtalan formatanulmánnyal, játékkal, kísérlettel, otthon, egyszerű eszközökkel is elvégezhető feladatokkal.

A könyv harmadik, befejező része az Appendix, a szerzőnek a Moholy-Nagy László Ösztöndíj első évében, 1989-ben elnyert ösztöndíjas munkájának dokumentuma. A forma szerkezeti és funkcionális modellje. A formatervezés elméleti kérdései I. című tanulmány, a könyv mellékleteként megelőlegezi és értelmezi a játékos feladatok alapját képező vizuális formák feltárt törvényszerűségeit.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közel 150 tervezőt mutat be videón a Határtalan Design virtuális kiállítássorozata

Közel 150 tervezőt mutat be videón a Határtalan Design virtuális kiállítássorozata

Közel 150 designer tárgyait dolgozza fel videókban a DWB VLOG. Online premier május 7-én!

Kandinszkij és Almodovar ihlette textilek a FUGA-ban

Kandinszkij és Almodovar ihlette textilek a FUGA-ban

Április 22-én virtuális programmal nyílik a Ferenczy Noémi díjas designer kiállítása.

Hirdetés