Sztárművészekkel és 5 kontinens kiállítóival várja látogatóit a régió legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléje.

Rekordszámú jelentkezés érkezett Közép- és Kelet-Európa első számú és Európa egyik számottevő nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárára, így az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest 2019. október 3-6. között különleges művészeti válogatással várja a látogatókat a Millenáris kiállítótereiben és parkjában.

Michelangelo Pistoletto

A rendkívüli érdeklődést jól mutatja, hogy Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti kiállítása 5 kontinens 25 országának több mint 100 kiállítója jóvoltából 500-nál több művész több ezer alkotását teszi láthatóvá és hozzáférhetővé.

Az Art Market Budapest 2019-ben Oroszország kortárs képzőművészetét helyezi a figyelem középpontjába az ART.RUS elnevezésű fesztivál keretében.

A vásár nemzetközi jelentőségű kísérőprogramjaként a világhírű olasz Michelangelo Pistoletto Harmadik Paradicsom elnevezésű többnapos programját is elhozza Budapestre. Magyarország és Közép-Európa művészeti értékei továbbra is külön hangsúlyt kapnak, csakúgy, mint a fotóművészet, hiszen a vásár társrendezvénye, az Art Photo Budapest továbbra is Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot szentel a népszerű művészeti ágnak.

 A Millenáris Park különleges, a kiállítók és látogatók komfortját a korábbiaknál magasabb színvonalon biztosító kiállítási csarnokaiban és parkjában, mintegy 6 ezer négyzetméteren 100 feletti kiállítónak köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotása válik közvetlenül hozzáférhetővé az érdeklődő és vásárló közönség számára.

Az Art Market Budapest kiállítói a következő országokból érkeznek 2019 októberében Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Izrael, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország. Az 5 kontinens 25 országát reprezentáló, rendkívül kompetitív kiállítói mezőnyben Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája bemutatkozik.

ART.RUS fesztivál: a vásár díszvendége Oroszország

Az Art Market Budapest díszvendége 2019-ben Oroszország. A rendkívül gazdag és színvonalas orosz kortárs képzőművészeti élet jelenleg a világ kiállítóhelyein és művészeti vásárain méltatlanul alulreprezentált, így az jelen pillanatban Oroszországon kívül csak Budapesten lesz látható ilyen széles választékban. 

Az Art Market Budapest csarnokaiban tucatnyi kiállítási stand több száz négyzetméterén mintegy 50 orosz művész alkotásai lesznek láthatóak, köztük olyan sztároké, mint például az AES+F és a Blue Noses művészcsoportok. A választékból kiemelkedik a világ legismertebb kortárs oroszországi alkotója, a legendás Oleg Kulik, aki a vásáron a Velencei Biennálét is megjárt látványos fotósorozata mellett személyesen is megjelenik, és kifejezetten az Art Market Budapestre készített performanszával teszi még különlegesebbé a programot.

A fesztivál eseményei közül kiemelt figyelmet érdemel az orosz művészeti szcéna sztárjait nemzetközi magángyűjteményekből készült válogatás formájában felvonultató COLLECTING RUSSIAN című tárlat (A38), és a Kiscelli Múzeumban egyrészt a szentpétervári Rosphoto fotóművészeti központ kollekciójából összeállított kiállítás, másrészt a feltörekvő művészgeneráció kimagasló alkotója, Ivan Plusch szólókiállítása.

Az ART.RUS fesztivál programjának megvalósításában hazai intézmények, fontos külföldi és a legmeghatározóbb orosz galériák, magángyűjtők mellett többek között olyan jelentős oroszországi intézményi partnerek működnek közre, mint a Roman Abramovich által alapított moszkvai GARÁZS Kortársművészeti Központ, a szentpétervári ÁLLAMI OROSZ MÚZEUM és LUDWIG MÚZEUM, illetve a ROSPHOTO Fotómúzeum és Kiállítási Központ.

Michelangelo Pistoletto: Third Paradise Budapest 2019

A nemzetközi művészvilágban ritka csemegeként a legendás Michelangelo Pistoletto az Art Market Budapest keretében nemcsak kiállított művészként, hanem személyesen is a vásár közönségének rendelkezésére áll Budapesten. Vele illetve az általa létrehozott alapítvánnyal együttműködésben az Art Market Budapest az idei művészeti találkozó több napos kísérőprogramjaként mutatja be a mester művészeti manifesztuma által inspirált Third Paradise (Harmadik Paradicsom) elnevezésű projektet.

