UTO = Unidentified T-shirt Object

Divat kiegészítő, kortárs ékszer, gyűjthető design, vagy home decor. Az UTO-t nem lehet egyszerűen bekategorizálni, fluidan áramlik a műfaji határok között, egyszerre funkcionális és konceptuális objektum. Elsődleges rendeltetése szerint egy póló-átalakító eszköz, amivel az ismerős, már meglévő ruhadarabjainkat lehet újradimenzionálni. Az UTO így a regeneratív design képviselőjeként a túlfogyasztásra kínál egy fenntartható, ám a minimalista esztétikától elrugaszkodó alternatívát. 

 

Fotó: Kőrösi László

Fotó: Kalicz Máté

 

Innovatív technológia & kézművesség

A brandet Tóth Lala, textiltervező művész hívta életre budapesti „laboratóriumában”. Első ránézésre nehezen megállapítható, hogy miből és hogyan készülnek ezek a különös tárgyak. Az UTO formavilágát a paranormális jelenségek és a science-fiction utópiák inspirálták, gyártásuk pedig a technológiai innovációt ötvözi kézműves technikákkal. A titkos receptúra egy növényi alapú gyantát, egy 3D nyomtató apparátust, kézi csiszolást, fénygőzölést és üvegkristályokat foglal magában. Az ékszerek csomagolása sem hétköznapi: a tervező minden egyes darab köré egyedileg növeszt lebomló, micélium csomagolást. A slow design jegyében készült produktumokat ezért pre-order rendszerben lehet megvásárolni a webshopon

 

Fotó: Kalicz MátéFotó: Tóth Lala


Földöntúli statement darab

A hosszadalmas procedúra során életre kelt ékszerek változatosan használhatók: a pólók ujjára, nyakára vagy aljára applikálhatóak, de önmagában, szoborszerű dísztárgyként is megállják a helyüket. Furcsa kinézetük földöntúli szépséggel párosul, ami által garantáltan magukra vonják a figyelmet. A három formavariáció többféle színben választható: a visszafogott átlátszótól, a sejtelmesen csillogó fémes árnyalatokon át egészen az intenzív neonokig.

A márka nevéhez hasonlóan az egyes modellek nevei is rejtélyes rövidítések, amelyek elrugaszkodott asszociációkra utalnak. A S.M.O.S.S.S. jelentése például Fénylő Köd a Sikamlós Ezüstös Kígyón (Shining Mist On Sliding Silvery Snake), a B.M.C.F. pedig Keserű Mediterrán Termés Fosszíliát (Bitter Mediterranean Crop Fossil) takar.

 

Fotók: Kalicz Máté

Túl a műfaji határokon

A márka szellemiségéhez kapcsolódóan az UTO debütálására egy kortárs művészeti galériában került sor. A white cube tér első részében az ékszereket mint műalkotásokat installálták egy fehér asztalon, ami szándékosan megfosztotta őket eredeti, funkcionális kontextusuktól. A hátsó, lefüggönyözött rész mögött pedig egy bizarr „ufókutató laboratóriumba” csöppent a látogató, ahol többek között az ékszerek elkészítésének egyes fázisaira is fény derült. 

 

Fotó: Kőrösi LászlóFotó: Kőrösi László

Grafikai tervezés & kreatív tanácsadó: Tóth Boldizsár
Mozgóképek & a kiállítás vetítése: Nemes Barnabás
A kiállítás hang & audiovizuálja: Tóth Barnabás
A kiállítás kurátora: Mucsi Mesi
A kiállítás helyszíne: DOXA Budapest 

 

UTOWeb | Instagram | Facebook

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pénteken nyílik az Atelier Fruzsi Fekete

Pénteken nyílik az Atelier Fruzsi Fekete

Kortárs és kortalan ékszerek értékteremtő nőknek.

Még két hétig látható a Határtalan Design kiállítás

Még két hétig látható a Határtalan Design kiállítás

Hétvégenként kortárs zenei programokat is hallhatnak az érdeklődők.

„Hagyom, hogy a bőröm alatti folyók mutassák az irányt”

„Hagyom, hogy a bőröm alatti folyók mutassák az irányt”

Besnyői Rita Folyók mentén című ékszer kiállítása az idei Kortárs Ékszerhét Budapest eseményeként debütált.

Hirdetés