Hirdetés

Somogyi Zsuzsa (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Akaratlanul picit bennünket is kritizált a MOME Formatervező Tanszékének hallgatója, Somogyi Zsuzsa, aki szerint a környezettudatosság „túlhasznált kifejezéssé vált” a médiában. Mindenesetre a Mestermunkát az upcycling inspirálta, ami a környezettudatosságnak „egy olyan területe, amely a formális oktatásban még nem kapott helyet, de megannyi feltárandó lehetőséget rejt magában”. Következzen a hallgató leírása arról, hogyan tervezett politejsav és len felhasználásával készült biokompozit anyagokból ülőbútort!

Az új megközelítés az újrahasznosítás egy tudatosabb formája, amelynél figyelünk a lokális anyaghasználatra, a kis biológiai lábnyomra, és értéktöbblet teremtésével hasznosítunk újra. Nem utolsósorban pedig a termék utóélete legalább olyan fontos, mint a kiinduló alapanyag vagy a tervezési folyamat. A designer tevékenysége sokszor egy termék koncepcióból indul ki, melyhez meg kell találni a megfelelő anyagot.

Szakdolgozati kutatásomból kiderült, hogy ez a folyamat megfordítható, hiszen sok olyan cég van, amely alapanyag fejlesztéssel foglalkozik, de termékük nincs hozzá.

Itt egyszerre kell jelen lennie egyfajta hosszútávú ökológiai gondolkodásnak, társadalom- és gazdaságformáló elvnek, környezeti kényszernek, ugyanakkor jelen van a divat és a gyárthatóság is, mint üzleti szempont. A designer munkája itt kezdődik: ő az, aki termékké tudja fejleszteni az anyagot, és megtalálja az anyagnak azt a felhasználási módját, amiben az a legjobban tud érvényesülni. Célkitűzésem ilyen cég és anyag keresése volt, ahol tervezői tudásommal tudom segíteni az anyag felhasználási módjának megtalálását. Kitűzött célom a választott anyag tulajdonságainak célszerű használata, az előnyök kiemelése, és így az anyaghoz illeszkedő termék létrehozása.

A MESHLIN cég PLA (politejsav) és len felhasználásával készít biokompozit anyagokat, laminátumokat és szendvicspaneleket. Ezek az anyagok, és a megmunkálhatóságukban rejlő lehetőségek keltették fel igazán az érdeklődésem.

A MESHLIN PLA-len kompozit anyagait többféleképpen lehet hajlítani, azonban tekintettel kell lenni arra, hogy bár a len réteg teljesen flexibilis, de száliránya változtatja a szakítószilárdságot. Lehetséges az anyagot rögtön a tervezett formára laminálni, de lehet a sík anyagot később is hajlítani.

A kész bútornál elsődleges cél volt a forma, tartószerkezet, stabilitás és kényelem megoldása ugyanabból az anyagból és konstrukcióval.

A láb, ülőfelület és karfa egymásra rétegzése ugyanazon az íven vezetve egy vizuális hullámzást eredményez. A rétegek össze- és szétválása alakítja dinamikussá a formát, melyhez a különböző részek változó anyagvastagsága adja a karaktert.

A csomópontok végső kialakításánál az oldható csavarkötéseket alkalmaztam a könnyebb szerelhetőség érdekében, így a rétegek felfekszenek egymásra és összerögzülnek. A bútor elején és hátulján alkalmazott látható csavarkötések designelemként működnek, míg belül rejtett rögzítéseket használtam.

A tervezés végére sikerült egy olyan bútort megalkotni, amely anyaghasználatban a lehető legkevésbé terheli a környezetet, könnyen gyártható, és ha a termék élete végére ér, nem kell évezredekig várnia következő generációknak a lebomlására.

Hallható: Somogyi Zsuzsa
Témavezető: Lakos Dániel
Konzulens: Ébli Gábor PhD
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Kókai András (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Jövőbiztos ételtárolót tervezett a MOME hallgatója

Jövőbiztos ételtárolót tervezett a MOME hallgatója

Nincs többé egy kijelölt hely az étkezésnek, mondja Kispál Márton. 

Növényrajongóknak tervezett bútorkollekciót egy fiatal designer

Növényrajongóknak tervezett bútorkollekciót egy fiatal designer

Leaf me alone címmel fut Czikkely Anna munkája.

Hirdetés