Michelangelo Pistoletto valóságos élő legenda a nemzetközi művészeti életben, Európa egyik legmagasabbra értékelt élő alkotója, művei a világ valamennyi jelentős gyűjteményében megtalálhatóak, egyebek mellett a rendkívüli hatású Arte Povera művészeti mozgalom kulcsfigurájaként és a híres tükörfestmények alkotójaként ismert és keresett a világ művészeti piacain.

A mester 1998-ban Cittadellarte - Fondazione Pistoletto néven különleges alapítványt és egy elhagyott textilgyárban komplex művészeti bázist hozott létre, amely a művész látásmódját tükröző, a társadalom és kultúra összefüggéseit középpontba helyező programok megvalósítására koncentrál.

Fókuszban marad a fotóművészet és Közép-Európa

Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított ART PHOTO BUDAPEST ma már a nemzetközi fotográfiai élet megbecsült komponense, a fotóművészeti naptár ismert és vonzó eleme, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként az idén tovább erősíti pozícióját és Budapestnek a nemzetközi fotóművészeti életben betöltött szerepét. Az Art Photo Budapest 2019-ben is számtalan csemegével szolgál a fotóművészet iránt érdeklődők látványosan gyarapodó táborának. A legendás operaénekes, az ünnepelt tenor, José Cura például Budapesten első ízben mutatja be egy művészeti vásár keretében fotóművészeti alkotásait.

José Cura

A kiállítók között egyebek mellett Lucien Hervé, a világhírű magyar származású fotográfus alapítványa is szerephez jut, a kortárs hazai fotóművészetet – számos magyar szakmai szereplő kiállítási anyaga mellett – pedig az a BAUHAUS CONTEMPORARY válogatás is reprezentálja, amely egyebek mellett az Art Basel idején Bázelben is bemutatkozott, és amely Budapestről Rómába utazik tovább, hogy a magyar alkotóknak a Bauhausban betöltött szerepére irányítsa a nemzetközi figyelmet.

Budapest: a világ új műtárgypiaci találkozóhelye

Az Art Market Budapest idejére Budapest ezúttal is a nemzetközi művészeti és műtárgypiaci élet vonzó központjává, olyan találkozóhellyé válik, ahol a város kiemelkedő művészeti tartalmakkal és vonzó környezettel várja a fővárosunkba érkezőket.

Az Art Market Budapest a Millenáris Park különleges infrastrukturális bázisán, a CAFe Budapest Fesztivállal illetve Budapest Fővárossal évek óta fennálló stratégiai partnerségének is köszönhetően fővárosunk egyik legkiemelkedőbb kulturális turisztikai és művészeti vonzereje.

A vásár és az annak helyszínén szervezett INSIDE ART nemzetközi műtárgypiaci konferencia vendégeként Budapestre érkezik a már korábban említett jelentős nemzetközi művészeti és kulturális személyiségek mellett, többek között Aleksandar Bogdanovic, Montenegro kulturális minisztere, Alexander Borovsky, az Állami Orosz Múzeum kortárs gyűjteménye és a szentpétervári Ludwig Múzeum igazgatója, Vuyisile Mshudulu, Johannesburg polgármester-helyettese és a Johannesburg Art Gallery igazgatója, Bertrand Scholler, a FRAME nemzetközi művészeti vásár alapító-igazgatója, Lois Lammerhuber, a világ legnagyobb szabadtéri fotófesztiváljának (Festival La Gacilly - Baden Photo) igazgatója és Anne Vierstraete, az Art Brussels igazgatója is.

Forrás: Sajtóközlemény, borítókép: Oleg Kulik
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Feltörekvő tehetségek és világsztárok | Határtalan Design

Feltörekvő tehetségek és világsztárok | Határtalan Design

November 6-ig látogatható az a független design- és összművészeti rendezvénysorozat, amely 24 ország 214 alkotójának munkáit mutatja be Budapesten.

CREATING FUTURES NOW! – Zuzanna Skalska trendkutató újra Budapesten!

CREATING FUTURES NOW! – Zuzanna Skalska trendkutató újra Budapesten!

10 év után újra személyesen találkozhatunk Budapesten a lenyűgöző trendkutatóval, Zuzanna Skalska-val, a MOME spekulatív design tematikájú Design Hetes programsorozatának keretében!

Történetmesélés, edukáció, digitalizáció | 360 Design Budapest

Történetmesélés, edukáció, digitalizáció | 360 Design Budapest

A több mint 40 designer alkotásait felvonultató kiállítás október 3-9. között várja a látogatókat a Bálnában.

Hirdetés