Hirdetés

Milyen aukciós rekordokat tart a Tate Modern első magyar egyéni alkotója? 

Augusztus 5-től egy éven át ingyenesen látogatható a Maurer Dóra képeiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modernben. A 35 alkotás mintegy összefoglalja a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész fél évszázadot felölelő életművét. Az avantgárd, majd kortárs műveivel világszerte ismertséget szerző Maurernek noha számtalan kiállítása volt már külföldön, a mostani még így is kiemelkedő eseménynek számít, amely alighanem az aukciós árakat is felveri majd.

A műkincspiac titokzatos működése ellenére azt nyilvánvalónak mondhatjuk, hogy egy ilyen jelentős esemény – Maureré előtt nem volt egyéni alkotónak kiállítása a Tate Modernben – jó eséllyel felveri az árakat az aukciós piacon. Martos Gábor a Papageno.hu-n megvizsgálta, milyen árakig jutott eddig egy-egy Maurer-kép a piacon. Az összeállítás az 1970-es évek legvégén indul, amikor egy-egy nagyméretű szitanyomathoz 5400 forintért lehetett hozzájutni. Ehhez képest idén két rézkarc 28, illetve 38 ezer forintért kelt el az Arte Galériában, ahol eddig 120 ezer forint volt a rekord Maurer-nyomatért, tavaly decemberben.

A Virág Judit Galériában több Maurer-kép is egy, illetve 1,1 millió forintért kelt el, a Dobossy Aukciósháznál ugyanakkor

a nagyméretű, farostra akrillal festett Quod-libet No. 15. Park című kép négymillió forintos leütésig szárnyalt, ami a mai napig Maurer Dóra aukciós csúcsa.

Külföldön a Sotheby’s londoni árverése tartja a rekordot, 2016 nyarán 8125 fontért kelt el egy kézzel továbbfestett fotó, New Yorkban 2500 dollárt fizettek egy nyolcvan fotóból álló sorozatért (2012 decemberében), míg idén májusban a berlini Galerie Bassenge árverésén 2800 euróért vitték el a Diagonális deformáció című sorozat egyik darabját.

„Maurer Dóra munkái iránt van kereslet a piacon, ám ez a kereslet jelenleg még erősen hullámzó” – összegez Martos, azt azonban egyelőre csak sejtjük, hogy a Tate Modern kiállítása emel majd az árakon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Maurer Dóra műveiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modern múzeumban

Maurer Dóra műveiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modern múzeumban

A tárlat augusztus 5-től egy éven keresztül, ingyenesen megtekinthető.

Újra látogatható Nancy első art nouveau épülete

Újra látogatható Nancy első art nouveau épülete

Nemcsak egy család lakhelye volt, de szellemi központ is egyben.

Tatiana Bilbao mexikói „akváriuma” olyan, mint egy várrom

Tatiana Bilbao mexikói „akváriuma” olyan, mint egy várrom

A különc építész ezúttal sem hazudtolta meg magát, alkotásaiban halad tovább a természet-ember-épület nyomvonalon.

Hirdetés