Hirdetés

Kortárs graffiti

Amikor a serdülőkor ösztönös lázadása művészetté fejlődik.

2022. július 21-e óta látogatható az „SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh” című tárlat a GalleryMAX-ban. A kiállításon a graffiti szubkulturális és organikus fejlődését rendkívül érdekes történeteken keresztül ismerhetik meg a vizualitásra fogékony látogatók. Olyan alkotók munkái láthatók a térben, mint Árvay Márton - Trans One, Blik Dániel, Fork Imre, Rapa 73, Soopercrapz, Tóth Balázs, vagy épp a Void.

 

A Graffiti szubkultúra hatalmas, organikusan fejlődő, univerzális platform. A műfaj és benne minden alkotó, behatárolhatatlan, ösztönös, integráns individuum. Egyéni és egyedi történetek, inspirációk sokaságának hordozója. Egyszerre van jelen a vidékeken és a nagyvárosokban, titokban férkőzik be a tudatalattinkba. Bárki számára hozzáférhető, érthető, a maga módján könnyen e sajátos világ részesévé válhat.
 Divatjelenségként és szubkultúraként a nyugati világban az 1960-as évektől terjedt el, bár a korai street art példái már Brassai „Párizs, éjszaka” című albumában megjelentek, s tudjuk, a Pasquino szoboralakján ilyen utcai kommunikáció már az antikvitásban is létezett, Rómában. Az 1980-as években Basquiat és Keith Haring emelték a műfajt az egyetemes képzőművészet szintjére. Magyarországon a rendszerváltás után, az 1990-es években élte fénykorát. Azóta is folyamatosan korrelál a képzőművészettel és egyre nagyobb hatást gyakorol az alkalmazott művészetekre.

A Gallery MAX „SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh.” című kiállítás anyaga nem archaizál, nem tematizál, csupán jó ízűen válogat, esztétikus sokszínűséget mutat. Néhány érdekes történetet láttat, amelyek jól illusztrálják a műfaj meghatározó szerepét a kortárs vizuális kultúrában.
 


A kiállító alkotók:

0036 Mark
Árvay Márton - Trans One
Blik Dániel
FORK Imre
Horváth Attila – Official
Classic
juditbernadett79
Lachner Ádám
Miss KK
MNU
Nikon One
Petyka
Plank Antal – Mirones
Rapa 73
Soopercrapz
Tóth Balázs
Void

 

SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh.

Helyszín: Max City Bevásárlóközpont GalleryMAX kortárs kiállítótér
Időpont: nyitvatartási időben 2022. október 20-ig.

 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Az AT-AT egy mérnöki remekmű”

„Az AT-AT egy mérnöki remekmű”

A legendás LEGO designer, Henrik Andersen által tervezett készlettel újrajátszható a Star Wars: A Birodalom Visszavág című filmjének meghatározó jelenete, a híres hothi csata.

Szívvel tervezve – sérültek lakóotthonának bővítése Perbálon

Szívvel tervezve – sérültek lakóotthonának bővítése Perbálon

Szerintünk a legjobb... Ahogy ígértük, kezdődik az OCTOGON szubjektív válogatása a Média Építészeti Díja finalistáinak anyagából.

A zánkai felújítás városépítészeti és rehabilitációs tapasztalatot is jelentett

A zánkai felújítás városépítészeti és rehabilitációs tapasztalatot is jelentett

Interjú Csécsei Ákossal, a DVM group építészével, aki MÉD különdíjat kapott a zánkai tábor felújításáért.

Hirdetés