Dokumentumfilm 48 óra alatt

A magyar-holland Beyond Borders csapat swapID című rövidfilmjével tarolt a 48 Hour Film Project Eindhoveni fordulóján, egy újfajta filmművészeti kihívásban. A verseny különlegessége, hogy a résztvevőknek mindössze 48 órájuk van egy rövidfilmet alkotni a kezdeti ötlet megszületésétől a vágott anyag elkészítéséig.
 


A 48 Hour Film Project egy izgalmas, kreatív hétvégét jelent, ahol filmesek rövidfilmeket készítenek egy globális eseményen, amely több mint 100 városban zajlik világszerte. A verseny minden városban más-más hétvégén kerül megrendezésre, és a helyi filmcsapatok, kezdőktől a profikig, versengenek azért, hogy egy hétvége alatt elkészítsék rövidfilmjüket. A csapatok péntek este kezdik a versenyt, amikor a városukban kisorsolják a műfajt és megkapják a szükséges elemeket a filmjük elkészítéséhez, ezzel biztosítva, hogy a filmek tényleg az adott hétvégén készüljenek el. A díjnyertes filmek először Lisszabonban versenyeznek egymás ellen, a legjobb 10 alkotást pedig Cannes-ban fogják bemutatni jövő májusban.
 

A SwapID a két nő történetét mutatja be, akik egy mobilalkalmazás segítségével szeretnék kicserélni testüket, anélkül, hogy tudnának a másik tényleges motivációjáról. A cselekmény fő konfliktusa akkor bontakozik ki, amikor az egyikük férje értesül a tervezett testcseréről, és aggályosan kezdi megkérdőjelezni a helyzetet, felismerve, hogy ilyen technológia könnyen visszaélésre adhat lehetőséget, beleértve akár bűnözői szándékokat is. Ezáltal a film nem csupán morális dilemmákat vet fel, hanem a modern technológia etikai aspektusait is körüljárja.

A Beyond Borders csapatának rendezője, Szatmári Andi, már kilencedik alkalommal vett részt a versenyen, és harmadszor versenyzett Eindhovenben. A kisfilmjének különlegessége idén az volt, hogy a holland Gido Krommal társrendezésben Magyarországon és Hollandiában készült egyidejűleg. Verseny közben a rendező és a magyar főszereplő, Mosolygó Sára (aki a Petőfi film Szendrey Júliáját alakítja) még repülővel is átutaztak Hollandiába, hogy egy közös jelenetet forgassanak a holland főszereplővel, Sophie Bouquet-vel.
 


Pénteken videochatben született meg a forgatókönyv. Szombaton a magyar stáb a kelenföldi erőműben forgatott, míg a hollandok Rotterdam patinás villanegyedében készítették a felvételeket. A közös jelenet az amsterdami street art központjában, a NDSM Wharfnál került leforgatásra. Vasárnap az amsterdami Aga Aga utómunka stúdióban történt a vágás, a fényelés, a hangi utómunka, a VFX és a zeneszerzés is. 
 

 

A film elkészítése során elért eredmények:

Díjak
Legjobb film: teljes csapat
Legjobb rendezés: Szatmári Andi és Gido Krom
Legjobb operatőri munka: Farkas Zoltán és Lidewei Egberts
Legjobb jelmez: Polyák Eszter
Legjobb látvány: Juhos-Kiss Csenge, Fülöpp Réka és Robyn Bakker
Legjobb smink és haj: Kristóf Barbara, Gosztony Barbara és Patricija Smoronska

Jelölések
Legjobb forgatókönyv: Buzády Zhang-Ge, Faisztl Ernő és Márton Franciska
Legjobb zene: Hodován Milán
Legjobb színészegyüttes
Legjobb VFX: Carla MoralesA filmcsapat márciusban egyedüliként képviseli Magyarországot az esemény nemzetközi döntőjében, ahonnan minden esélye megvan arra, hogy továbbjusson Cannes-ig.
 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar filmes siker Eindhovenben

Magyar filmes siker Eindhovenben

Dokumentumfilm 48 óra alatt

Tapéták, amikben a grafikai ábrázolás technikai háttere párosul az emberek iránti nyitottsággal

Tapéták, amikben a grafikai ábrázolás technikai háttere párosul az emberek iránti nyitottsággal

Így készülnek Paál Zsuzsanna tervezőművész egyedi tapétagrafikái.

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

A fával, mint építési anyaggal idehaza csak lassan barátkozunk, de a folyamat valós, és ez a ház is adhat neki egy löketet. 

Hirdetés