Újratervezés

A fenntartható design jövőjét építi a Liaigre stúdió.

A francia Liaigre vállalatot vezető-alapító Christian Liaigre a 80-as évek közepén jelentkezett letisztult vonalairól, kellemes arányairól, minőségi anyagairól könnyen beazonosítható, kortárs bútoraival. A jellegzetes darabok hamar közismertté váltak a francia designt kedvelők köreiben. Az alapító szellemi örökségét viszi tovább a Liaigre egyik legújabb termékcsaládja, a jelenkor igényeihez igazított, fenntartható designt célzó, limitált Upcrafted széria.

 

 

A Liaigre egyre magabiztosabb léptekkel járja a környezettudatosság ösvényét. Az Upcrafted a stúdió hulladékanyagait egy elegáns, stílusos vonással a fenntartható design szellemében hasznosítja újra. A Liaigre darabjainak gyártásakor keletkező maradékanyagok mennyiségét már korábban, az Upcrafted előtti időkben is igyekeztek optimalizálni. Az új széria esetében változtattak a sorrenden, így itt az előre gondolkodásra-gondoskodásra került a fő hangsúly: már a gyártási hulladék keletkezése előtt ismert annak új felhasználási területe.

 

 

„Törvényszerű, hogy a rajzok alapján történő gyártás során valamennyi hulladék keletkezik. Az Upcrafted szériában ez fordítva történik: a termékek gyártásának kiindulási pontja az elérhető hulladék és nem a vázlat” – mondák el a tervezők. Az Upcrafted kollekció „The Vase”, „The Tray”, „The Bookend” és a „The Door Stopper” darabjainak mindegyike egy egyedi példa a maradékokban rejlő lehetőségek kihasználására.

 

 

The Vase – apró bőrkorongok növényi ragasztással kapcsolódnak az egységes forma egyedi mintázatú mozaikjában. A nagyságrendileg 400 bőrdarabka forrt szegélyeit színezik és viasszal fényezik, amitől az egész kompozíció különleges kontrasztot kap.

 

 

The Tray – különböző színű bőrlapok egymáshoz simuló halmazát csiszolt króm, vagy fekete patinás fém emelek csíptetik össze. A tálcák felhasználási lehetőségeinek skálája az azokat alkotó bőr sokféleségével vetekszik.

 

 

The Bookend – a megfakult kopottság kerül rivaldafénybe a könyvtámaszték texturált, bronzba ágyazott, vastag hulladékfa-tömbje által. Minden egyes darab unikális az azt alkotó faanyag korábbi élete nyomán.

 

 

The Door Stopper – aszimmetrikusan gömbölyded, simára csiszolt kőzetet zár le a bronzdugó. A The Bookend és a The Door Stopper fémöntvénye egymással megegyező, azonban a természetes kő fajtája nagyobb változatosságot mutat: lehet onyx és márvány is, vagy akár más, a gyártásból épp megmaradt ásványi anyag.

 

 

Az Upcrafted termékek eladásából származó bevétel felét a Compagnons du Devoir et du Tour de France szervezetnek juttatják el. E jótékonysági intézmény a fejlesztési, a mérnöki és a kézművesség területein folyó oktatást finanszírozza, ez pedig azt jelenti, hogy a Liaigre stúdió az anyagok újrafelhasználásán túl sokkal szélesebb körben és maradandóbb módon is hozzájárul a fenntartható formatervezés innovatív forradalmához.

 

 

 

Liaigre | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: Wallpaper, Liaigre

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újratervezés

Újratervezés

A fenntartható design jövőjét építi a Liaigre stúdió.

Íme a Phade, a komposztálható szívószál

Íme a Phade, a komposztálható szívószál

Tengerben és a talajban is gyorsan lebomlik.

Jön a 360 Design Budapest

Jön a 360 Design Budapest

Világszínvonalú formatervezők a főszerepben.

Hirdetés