Hirdetés

Milyen aukciós rekordokat tart a Tate Modern első magyar egyéni alkotója? 

Augusztus 5-től egy éven át ingyenesen látogatható a Maurer Dóra képeiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modernben. A 35 alkotás mintegy összefoglalja a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész fél évszázadot felölelő életművét. Az avantgárd, majd kortárs műveivel világszerte ismertséget szerző Maurernek noha számtalan kiállítása volt már külföldön, a mostani még így is kiemelkedő eseménynek számít, amely alighanem az aukciós árakat is felveri majd.

A műkincspiac titokzatos működése ellenére azt nyilvánvalónak mondhatjuk, hogy egy ilyen jelentős esemény – Maureré előtt nem volt egyéni alkotónak kiállítása a Tate Modernben – jó eséllyel felveri az árakat az aukciós piacon. Martos Gábor a Papageno.hu-n megvizsgálta, milyen árakig jutott eddig egy-egy Maurer-kép a piacon. Az összeállítás az 1970-es évek legvégén indul, amikor egy-egy nagyméretű szitanyomathoz 5400 forintért lehetett hozzájutni. Ehhez képest idén két rézkarc 28, illetve 38 ezer forintért kelt el az Arte Galériában, ahol eddig 120 ezer forint volt a rekord Maurer-nyomatért, tavaly decemberben.

A Virág Judit Galériában több Maurer-kép is egy, illetve 1,1 millió forintért kelt el, a Dobossy Aukciósháznál ugyanakkor

a nagyméretű, farostra akrillal festett Quod-libet No. 15. Park című kép négymillió forintos leütésig szárnyalt, ami a mai napig Maurer Dóra aukciós csúcsa.

Külföldön a Sotheby’s londoni árverése tartja a rekordot, 2016 nyarán 8125 fontért kelt el egy kézzel továbbfestett fotó, New Yorkban 2500 dollárt fizettek egy nyolcvan fotóból álló sorozatért (2012 decemberében), míg idén májusban a berlini Galerie Bassenge árverésén 2800 euróért vitték el a Diagonális deformáció című sorozat egyik darabját.

„Maurer Dóra munkái iránt van kereslet a piacon, ám ez a kereslet jelenleg még erősen hullámzó” – összegez Martos, azt azonban egyelőre csak sejtjük, hogy a Tate Modern kiállítása emel majd az árakon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A friss magyar vizuális kultúra térhódítása Győrben | Maurer Dóra

A friss magyar vizuális kultúra térhódítása Győrben | Maurer Dóra

Négy évtized óta a legnagyobb Maurer Dóra alkotást mutatják be a győri Torula Művésztérben.

Amikor Raffaellót loptak a Szépművészeti Múzeumból

Amikor Raffaellót loptak a Szépművészeti Múzeumból

Két izgalmas „műkincs-nyomozást” is kínál ma a hajrájához ért Garten Balaton.

Maurer Dóra tanítványainak nyílt kiállítás-sorozat Angliában

Maurer Dóra tanítványainak nyílt kiállítás-sorozat Angliában

Három helyszínen is találkozhat a munkákkal a londoni közönség.

Hirdetés