A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj 1987 óta nyújt szakmai és anyagi támogatást a fiatal iparművészeknek.

A 2019-ben Kozma Lajos-ösztöndíjat nyert fiatal iparművészek beszámoló kiállítására mindeddig a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor. A most megnyílt kiállítással a digitális térben ismerhetjük meg a ’19-es évfolyam tíz iparművészét és az ösztöndíjas időszak alatt készített műveiket.

Az ösztöndíj elősegíti, hogy az alkotók az ösztöndíjas év során kizárólag az alkotásra összpontosíthassanak. A hagyományosan minden évben megrendezendő beszámoló kiállítás bemutatkozási lehetőséget biztosít a pályakezdő művészeknek.

A 2019-es évfolyam online beszámoló kiállításán az újszerűség és a progresszivitás jegyében készült változatos alkotásokkal és egyéni utakat bejáró művészekkel találkozhatunk.

Az újító, kísérletező szellemiség többféleképpen mutatkozik meg a kiállításon látható tárgyakban. Egyes művek a képzőművészet és az iparművészet határán helyezkednek el. Andrási Edina lámpái funkcionális tárgyak, ám szoborként is tekinthetünk rá. Az alkotásokban rejlő kettőség jelen van az anyaghasználatban, hiszen porcelán és papír elegyéből készültek, de visszaköszön a formákban is, melyek egyszerre organikusak és futurisztikusak. Szilágyi Sarolt Tekla művei is képzőművészeti, művészettörténeti inspirációkból építkeznek.

Huszonegyedik századi ikonjai napjaink hírességeit formázzák bizánci ikonokká, szentképekké. Ruzicska Tünde tárgysorozata szintén a képzőművészet kapujában áll. A Genius loci: a hely szelleme című sorozata olyan kisplasztikákat takar, amelyek a hely szellemének gondolatkörében teljesednek ki és ennek ismeretében értelmezhetőek.

A fiatal iparművészek munkáiban gyakran köszönnek vissza újrahasznosított, vagy a természetből nyert anyagok, melyek a fenntarthatóságra hívják fel figyelmünket. Dénes Petra az újrahasznosítás és a fenntarthatóság jegyében kezdett Kauchukka elnevezésű projektjével foglalkozni, melynek köszönhetően bőrhulladékból képes köztalpat előállítani saját tervezésű lábbelijeihez. Gspann Zsuzsa Bambou nevű táskakollekciója természetes úton lebomló rétegelt bambuszlemezből készült, melyhez bőrből készült kiegészítőt tervezett a művész. Zala Zsófia tárgykollekciója a környezettudatosság jegyében jött létre: olyan anyagot használt, amiből szinte végtelen áll a rendelkezésre: a szemetet. A növényi hulladék felhasználásával ezek az anyagok visszakerülnek a természetes körforgásba, és az újrahasznosítás egy újfajta szemléletével az otthonok funkcionális tárgyaiban használják fel őket.

A szemétcsökkentés problémája Németh Ninetta izgalmas anyagkísérletében is visszatér, hiszen a műanyag-bevásárlószatyrok helyettesítésére fejlesztette ki a biológiailag lebomló, környezetbarát alternatívát: a kombucha gombából készített szatyrot. A természetes anyagokhoz és formákhoz fűződő kapcsolatunkat Herter Kata Radicalis című sorozatával vizsgálja. Ezek olyan kaspók, amelyek a növényekkel szervesen együttműködnek, azokat formailag kiegészítik és a főszerepben lévő növények igényeit is kielégítik.

A kiállításon bemutatkozó iparművészeket a megszokott, tradicionális anyagok és formák újragondolása is foglalkoztatja. Kelemen Dóra Szimbiózis nevet viselő ruhakollekciója geometrikus mintázatú felületekkel dolgozik, ezek teszik különlegessé az egyébként egyszerű szabású darabokat. A kézi kötőgéppel készült darabok különlegességét az adja, hogy az alkotó a kötött rétegek közé különféle anyagokat helyezett, mint például a poliészterből készült krinolinhengert, vagy éppen a szilikon habot. Tengely Nóra izgalmas módon értelmezi újra kortársékszereivel a kőfoglalás problémáját, műveivel a befoglaló forma és a kő egyensúlyára törekszik. Elképzelései szerint mindkét alkotóelem önálló kell maradjon, de mégis kiegészítve egymást, hiszen egyik a másik nélkül nem létezhet.

A 2019-es évfolyam ösztöndíjas iparművészei mind progresszív gondolatok mentén alkotnak, törekedve arra, hogy az iparművészeti tradíciókra építkezve a kor aktuális problémáira próbáljanak választ adni. Mindeközben az általuk létrehozott tárgyak innovatívak és kortárs szellemiségűek. A Kozma’19 online beszámoló kiállítás 2021. február 17. és március 17. között tekinthető meg a www.alkotomuveszet.hu oldalon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kozma’19 címmel online iparművészeti kiállítást tett közzé a MANK

Kozma’19 címmel online iparművészeti kiállítást tett közzé a MANK

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj 1987 óta nyújt szakmai és anyagi támogatást a fiatal iparművészeknek.

Látványos drónvideó készült a megújuló Citadelláról

Látványos drónvideó készült a megújuló Citadelláról

A Citadellára tervezett szerethető közpark még távol van, de a Várkapitányság felvétele így is roppant látványos.

A japánkertek hangulata ihlette a portugál hotel szobáinak megújulását

A japánkertek hangulata ihlette a portugál hotel szobáinak megújulását

A portugál box: arquitectos építészeinek munkája.

Hirdetés