Hirdetés

A 360 Design Budapest kiállításon Temesi Apol RAWfiction munkája is megtekinthető.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) rendezvénysorozata, a Fashion & Design Autumn keretében október 4-én megnyílt 360 Design Budapest kiállításon tíz regionális alkotó mellett huszonnyolc hazai formatervező munkái láthatók, négy különböző kategóriában. Az MDDÜ és az OCTOGON magazin együttműködésében megvalósuló cikksorozatban kategóriánként egy-egy tervezőt mutatunk be a következő napokban. Ezúttal Temesi Apollal beszélgettünk.

Temesi Apol a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen diplomázott műveszettörténészként, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA és MA képzésén, textiltervező szakon folytatta tanulmányait. A diplomázást megelőző évben, 2013-ban kezdett el struktúratervezéssel foglalkozni, ami nemcsak váratlan örömforrás volt a számára, de a nemzetközi TechTextil versenyen Micro Architectura díjat is nyert vele, később pedig ennek folytatásaként hozta létre első, igazán látványos LAMBSKIN elnevezésű sorozatát. Jelenleg a MOME Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Kutatási területe a helyreállító nyersanyag-centrikus tervezés. 

„Tervezőként a természetes, megújuló nyersanyagokra, valamint a textilipar okozta mai kihívásokra fókuszálok. Munkáimban a regionális ipari gyapjú maradékok másodlagos életét járom körül” – mondta el Temesi Apol. 

RAWfiction innovatív anyagfejlesztésével, melyben 100% gyapjú akusztikai paneleket fejleszt, 2018-ban beválogatták a Climate-KIC klíma-innovációs Accelerator programba, ahol további díjakat és támogatásokat nyert el, 2019-ben Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjas volt, 2020-ban a Climate-KIC Retrofit nemzetközi építőipari klíma-innovációs versenyen kapott elismerést.

„A RAWfiction nyersanyagalapú fejlesztés a textilipar számára terhet jelentő gyártási maradékokat helyezi új kontextusba. Fókuszálva a gyapjú feldolgozhatóságára, meglévő fizikai és kémiai tulajdonságainak mélyreható tanulmányozásával olyan funkció mentén élesztem újra, ahol a legjobban tudja kamatoztatni előnyeit. Egy saját gyártástechnológia kidolgozásával a gyapjú visszaforgatásával, újrapréselésével olyan egyedi megjelenésű belsőépítészeti burkolatokat hozok létre, melyek kiváló zengést csillapító hatással rendelkeznek. Mivel a gyapjú önoltó anyagként viselkedik, az akusztikai burkolatok a tűzvédelmi elvárásoknak is megfelelnek” – mondta el Apol.

A fejlesztést a cirkuláris tárgytervezés és a természetes, megújuló nyersanyagforrások tárgyi kultúránkba való beemelése inspirálta. Apol kiemelten fontosnak tartja a nyersanyagok tudatos alkalmazását, melyen keresztül egészségesebbé alakíthatjuk közvetlen környezetünket, miközben a természet és az ember kapcsolatának helyreállításához is hozzájárulhatunk.

A RAWfiction moduláris akusztikai burkolat eddig ismert sík felületű elemeit a háromdimenziós mintaalakítás lehetőségével kezdte el bővíteni. Ennek köszönhetően a belső terek változó és változtatható fényforrásai, fény-árnyék játékkal kiegészülve további változatos megjelenést biztosítanak a magas minőségű zengést csillapító fali paneleknek. A RAWfiction legfrissebb panelsorozatát a 360 Design Budapest kiállítás „Környezet- és Anyagtudatos Design” kategóriájában mutatják be.

Render: Császár Zsófi

Nyersanyag-centrikus tervezőként Apol a fenntartható tárgytervezés olyan elengedhetetlen kritériumait tartja szem előtt, mint a cirkularitás, a lokalitás és az anyag-forma-funkció együttesének életciklushoz való igazítása. A „360 Design” számára az ebben a szellemiségben való tudatos tervezői munkát jelenti. „A hasonló szellemiségű tervezőkkel együtt megrendezett 360 Design Budapest kiállítás pedig széles és gazdag palettán teszi kézzelfoghatóvá az érdeklődők számára, a tárgyi kultúránk fenntartható paradigmaváltásának lehetőségét” – jegyezte meg Apol.

 

Még több fotóért katt a képgalériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A textilipar fellegvására

A textilipar fellegvására

A Techtextil, a Texprocess és a Heimtextil Summer Special: újraindítják a világ textilipari szakvásárait Frankfurtban.

119 éves művészkolóniát ünnepelnek Szolnokon

119 éves művészkolóniát ünnepelnek Szolnokon

Július elején rendezik az ARTjáró Összművészeti Fesztivált.

Fotovoltaikus napernyők egy olasz designcégtől

Fotovoltaikus napernyők egy olasz designcégtől

A strandokon gondoskodik a fenntarthatóságról a Carlo Ratti Associati.

Hirdetés