Nemzetközi kiállítások a Capa Központban.

Hogyan járulhat hozzá a művészet egy fenntarthatóbb, pandémia utáni jövőhöz? Erre a kérdésre keresik a választ a Koholt és törékeny jövő és az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításokon bemutatott alkotások augusztus 18. és szeptember 19. között a Capa Központban. A tárlatokon bemutatkozó tizenegy médiaművész a világ különböző pontjairól, Európa mellett többek között Kínából, az Egyesült Államokból és Brazíliából érkezik. Munkáik a PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform záró ciklusának hívószavára – „változó idők: művészet egy új világban” – reflektálnak. 

A 2017-ben létrehozott PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform kreatív szervezetek hálózata, melynek célja alkotók és intézmények közötti kulturális kapcsolatok létrejöttének támogatása, valamint mentorálási és bemutatkozási lehetőségek biztosítása Európa-szerte. A PARALLEL tizenhét tagintézményének egyikeként a Capa Központ számos program szervezésében sikerrel működött közre, 2021. augusztus 18. és szeptember 19. között pedig otthon ad a negyedik ciklus záró, a Koholt és törékeny jövő és az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításainak.

Glorija Lizde: Strucljevov (Fearless Youth [Vakmerő ifjúság] című sorozat), 2021Mark McGuinness: Nő, felsőjén térképminta (Slowly Westward: A journey through a folded landscape [Lassan nyugat felé: Utazás egy hajtogatott tájon keresztül] című sorozat), Írország, 2019

Az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállítás alkotói alternatív térképek készítésével gondolják újra geopolitikai tájképünket. Személyes történetek és politikai ügyek mentén mutatják be a szubjektivitás és a földrajz szoros kapcsolatát.

Az alkotók munkái a nyilvános és privát terek vizsgálatával azt térképezik fel, hogy a térrel és a hellyel való érintkezés révén miként folyik szakadatlan diskurzus az identitásokról.

A térképeket minden kiállított művész állandó fejlődésben lévő, folyamatos kutatás és felülvizsgálat alatt álló, élő dokumentumokként közelíti meg. Munkájuk együttesen tárja fel, hogy a kartográfiai gyakorlatok miként segíthetik elő a tudás új formáinak és a jelentésalkotás új rendszereinek kialakulását. Az öt művész által bemutatott projekt nemcsak azt vizsgálja, hogy a művészet miként konfrontálódhat egy új világgal, hanem azt is, hogy miként segíthet annak felépítésében.

Ida Nissen: Untitled (Cím nélkül), 2020Gustavo Balbela: Curitiba, PR, Brasil, 2021 (A címek fordítása balról jobbra haladva a következőket mondja: „6 szavazattal 5 ellenében, a Legfelsőbb Bíróság elutasítja az Alkotmányt”)

A Koholt és törékeny jövő című kiállítás öt olyan művészt mutat be, akik a múlt és a jelen mulandóságának rekonstruálásával alternatív jövőképeket vázolnak fel, miközben próbálnak eligazodni törékeny világunkban.

A félretájékoztatás és az ökológiai katasztrófák globális növekedése arra ösztönzi ezeket a művészeket, hogy a múltba ássanak, úgy tárják fel a jelen zord, homályos rétegeit. Ahelyett, hogy a közvetlen környezetüket fényképeznék, inkább különböző, mélyen személyes vagy épp számukra teljesen idegen anyagokat tartalmazó archívumokkal dolgoznak.

A talált dokumentumok – amelyek szorosan kapcsolódnak az emlékezethez – újságok, családi fotóalbumok, levelek, közösségi média kommentek vagy akár invazív növényfajok formájában is megjelenhetnek. Az archív szöveg- és képanyagok kombinációjának elforgatásával, kitágításával és átrendezésévelegy sokkal bizonytalanabb és árnyaltabb jövő vízióját vetítik elénk.

E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák – PARALLEL
A kiállítás megtekinthető:
2021. augusztus 18. – 2021. szeptember 19.
Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Capa Központ
Kurátor: Lexington Davis
Kiállító alkotók: Yuxin Jiang, Glorija Lizde, Mark McGuinness, George Selley és Margherita Muriti, Shelli Weiler

Megnyitó: 2021. augusztus 17., kedd, 18 óra
Köszöntő: Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató, Capa Központ
A kiállítást megnyitja: Gőbölyös Luca képzőművész, egyetemi tanár

További információ itt.

Koholt és törékeny jövő – PARALLEL
2021. augusztus 18. – 2021. szeptember 19.
Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Capa Központ

Kurátor: Eric Lawton
Kiállító alkotók: Gustavo Balbela, Elsa Gregersdotter, Andrej Lamut, Ida Nissen, André Viking

Megnyitó: 2021. augusztus 17., kedd, 18 óra
Köszöntő: Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató, Capa Központ
A kiállítást megnyitja: Gőbölyös Luca képzőművész, egyetemi tanár

További információ itt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Párizs szeme

Párizs szeme

Brassaï-ról készült egész estés magyar dokumentumfilm a Capa Központban.

(Média)művészet egy új világban

(Média)művészet egy új világban

Nemzetközi kiállítások a Capa Központban.

A változó az új állandó

A változó az új állandó

Kulturális intézmények márkaépítési trendjei a markáns ikonoktól az ernyőmárkákig.

Hirdetés