Modern megalitok

Gigantikus szabadtéri alkotások kerülnek Szaúd-Arábiába, az új Művészetek Völgyébe.

Szaúd-Arábia általában a gigantikus méretek kapcsán kerül a hírekbe. Most sincs ez másképp, az AlUla történelmi város melletti sivatagi kanyonban öt világhírű képzőművész gigantikus alkotását tervezik elhelyezni, hogy ezzel útjára indítsák a Wadi Al-Fann, azaz a Művészetek Völgye projektet.
 


Az új globális művészeti projektben állandó jelleggel fognak elhelyezni tájspecifikus alkotásokat abban a 65.000 négyzetméteres völgyben, amely AlUla két ősi városát köti össze. A lélegzetelállító természeti képződmények között helyet kapó művészi installációk mindegyike a környező tájra reagál. 

„Az első szobrász, aki itt megjelent, hatalmasabb volt minden alkotónál: maga a szél” – mondta Iwona Blazwick, a Royal Commission for AlUla’s Public Art Expert Panel elnöke.


Három nemzetközileg elismert land-art művész, James Turrell, Agnes Denes, és Michael Heizer mellett két helyi alkotót, Ahmed Matert és Manal AlDowayanét kértek fel a szervezők, akik a hazai művészeti élet meghatározó szereplői.

Ahmed Mater alkotása, az Ashab Al-Lal óriási földalatti építmények és tükrök segítségével erősíti fel az egyébként is döbbenetes, mitikus természeti élményt. A fizikusból lett képzőművész művével megkérdőjelezi azt a széles körben elfogadott nézetet, miszerint a landmark létesítmények a hatalom és pozíció kifejezői. Ehelyett a hangsúlyt a tudásátadásra helyezi, spirituális és transzcendens élményt kínálva a látogatónak, mely mélyen gyökerezik az Iszlám aranykorának hagymányos bölcseletében és tudományos ismereteiben. 
 


James Turrel a kanyon padozatában elhelyezett térsorral a színek, a fény és az észlelés megtapasztalásához nyújt kapaszkodót. A magyar származású Agnes Denes folytatja monumentális piramis-sorozatát, mely ezen a helyen az emberiség múltjának, jelenének és jövőjének megidézésével új értelmezési lehetőségeket kínál. A hatalmas kő-, föld-, beton- és fémszobrairól ismert Michael Heizer a homokkőbe alagutakat és lépcsőket vésve a táji környezetet értelmezi újra. Manal AlDowayané labirintus installációja a kollektív tudattalanban kutat.
 


A Wadi AlFann projekt része a Journey Through Time - Utazás az Időn át című nagyszabású programnak, amely több művészeti kezdeményezést fog egybe, többek között a Perspectives Galleries, az Arts District, és a Water Pavilions programokat. A teljes megvalósulás 2035-re várható.

 

 

Forrás: designboom

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern megalitok

Modern megalitok

Gigantikus szabadtéri alkotások kerülnek Szaúd-Arábiába, az új Művészetek Völgyébe.

Hirdetés