Színek a havon

Toshihiko Shibuya landart munkái Szapporo városában.

Toshihiko Shibuya 12 éve hoz létre minden télen helyspecifikus landart munkákat Szapporóban és környékén. Az idei két munka, sorszámuk szerint a 14-ik és a 15-ik az eddigi legkisebb és legnagyobb objektum a sorozatban. A sorozat minden alkotása közvetlenül a hó felett elhelyezett fémlapokból áll, melyek alsó oldalára fluoreszkáló festéket visznek fel. Az élénk színek visszaverődnek a hó felületén.
 

 

A 14. számú munka Szapporótól 65 kilométerre, a Tomakomai Művészeti Múzeum udvarán található, mérete mindössze 19 négyzetméter. Hokkaido szigetén itt a legkevesebb a havazás, ez a művész első kísérlete arra, hogy olyan helyre telepítse a művet, ahol kevés hó esik. A 10 darab, magas fémrúdon álló lapot úgy helyezte el, hogy hó nélkül is élvezhető alkotás jöjjön létre. A magasban lévő lapok felső felülete festett, így felnézve láthatók az egymásra vetett színes reflexióik.

 

 

„Esős lapok egy esős napon” – így keresztelte el művét Toshihiko Shibuya. Amikor esik az eső, színes cseppek táncolnak a lapok felszínén. Az időjárás azonban kitett magáért, és szokatlan módon 30 cm-es hó esett Tomakomaiban, teljesen belepve az alsó lapokat. Olvadás után láthatóvá váltak a színes árnyékok, a hó a magas tárgyak tetején borotvált jégnek tűnik.
 


A 15. számú installáció helyszíne megint Szapporo, 3000 négyzetméteren 65 objektumot helyezett el a művész szabad téren. A mű címe „Pillangó”, a lapok kiterjesztett szárnyú lepkét formáznak. Januárban erős havazás volt, így várható, hogy hamarosan az összes objektumot hó fedi. Ez a művész eddigi legnagyobb területű installációja a sorozatból. 

 

 ­

 

Projekt: 14 / hóesésre váró udvar
Alkotó:  Toshihiko Shibuya 
Helyszín: Tomakomai Városi Múzeum udvara, Tomakomai, Hokkaido, Japán, 2021. október 9. – 2022. március 13.

Projekt: 15 / hó antropocén
Alkotó: toshihiko shibuya
Helyszín:  Szapporo, Hokkaido, Japán, 2022. január 15. – február 27.
 

 

Forrás: designboom

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Színek a havon

Színek a havon

Toshihiko Shibuya landart munkái Szapporo városában.

Videón az újjászületett Károlyi-Csekonics palota

Videón az újjászületett Károlyi-Csekonics palota

A felújított, átépített épületről Jaksa Bálint és Kriston Csaba készített kisfilmet.

185 lakásos épülettel bővül a BudaPart

185 lakásos épülettel bővül a BudaPart

Megkezdődött az előregisztráció a BudaPart Otthonok ’F’ lakásaira.

Hirdetés