Hirdetés

Az ökoszisztéma megóvására használhatjuk ugyanazt az emberi találékonyságot, amellyel a bolygót tönkretettük.

A tengerpart közelségét hozta el a a hegyvidéki Davos-Klostersbe Julia Lohmann, német tervező. A január végén immáron 50. alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórumon (WEF) a legbefolyásosabb politikusok, közgazdászok, tudósok, a civil társadalom képviselői és nemzetközi szervezetek gyűltek össze, hogy megvitassák a legfontosabb társadalmi kihívásokat. Lohmann tengeri moszatból és rattanból készült szerves pavilonja az óceán illataiba és színeibe kalauzolta a látogatókat, így emlékeztetvén őket a környezetvédelem fontosságára.

A német tervező ennél jobb helyszínt nem is találhatott volna arra, hogy bemutassa a Hidaka Ohmu névre keresztelt tengeri moszat installációját, amellyel a természet szimbiotikus kapcsolatainak megismertetése volt a célja. A formatervezéssel és kutatással foglalkozó Lohmann egy olyan projekten dolgozik most, amelyben a tengeri moszatok fenntartható felhasználására keresik a választ.

"Szükségünk van egy empatikus, nem emberközpontú megközelítésre a természettel kapcsolatban" - mondta Lohmann. „Minden fajnak egyenlő joga van az életre ezen a bolygón. Az ökoszisztéma megóvására és újjáépítésére használhatjuk ugyanazt az emberi találékonyságot, amely az éghajlati válsághoz vezetett. Ehhez pedig a designnak is lesz mit hozzátennie."

A Hidaka Ohmu nevét egyfelől a telepítéshez használt Hidaka moszatról kapta, másfelől pedig egy japán animációs film népszerű, rovarszerű lényeiről. Az 1984-es sci-fi a környezeti pusztításokra hívta fel a figyelmet. Az installáció kipróbálása mellett arra kérték a WEF résztvevőit, hogy készítsenek maguknak különféle tárgyakat tengeri moszatból, ebből a célból Lohmann berendezett egy kis moszatkészítő műhelyt.

A kutatónő a finn Aalto Egyetem design tanszékén tanít, ahol anyag- és biológiai kutatásokat is folytat az algákkal kapcsolatban.

Forrás: Julia Lohmann, fotó: Valeriano Di Domenico, Farouk Pinjo, Claran McCrickard, Sikarin Fon Thanachaiary via WEF
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Helyénvalóság

Helyénvalóság

A Hunguest Hotel nyíregyházi épületéről Balázs Mihály DLA írt az OCTOGON 155-ös (2019/7-es) lapszámában.

A Code Showroom számára különösen izgalmas volt a Maison&Objet

A Code Showroom számára különösen izgalmas volt a Maison&Objet

Az általa forgalmazott márkák számos újdonságot mutattak be a párizsi szakvásáron.

Egész lakóközösség épült LEED Platinum minősítésű modulházakból

Egész lakóközösség épült LEED Platinum minősítésű modulházakból

A kaliforniai Union Flats lakóparkban a napkollektorok és a közösségi interakciók egyaránt fontosak.

Hirdetés