Mini interjúk készültek a január 10-ig látogatható TEXHIBITION kiállítóival.

Még január 10-ig látogatható az V. TEXHIBITION kiállítás a Fugában. A válogatásban az iparilag előállított textilek mellett a tervezők által kivitelezett egyedi lakástextileket is bemutatják. A tervezőkkel mini interjúk is készültek, melyekből kiderül: eltérő generációk és stílusok képviselői ugyanazokban látják a magyar textilipar megmentésének feltételeit. 

Fotó: Juhász G. Tamás

Ferenczy Noémi–díjas textiltervező, Szigeti Szilvia által 2015-ben kezdeményezett TEXHIBITION célja felhívni a figyelmet egy korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre. A projektben öt év alatt közel hatvan textiltervező és több textilgyártó vett részt. Az idei fejlesztésben a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft., a Meritum Kft. az Aste Bútorszövet és Lakástextil, valamint 13 tervező működött együtt.

Az aktuális kiállításhoz kapcsolódóan a résztvevőkkel rövid beszélgetések készültek, amelyekben bemutatják saját munkáikat, mesélnek az adott kollekció inspirációs forrásairól, megosztják a projekttel kapcsolatos személyes tapasztalataikat, sőt őszintén beszélnek a hazai textilipar helyzetéről, javaslatokat tesznek a helyzet javítására, a fejlesztés lehetséges irányaira is.  

Bár a megszólaltatott designerek különböző generációkhoz tartoznak és eltérő stílusban alkotnak, abban mindannyian egyetértettek, hogy szükség van a szakmán belüli kapcsolattartásra és párbeszédre, az eredmények közös platformon történő bemutatására. Emellett kiemelték az egykor virágzó hazai textilipar megmentésének, újrapozícionálásának fontosságát, valamint a tudástranszfer jelentőségét és az oktatás felelősségét.

Az interjúk ezen a linken, az egyes tervezők munkáira kattintva olvashatók.

A kiállítás szervezői és rendezői Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész. Nevükhöz fűződik többek között a másfél évtizedes múltú, magyar és külföldi tervezőket bemutató Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat szervezése, amely küldetése a különböző művészeti ágak, generációk és különböző országok, régiók közötti párbeszéd megteremtését. 

Design Regős Anna – Fotó: Regős BenceDesign: Cécile Feilchenfeldt – Fotó: Aurelie Cenno

Kiállítók: 
Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta 

Vendég kiállítók: 
Cécile Feilchenfeldt (CH), Klára Věntusová (SK), Petra Zelisková (SK)

A kiállítás a Határtalan Design kiállítássorozat része. A kiállításhoz társművészeti programok is kapcsolódnak, amelyek részleteiről a FUGA Budapesti Építészeti Központ és a Határtalan Design Kiállítás honlapján tájékozódhatnak.

A járványügyi helyzet miatt a szervezők a Határtalan Design kiállítássorozat oldalán külön linken mutatják be a TEXHIBITION című projektet.

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Időpont:  2020. december 11. – 2021. január 10.

Nyitva tartás:

hétfő: 13.00 – 21.00
kedd: zárva
szerda–vasárnap: 13.00 – 21.00

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mesés textíliák
  • 2022-10-26 11:00
  • Deco

Mesés textíliák

A Louvre műkincsei, a természet szépsége és absztrakt festmények inspirálta textilek közül válogattunk.

Feltörekvő tehetségek és világsztárok | Határtalan Design

Feltörekvő tehetségek és világsztárok | Határtalan Design

November 6-ig látogatható az a független design- és összművészeti rendezvénysorozat, amely 24 ország 214 alkotójának munkáit mutatja be Budapesten.

A jövő anyagai | MOME

A jövő anyagai | MOME

Konferencia a jövő innovatív anyagairól a MOME-n.

Hirdetés