Hirdetés

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása.
 

Munkácsy Mihály nyolc éves korában került Békéscsabára, a város múzeuma 1951 óta viseli a nevét. 2021-ben a múzeumban új állandó kiállítás nyílt. Felépülésével jelentősen átalakultak a múzeum belső terei, az új tárlat pedig több lépésben, újrarendezve mutatja be a gyűjtemény anyagát. 
 

Lieb Mihály, a 19. század magyar festészetének legünnepeltebb, nemzetközileg is elismert mestere. Ugye így senki nem találja ki, kiről van szó? Ez a Mihály Munkácson született 1844-ben – így lett később Munkácsy Mihály. Nyolc éves korában aztán Békéscsabára került, ahol árván asztalos inasként kezdett dolgozni – csak később vált belőle magyar festőművész és még később, – jó száz év múlva, 1951-ben nevezték el róla a békéscsabai múzeumot.

Amikor a névadó Mihály testvéreivel árvaságra jutott, Békéscsabára, nagybátyjához került, aki asztalos inasnak adta. A műhelyben hat hosszú évig gyalult, faragott, aztán megismerkedett Szamossy Elek vándor portréfestővel, akitől első leckéit kapta a képzőművészetből. Huszonöt esztendős volt, amikor első nagy műve, a Siralomházban, elkészült néhány éven belül híres lett, felvette a Munkácsy nevet, és külföldre ment. De ünnepelt párizsi festőként is visszajárt Békéscsabára anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz illetve nagynénjéhez, Steinerné Reök Saroltához. 1994 óta az ő egykori házában működik a Munkácsy Emlékház. 

Munkácsy Mihály Múzeum életében az hozta a legnagyobb szabású változást, amikor 2021-ben megnyílt az új állandó kiállítás. A mai múzeum klasszicizáló épületét az 1899-ben alapított Békéscsabai Múzeum-Egyesület mint a Közművelődés Házát építette fel 1914-re. A munkálatok a helyi építész, Wágner József és Ádám Gusztáv tervei alapján, Békéscsaba anyagi támogatása mellett készültek el – az épület a kiállításokon kívül előadások, hangversenyek rendezésére is alkalmas nagytermet, könyvtárt és műtermet is foglalt magába. Ezt a felosztott és többféle teret kellett az új állandó kiállításnak élményszerűen összefűznie.
 


A kiállítás felépülésével jelentősen átalakultak a múzeum belső terei, az új tárlat több lépésben, újrarendezve mutatja be a gyűjtemény anyagát, amely a földtörténet kezdeteitől indul és számos olyan különleges tárgyat vonultat fel, mint például a Szent László pénzeinek hívott – de valójában 40-50 millió éves – nummuliteszek (őskövületek). A régészeti anyagok között látható a legalább ötezer éves, teljesen egyedülálló kevermesi megalit a maga misztikusan titokzatos ábráival. A múzeum páratlanul szép állat- és növénytani gyűjteménnyel rendelkezik – olykor ritkaságnak számító, a százéves kort is meghaladó Békés megyei leletekkel. Igen gazdag a Békéscsaba és a csabai tótok történetét elmesélő néprajzi tárgyak együttese is. A múzeum őrzi hazánkban a legtöbb Munkácsy Mihály relikviát, tárgyi gyűjteménye a leggazdagabb. A látogató az épület dísztermében végül Munkácsy Mihály műveit is megcsodálhatja.

A kiállítás a múzeum alagsori tereiben a tárgyak bemutatását fókuszba helyező absztrakt kiállítási installációval épült fel, míg a földszinti terekben felépített tornyok, házak, padlás falu és város épített környezeteként látványosan mesél, és a kiállítási tartalom szerves részeként segíti a történetmesélést.

A projekt részeként épült meg egy gyerekfoglalkoztató- és egy előadótér is, mely egy mozgatható fallal  többfunkciósan is működhet. A gyerekfoglalkoztatóban felépült egy greenbox „mini stúdió” is, ahol a gyerekek akár a kiállításról készült rövid híradókat is készíthetnek.
 


Az interaktív elemekkel kiegészülő új, állandó kiállítás a Múzeum alagsori és földszinti tereit egybefűzve, az épületet körbe-körbe járva jut el végül a projekt csúcspontjának is felfogható Munkácsy kiállításig. Az új kiállítás összességében hozzávetőleg 2500 tárgyat vonultat fel, ez a mennyiség nemcsak a tárgyak múzeumba szállításakor, de a kiállításba való beépítésekor, elhelyezésekor is több hét megfeszített munkát kívánt. A kiállítás és a Múzeum központi terében bemutatott Munkácsy tárlaton látható személyes és jellemző kultusztárgyak között szerepel Munkácsy sétabotja, hajtincse, de érmék és kitüntetései is. A korabeli fényképek és Munkácsy festmények bemutatják a festő életútját, a technika pedig a kiállítótérben több oldalról is látványosan támogatja a befogadói élményt.

Dinamikus világítástechnikával éleszthetők fel a kiállítótér egyes elemei, szabályozott sorrendben és teljes fényükben jelennek meg a kiállításon bemutatott festmények. Ez a kiállítótér centruma, a kiállítás egyik központi eleme: olyan „varázsdoboz”, ami a kiállításon megtett hosszú út ajándéka. Mint doboz a dobozban, hologramként is megidézi a fiatal Munkácsy Mihályt, aki békéscsabai élményeiről mesél.

A Munkácsy Mihály Múzeum tárlata több szinten is fontos üzenetet hordoz. Segíti a helyi értékek tudatosítását, megismertetését, de Békéscsaba és a megye történetének kortárs bemutatásával a múzeum helyét és jelentőségét is megerősíti a múzeumok országos hálózatában. Munkácsy Mihály egyedülálló karrierjének bemutatásával a nemzetközi szintű horizontra is kitekint. A Munkácsy-negyed projekt a Modern Városok Program keretében zajló projektsorozat, amelynek fókuszában a város és a megye történetét bemutató múzeumi tárlat kiemelt szerepet foglal el.

A Munkácsy Múzeum megújulása egy nagyszabású, Békéscsaba több pontján zajló városi léptékű építkezés fontos része is. A közterek és hidak megújítása mellett a városban megvalósuló fejlesztések között érdemes megemlíteni a Munkácsy Emlékház és az Omaszta park megújítását, valamint az Ursziny-Beliczey kúria fejlesztését. 
 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Összebútorozott a designügynökség és a bútorszövetség

Összebútorozott a designügynökség és a bútorszövetség

Cél a modern magyar bútoripar, illetve a divat- és designipar hazai szereplőinek szakmai támogatása.

Kontyolt tető vs napelem, avagy mire jó egy Települési Arculati Kézikönyv

Kontyolt tető vs napelem, avagy mire jó egy Települési Arculati Kézikönyv

Az építészeti útmutatók útja Írországból Magyarországra és Erdélyen át vissza.

Megnéztük a Biodóm különleges tetőszerkezetét

Megnéztük a Biodóm különleges tetőszerkezetét

Tavasszal lezárul a szerkezetépítés, a következő ütemben végzik a Hullámvasút rekonstrukcióját.

Hirdetés