A fenntarthatóságnak nem kell egyhangúnak lennie!

Az aktuálisan – az élet szinte minden területén – tapasztalható kihívások egy részére válaszul az OTTHONDesign kiállítás idén a fenntarthatóság és a takarékosság témáira koncentrált. A környezettudatos irányzatok a design világában már hosszú évek óta alapvetésnek számítanak, a MAGYAR DESIGN standja pedig idén a közönséget is beavatta. 

 

A tervezői felfogásban már végbement változáson túl a fogyasztói attitűdök átalakulása is elkerülhetetlen, így a „minőséget a mennyiség helyett”, a „kevesebbet fogyasztani, de jobban” gondolatokra is egyre többen fogékonyak. Ennek kapcsán többféle új lakberendezési trend alakul egymás mellett. Az újfajta „jól-lét” megteremtése függ a rendelkezésre álló eszközöktől, a benne élők attitűdjétől és ízlésétől. A magyar tervezők és gyártók legújabb design darabjai erre hoznak példákat.


A környezettel, természettel való törődés évek óta egyre erősödő igényként jelenik meg, és jól tükröződik a lakberendezésben is. A természetes anyagok, a részben kézműves, hagyományos technikák és a pasztell, natúr színek használatát előtérbe helyező irányzat a nyugalom érzését teremtheti meg.

Az MD standon egy gyerekszoba és egy előszoba berendezését ihlette ez az irányzat. A színek, formák és strukturált felületek visszatérését jól reprezentálja egy nappali enteriőr. A minőségi darabok választásán túl egy-egy karakteres design darab, képzőművészeti alkotások, valamint merész színek és kompozíciók használata jellemezte a teret.

 


A kézművesség és a természetes anyagok előtérbe kerülése a fa bútorok reneszánszát is meghozta. Beleértve a még ma is funkcionáló, jól bevált darabok beillesztését a kortárs enteriőrökbe. A stand olvasó- és beszélgetősarkában ezért régebbi fa bútorokat is installáltak az új tárgyak társaságában. Az étkező szintén egy kiemelt pontja a lakásnak, ami együtt töltött időnek és az étkezések örömének ad keretet. Az idei MD standon mindehhez fa bútorok és egyedi képzőművészeti alkotások járultak hozzá.

 

Kurátor, enteriőrtervező: Németh Gabriella

2023 MAGYAR DESIGN enteriőrökben kiállító tervezők és gyártók:
Balázs Botos Design
Co&Co (gyártó: Multifelt)
Fészek Részek
Forms Design (gyártó és forgalmazó: Faktumbútor, Balaton Bútor)
Glázer Attila / The Multiartist
HORA
I O Line and Round
Kata Font Home
Sarakele Stúdió
Koós Daniella
LVG Art
Norna design
Oleant Lighting
PaalArt
Paper Up!
PDSIGN
Plydesign
Sárkány Bence Furniture
Dynamo projekt
Vandor Studio
Yoza


Forrás: Sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tajvani márka, magyar design

Tajvani márka, magyar design

Kerékgyártó András legújabb tervei 

Ismét magyar siker a 2023-as Red Dot Design díjon

Ismét magyar siker a 2023-as Red Dot Design díjon

Tausz Gábor Ezra és a Co&Co Designcommunication csapata a Fruccola étteremhálózat arculatát és designját újította meg

Föld, Szél, Tűz, Mese, Írás és Absztrakció

Föld, Szél, Tűz, Mese, Írás és Absztrakció

Közel 40 tervező mutatkozhat be a Budapest Select ernyőmárka alatt – magyar tervezők a Milánói Design Héten.

Hirdetés