Az egyedi és minőségi gyerekruhákról ismert Manuela brand, bővítve célcsoportját, tavaly nőket és férfiakat is megszólító, a szezonalitással szakító kollekcióval rukkolt elő, GOOSE néven. A márka alapítója és tervezője, Maráczy Manuela ráadásul nemrég különleges lakástextíliákat is tervezett – a grafikáit megjelenítő mintáknak és a harmonikus színválasztásnak köszönhetően takarója és szőnyege tökéletes kiegészítője lehet az otthonainknak. Interjú!

 

2020-ban volt egy nagy restart a márkád életében, amely megújulás idén is folytatódni látszik az új szőnyeg és takaró debütálásával. Honnan jött az ötlet, hogy ebbe belevágj, és megalkosd a STANDING kollekciót?

Tavaly együtt dolgoztam egy kedves építész barátnőmmel, Mag Ildikóval egy nagyon klassz projekten, nevezetesen a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai terének enteriőjén, amely kapcsán életemben először terveztem tapétát és párnát, valamint bútorgrafikát és hát, óriási élmény volt! Gyerekkoromban építész szerettem volna lenni, úgyhogy az álmom ezzel így részben teljesült is. Ez a munka továbbá arra is jó volt, hogy rájöjjek, a mintáim más felületen is nagyon jól működnek, de az új olasz gyártó-partnerem technikai szakszerűsége is hozzájárult ahhoz, hogy a végtelen megoldási lehetőségek még inkább szárnyakat adjanak az alkotásnak. Ugyanakkor valahol biztosan új életszakasz is – egyre jobban érzem az erőt és a biztonságot magamban, mint tervező. Egyszerűen élvezem a munkám!


 

 

Mennyire van szerepe az új home decor kollekciód létrejöttének abban, hogy az elmúlt lassan két évben nagyrészt mindenki otthon volt a pandémia miatt? Mindenki csinosítja, komfortosabbá és hangulatosabbá szeretné tenni az életterét.

Érdekes, mert erre nem is gondoltam! Lehet, hogy tudat alatt ez is benne volt, bár bevallom nem ez volt az elsődleges vezérelv. Számomra az otthon az, ahol alkotok, és arra mindig nagyon ügyelek, hogy a berendezése az ízlésemnek megfelelő legyen. Nálam ez alap. Miért ne kaphatnának mások is egy szeletet a világomból?
 
Kikkel, milyen szakemberekkel együtt alkotva hoztátok létre ezeket a gyönyörű lakástextileket? Milyen technikával készültek?

A FACE elnevezésű takaró Olaszországban készült, annál a gyártónál, akikkel amúgy az egyes ruhakollekciók kapcsán is együtt dolgozunk. A takaró 100% pamut jacquard technikával készült, ami egy teljesen új tervezési metódust követelt tőlem, de ez egyáltalán nem okozott gondot, mert szeretem az újításokat, frissen tart. A BALANCE nevű szőnyeget a SZETT csoporttal közösen készítettük, amely szakmai társaságnak tavaly óta én is a tagja vagyok. Nagy öröm, hogy az első szőnyegem a Rugart Fest keretében valósulhatott meg. Hálás vagyok érte Lőrincz Gabinak!

 
Ahogy a Manuela ruhák, úgy a friss darabok mintái is saját grafikákon alapulnak. Újabb rajzok, kollázsok is készültek, kifejezetten a szőnyeghez és a takaróhoz, vagy korábbiakkal dolgoztál? 

A szőnyeg egy 2018-as kollázstervem alapján készült, a takaró mintája pedig egy 2021-es festményem újragondolt változata.

Milyen otthonokba, enteriőrökbe ajánlod őket?

A szőnyeghez mindenképp nagy tér kell, mert a minta elég nagy. Leginkább a minimál design szerelmeseinek ajánlanám, de amúgy nagyon megnézném egy eklektikus olasz környezetben is. A takarónak pedig szerintem bárki olyan örülne, aki szeret téli estéken begubózva olvasgatni vagy pihenni. A fotózásnál amúgy a takaró új megvilágításba került, rájöttünk, hogy szuperül funkcionál faliszőnyegként is, szóval, így is érdemes gondolkodni benne.


 
A jövőben kiegészül majd még esetleg más tárgyakkal is a kollekció?

Volt több ötlet is, hogy mit lehetne még idén ősszel-télen piacra dobni, de először a takaró és a szőnyeg ért célba, a többi még várat magára. Bár ez az új – a takarót és szőnyeget magában foglaló – kollekció már nem fog kiegészülni mással, ezzel párhuzamosan készül egyéb lakberendezési tárgy is: egy asztali lámpa és egy párnahuzat biztosan, illetve van egy nagyon kezdetleges padtervem is, amin azért van még mit dolgozni.

 

Fotók: Bodnár Zsófi
Manuela Collage Art | Web | Facebook | Instagram

 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Matisse fekete-fehér rajzai design tárgyakban öltenek új testet

Matisse fekete-fehér rajzai design tárgyakban öltenek új testet

Faye Toogood új életre kelti Matisse örökségét. 
 

Kényeztető textilek (X)
  • 2021-11-17 12:00
  • Deco

Kényeztető textilek (X)

Bekerget a lakásba a hideg, de ez nem baj, ha jó helyre húzódunk vissza.

Hirdetés