A Centrális Galéria fennállása első gyűjteményes kiállításával köszönti a nyarat, mutatjuk a részleteket.

Az intézmény közel három évtizedes történetében számos változáson ment keresztül. 2015-ben Vera és Donald Blinken támogatásának köszönhetően vette fel a Blinken nevet, amelyet mostantól egyszerűsítve, minden nyelven egységesen Blinken OSA Archivumként használnak.

Új arculatot a VAN Studio tervezte, amely tökéletesen tükrözi az intézmény dinamikus és nyitott jellegét. Az új logó egy egymásnak döntött könyvekből álló „A” betű. Az új arculat négy fő színből és ikonokból áll, amelyek az intézmény gyűjteményi tevékenységét, oktatási és kutatási programjait, valamint kulturális eseményeiket szimbolizálják.

Megújult honlapot is bemutattak az archivum.org elérhetőségen. Az új oldalon minden fontos információ megtalálható gyűjteményeikről, kutatási programjaikról és kulturális eseményeikről. Emellett a Centrális Galéria is új weboldalt kapott, ahol közel harmincévnyi kiállítás és program érhető el.

Mit őriz az intézmény? Az Archivum a hidegháború történetével, emberi jogi visszaélésekkel és marginalizált közösségekkel kapcsolatos anyagokat őrzi. Emellett a CEU és a Nyílt Társadalom Alapítványok hivatalos archívuma is. Kutatóműhelyként is működik, évente kétszer meghirdetett Visegrádi-ösztöndíjprogramunkkal számos kutatót fogadnak. Programjaik – előadások, konferenciák, filmvetítések, kiállítások – mindenki számára nyitottak és ingyenesen látogathatók. Az intézmény fontos kulturális projektek elindítója, támogatója és résztvevője, mint például a Budapest100 és a Fortepan.

Az új arculat bevezetésével egy időben az Archivum 2024. június 21-én 18 órakor megnyitja első gyűjteményes kiállítását is A tényeken múlik: Gyűjtemények és közösségek címmel. A kiállításon az intézet szerteágazó anyagaiból válogatott dokumentumok egymásra rétegződő történetekké állnak össze, felölelve a hidegháború korszakának és az azt követő időszaknak a főbb történelmi eseményeit, ugyanakkor betekintést nyújtva a hétköznapi emberek mindennapjaiba is.

Forrás: Sajtóinformáció / Nyitókép: HU OSA 300-1-8:1/114 A SZER/SZR Kutatóintézet iratai, Általános iratok: A SZER/SZR propagandafotói
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új arculatot kapott a Blinken OSA Archivum

Új arculatot kapott a Blinken OSA Archivum

A Centrális Galéria fennállása első gyűjteményes kiállításával köszönti a nyarat, mutatjuk a részleteket.

A Skanzenbe költözik egy magyar alapítású kibuc épület

A Skanzenbe költözik egy magyar alapítású kibuc épület

Ez lesz a Skanzen diaszpóra épületegyüttesének izraeli darabja. dr. Sári Zsolt, a Skanzen főigazgató-helyettesének írása!

Fenntarthatóság és energiatakarékosság az idei Konyhakiállításon

Fenntarthatóság és energiatakarékosság az idei Konyhakiállításon

2023. március 3. és 5. között a Budapest Arénában rendezik meg az idei Konyhakiállítást.

Hirdetés