Hirdetés

Február 7.-én 15. alkalommal nyitott meg kapuit a Stockholmi Furniture & Light Fair.

Február 7.-én 15. alkalommal nyitott meg kapuit a Stockholmi Furniture & Light Fair, ahova a világ minden részéről érkeznek a látogatók, hogy első kézből értesüljenek a legújabb Skandináv design trendekről.Általánosságban elmondható, hogy az irodaterek terén az otthonos, nappali szerű kollaborációs terek, pasztell színvilág, valamint a természetes anyagok és az organikus textúrák kombinációja lesz jellemző. Az uralkodó színek a bordó, mályva, antracit, acélkék, nyers fa, réz és arany és a tompa zöld-szürke árnyalatok.

A vásár több, mint 700 kiállítója közül az idei év kétség kívül az Európában piacvezető Kinnarps számára tartogatta a legnagyobb sikert.  A sztár- designerekből álló zsűri ugyanis bútorvásár legjobb standjának választotta a cég rendhagyó installációját és emellett 2 új bútorcsaládjuk a Fields és a Space pedig elnyerte a rangos  iF Design Award díjat. 

A díjnyertes ’Silhouettes of Kinnarps’ fantázianévre keresztelt stand élénk kék színével meglehetősen kitűnt a homogén tömegből. Különlegessége annak a koncepciónak köszönhető, hogy dekoráció sziluettjeinek részévé válhattak az érdeklődők. A transzparens textil felületeknek köszönhetően első pillantásra úgy tűnt, mintha emberi árnyékokat festettek volna a falakra, belépve azonban rögtön ráeszmélt a nézelődő, hogy valódi emberek körvonalait látja.  Ötletes megjelenítése volt annak az emberközpontúságnak, amely az elmúlt 75 év innovációjának hátterében áll és amelyet számos érdem gazdagít: az első ülő-álló elevátoros asztal legyártása, az első állítható csavar feltalálása vagy az UV mentes lakkok használata. Ezek mind a Kinnarps nevéhez kötődnek, s erről egy szimbolikus kiállítás formájában többet is megtudhattak a látogatók.

A stand koncepciója abban a tekintetben is rendhagyó volt, hogy a termékek helyett monokróm színű bútorszigetekkel érzékeltették, hogy a munkakörnyezet ma már jóval több, mint pusztán ergonomikus és esztétikus bútorok összessége. Rengeteg funkciót kell ellátni egy irodatérben, amelyekhez könnyen variálható és flexibilis megoldásokra van szükség. Nyomon követhettük az „túravezetőket” a Flowscape applikáció segítségével, amely a modern irodaterekben kiváló eszköz a terek kihasználtságának optimalizálására vagy akár arra, hogy megkeressünk egy kollégánkat vagy egy szabad tárgyalót az irodarengetegben.Erre az egyik legjobb példa a díjnyertes a Space bútorcsalád, amely bizonyára számos építész kedvence lesz a közeljövőben. Moduljai túlmutatnak az egyszerű asztal és a tároló rendszer funkcióján, ahogy nevük is jelzi, külön teret adnak a kollaborációnak, flexibilitásnak és a kreatív térkihasználásnak. 

A másik díjazott Fields különböző variációi az emeleti lounge részében adtak otthont a felfrissülésnek és a környezettudatosság, ergonómia, innováció témákban elhangzott Petcha-kutcha előadásoknak. Fields moduláris rendszere ugyanis egyaránt alkalmas az egyéni és a csoportos munkavégzésre, a formális tárgyalások és a kötetlen beszélgetések lebonyolítására a 21. század multifunkciós és aktív munkahelyi környezetében. 
A szomszédos standokon a Kinnarps 2 másik prémium márkája a közösségi és kreatív terek bútorait megálmodó Materia és a skandináv életérzést megtestesítő Skandiform újdonságaival ismerkedhetünk. Az idén 25 éves alapítását ünneplő Materia újdonságai közül az egyik legötletesebb és egyben legkörnyezetudatosabb termék a Patch névre hallgat. A 3 lábú szék különlegessége, hogy nincs belőle 2 egyforma, mivel a leeső szövetdarabokból készül a szövetezés. A megrendelő csupán a színárnyalatot tudja kiválasztani, de a végleges kinézetre csak a szállítást követően derül fény.

A másik érdekesség a „My place” névre keresztelt asztal, amely különleges paravánmegoldásával tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy egy közös térben saját kis magánszférát teremtsünk. Anders Berg, Steinar Hindenes, Petter Knudsen designerhármas által tervezett asztal 2 különböző méretben és több különböző formával is rendelhető. A Karim Rashid által megálmodott Kaloo minimál stílusú bárszékkel kiegészítve pedig tökéletes hot desk szigetek alakíthatók ki belőlük.A Skandiform idei termékfejlesztési koncepcióját a természeti jelenségek – erdők, tájak, harmonikus csend- tökéletessége inspirálta. A Nina Jobs Deep Forest hangelnyelő paneljének újrahasznosított anyagból készült moduljai erdőket idéző mintázatukkal nem csak vizuálisan, de akusztikailag is komfortossá teszik a teret, tökéletesen beleolvadva a környezetbe.

Az Isa névre keresztelt közösségi terekbe, lobbikba tervezett szófa egyfajta béke szigeteként kínálkozik, hogy helyet foglaljanak rajta.
Bár a Stockholmi Bútorvásárnak vége a kiállítás azonban nem ért véget, útjára indult ugyanis a Kinnarps termékkel és virtuális kamerával felszerelt mozgó bemutatóterme, hogy Európa szerte minél előbb eljutassa az újdonságokat.

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

"Ne zserbó legyen, hanem gyümölcskenyér"

Tervezői meetup a jövő irodatereinek perspektíváiról.

Svéd design és kényelem a Játékszínben

Svéd design és kényelem a Játékszínben

Interjú Bank Tamással, a belső tereiben is folyamatosan megújuló Játékszín igazgatójával.

Playground - játékos iroda otthon 2.

Playground - játékos iroda otthon 2.

Miért jó a skandináv design az otthonról dolgozóknak?

Hirdetés