Hirdetés

Természetes áramlás

Hatalmas rattan szobrok tekeregnek egy belga irodaházban.

A thai Enter Projects Asia (EPA) építészstúdió díjnyertes munkáival jellemzően a wellness és a vendéglátó szektorban találkozhatunk. A phuketi székhelyű iroda Patrick Keane vezetésével kortárs szellemben tervezi emberközpontú projektjeit. A fenntartható fejlesztésekre fókuszáló Project Rattan részlegük nemrég óriási rattan szobrokat telepített egy waregemi jéggyártó üzem irodaházába. A munka az A Factory Facelift nevet kapta.

 

 

A jéggyártó üzem tulajdonosai olyan megoldást kerestek, ami „nyugalmat és egyensúlyt” hoz kis méretű, beton irodaházukba. A Project Rattan tervei alapján thai kézműves mesterek készítették el a kétszintes belga üzem bútorait, világítótesteit, virágos kaspóit és szobrait. A munkához rattant használtak, ezt a rendkívül hajlékony és rugalmas, fás szárú növényt, ami a keleti kézművesipar méltán népszerű és könnyen kezelhető alapanyaga. Az üvegezett előcsarnok hatalmas, nyolc méter magas szobra mellett az egész irodaházban fellelhetők a Project Rattan darabjai. Az egész épületen átível a mennyezethez fémhuzalokkal rögzített horizontális installáció, de találkozhatunk még az irodaházban a teret tagoló ülőalkalmatosságokkal és szobanövényeknek otthont adó, többféle kaspóval is.

 

 

A rattan darabokat a gyártás előtt digitálisan megtervezték, majd olyan egységekre bontották, melyek elkészítése és szállítása a lehető legegyszerűbb volt. A kész elemeket végül a helyszínen, „3D kirakósként” építették össze. „A megrendelőnk kérése az volt, hogy integráljuk a wellness érzését az épületbe. Ehhez a természetet hívtuk segítségül. (…) Mivel a helyszín egy jéggyártó üzem és tevékenysége összekapcsolódik a tiszta vízzel, úgy gondoltuk, a designnak is ezt kell tükröznie. A folyadék áramlását hívtuk be az enteriőrbe, ennek megvalósításához pedig természetes, fenntartható anyagpalettából válogattunk” – ecseteli a projekt részleteit az EPA.

 

 

Az EPA a design új területeit nyitja meg a rattan előtt, és ezzel nemcsak a stílusos lakberendezési tárgyak piacát bővíti, hanem a bezárással fenyegetett rattan gyárak helyzetén is segíteni próbál. „A projekt hatására gyártóink a legnehezebb időkben is talpon tudtak maradni. (…) Ez a munka sokuk számára a mentőövet jelentette, hiszen szakembereik másképp munka nélkül maradtak volna. A gyárak fennmaradásával tehát a helyi kézműves termelés is fenntartható marad” – részletezi az EPA gondolkodását Patrick Keane.

 

 

A fenntartható, természetes anyagok használatával és kortárs designba illesztésével az EPA és a hozzá hasonló vállalatok nagyban hozzájárulnak az évszázados mesterségek termelési hagyományainak megőrzéséhez. Egyfajta bónuszként értelmezhető emellett az is, hogy ezzel megrendelőiknek milyen látványos és nyugalmat adó, természetes környezetet teremtenek.

 

 

Enter Projects Asia | Web | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fogadj örökbe egy zöldfelületet!

Fogadj örökbe egy zöldfelületet!

A jó példa az Astoriánál, akit megihlet, a Főkertnél jelentkezhet.

Víziváros Kortárs Építészete

Víziváros Kortárs Építészete

Nyárindító városi séta a KÉK-kel.

Alkotmányba foglalná a lakhatáshoz való jogot a Város Mindenkié csoport

Alkotmányba foglalná a lakhatáshoz való jogot a Város Mindenkié csoport

Szakmai szervezetek és önkormányzatok követelik a lakásprivatizációs törvényjavaslat visszavonását.

Hirdetés