Post Nubes Lux a Led-field fényírást és a háromdimenziós felhőpixelt mutatta be.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) idén először indított Media design mesterszakának hallgatói, és a Healium Decoration alkotói csoport tagjai december végén a METU Rottenbiller utcai campuszán mutatták be a Post Nubes Lux című fényinstallációt, egy audiovizuális alkotást. 

„A fény, mely körülvesz és világunkat láthatóvá teszi, ezúttal egész más formában jelenik meg” – ígérte a Post Nubes Lux fényinstallációs projekt, amelyben Led-field fényírást és háromdimenziós felhőpixelt is alkalmaztak. 

Az alkotók két csoportból álltak össze:

  • METU Média design mesterszakos hallgatók: Rénes Márton, Balogh Gabriella, Gulyás Gergő, Molnár Dóra, Korok Bendegúz, Keszerice Tünde, Tóth Dávid
  • A Healium Decoration csapata: Timóczki-Nagy Márton, Emri Zsolt, Urbán Márton

Fotó: Szekeres Máté

Timóczi-Nagy Márton (Healium Decoration) projektvezető elmondta, milyen céllal fogtak bele ebbe az izgalmas projektbe, és milyen volt a hallgatókkal dolgozni: „A projektet azzal a céllal indítottuk útjára, hogy az általunk a piacon gyakorolt munkafolyamatokat a legrészletesebben mutassuk be egy élethű, valódi, lehetőleg nagyméretű és komplexitású installáción, a valódi munkakörülményeket minél pontosabban szimulálva. Az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy ne csak elméletben, számítógépen, papíron gyakoroljanak a fiatalok, hanem ki is próbálhassák az eszközöket, amelyeket elsajátítottak.

Azon kívül, hogy ez az installáció összeállt, a hallgatók megtanultak bánni különböző fénytechnikai eszközökkel, így ezt a showtechnikát a jövőben különböző rendezvényeken is tudják majd használni.”

Fotó: Szekeres Máté

Szacsvay Pál, a METU Média design alap- és mesterszakának vezetője a hallgatók féléves feladatáról elmondta, hogy „a budapesti szórakoztatóipari szcénában is sikeresen és gyakran felbukkanó alkotókat nyertek meg projektvezető tanárnak, akik ezt élesben csinálják az eseményipar aktív szereplőjenként, és az összes olyan tapasztalatukat, amit ott szereznek, közvetlenül át tudják adni a hallgatóinknak. A produkciót egészen a megtervezéstől az előadásig – amely rengeteg fázist foglal magában –, végig tudták csinálni,

élményszerűen is megtapasztalni a ’kínjait’ az alépítmény elkészítésének, a művészi dimenzió megtervezésének, kiteljesítésének és előadásának, tehát gyakorlatilag egy igazi összművészeti alkotás, oktatási szempontból is egy összművészeti produkció jött létre.

Az esemény az értelmes, igényes szórakoztatás egy hagyományos területén, a zenét kísérő fényjáték tervezésben műfajteremtő attitűddel készített alkotásnak szolgált keretéül. A számítógéppel virtuóz módon vezérelt Led-field fényírás valójában robotlámpa-vezérlést, és általában a nem-ábrázoló fényjáték területének lehetőségeit kísérli meg szaporítani, nem is sikertelenül. A puszta fénnyel való operálás az ábrázoló vetítéssel szembeállítható vizuális nyelvként hozza létre jelölőrendszerét. Absztrakt és konkrét művészeti jellemzői különös tartást adnak a szerzeménynek, és a korai kinetikus fényszobrok hagyományába emelik.”

Fotó: Szekeres Máté 

„Az alapvető elképzelés a 3D felhő forma volt, mint ’alapkő letétel’ – mondta a projektben résztvevő egyik hallgató, Rénes Márton. – Voltak korábban olyan tervek, ahol interakciókat, testérzékelőket is beletettünk volna a projektbe, de végül erősen a zene irányába mentünk el, így alakult, hogy mind a heten önálló zenei fény show-t találtunk ki. Technikailag nagy kihívást jelentett már az összeszerelés is, rengeteg időt és energiát fektetett bele mindenki, de összességében fantasztikus élmény volt, és reméljük, hogy lesz folytatás!”

„A 3D-s fényinstallációt a Haelium saját fejlesztésű, Haelium Light Former nevű szoftverrel hoztuk létre a Médiatervezés óra vizsgamunkájaként – árulta el egy másik hallgató, Keszericze Tünde. – A feladat szerint mindenkinek kellett választani egy-egy hozzá közelálló zenét, és erre kellett elkészíteni a fényinstallációt, így állt össze a végső előadás. Az előre beállított jeleneteket egy midi kontroller segítségével programoztuk, különböző intenzitással, eltérő színmódokba összeállítva.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

METU DIPLOMA SHOW a Magyar Nemzeti Galériában

METU DIPLOMA SHOW a Magyar Nemzeti Galériában

Az álom tematikájú divatbemutatón egyszerre mutatkoztak be a textilekkel és az ékszerekkel dolgozó hallgatók.

Design a Mariahilfer Straße-n, és azon túl

Design a Mariahilfer Straße-n, és azon túl

Beszámolónk a Vienna Design Week eseményről.

Tervezz napfényt a világba a VELUX Daylight Visualizer segítségével! (X)

Tervezz napfényt a világba a VELUX Daylight Visualizer segítségével! (X)

A felhasználóbarát program a VELUX Red Dot-díj nyertes felülvilágító ablakaival együtt új szintre emeli az építészeti tervezést.

Hirdetés