Az  grafikai stúdió alapítói, Lakosi Richárd és Lakosi Krisztián az egykori Flatlabből indulva először a Nyúl utcában, majd 2019-től az Aradi utcában találták meg a helyüket, hogy más hasonló területen dolgozó társaikkal egy klassz szakmai közösséget alkossanak – saját menő arculattal – az A-rad Collective égisze alatt.

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett tervezőgrafikus testvérpár néhány éve még Laki Eszter (studio NUR) helyére költözött be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szomszédságában székelő akkori Flatlab közösségi irodába, ahonnan aztán először a Nyúl utcába mentek tovább. Ott egy óriási nagypolgári villa középső lakását bérelték, aminek bár szuper terasza volt, a téli hideget nem bírva végül újra visszatértek Pestre.

Az Aradi utcai lakásban kezdetben a Hidden Characterses Nagy Dániellel és Orbán Péterrel, Bárdy Annával, illetve Szőke Gergellyel bútoroztak össze. Az elmúlt években ez a csapat olykor bővült, változott, de mindig megmaradt az az inspiráló alkotói légkör, ami már a kezdetektől kialakult. Bár a mindenkori „aradisták” között ott találjuk a ma már ONAKOM néven zeneszerzőként is helytálló Birinyi Tamás grafikust, Lénárt Ivettet, Weiszer MárkotHangyás Gergely UX designert és Frank Béla tipográfust is, a mai hetes team a következőképp alakul: a Lakosi testvérek mellett, jelenleg Nagy Dániel, Kazsik Marcell, Kozma Dániel, Üveges Péter és Molnár Dávid dolgozik együtt az Andrássy szomszédságában, két szobában, nyolcvanöt négyzetméteren.

 

Úgy alakult, hogy a jelenlegi tagok mindegyike leginkább arculattervezéssel és kiadványtervezéssel foglalkozik, így szívesen és bátran véleményeztetik maguk között a munkákat, sőt, ha úgy van, ki is segítik egymást. Hasonló korosztály, hasonló érdeklődéssel és szakmai tapasztalattal – szóval, vannak jó bulik, főleg péntekenként.

Hétköznapokon – mivel mindenki szabadúszó, egyedi időbeosztással – a biztos találkozási pontjuk jobbára az ebéd a közeli Millennium da Pippóban vagy a Vin.Vinben, aztán maximum megisznak még egy közös kávét is, de déltől késő délutánig általában koncentrált munka folyik az irodában.

 

Egy nagyon jó társaság jött most össze, amit Kazsik Marcell ösztönzésére egy csapatkohéziót még inkább megtámogató saját kvázi arculattal is megerősítettek. Az A-rad Collective világát megjelenítő doodle kreatívok először egy bulin debütáltak, mint sörös címkék, hogy aztán másfél évig a fiókban pihenjenek.

Most viszont végre előkerültek és ezek lettek a csapat első posztjai is a közös Instagram-oldalukon, ahol a grafikák mellett irodai életképeket, közös – akár munkán kívüli – élményeket és érdekes munkafolyamatokat osztanak meg.

 

 

Richárdék a jövőben terveznek több baráti és szakmai összejövetelt is az Aradi utcában Friday bár néven, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy még tovább erősítsék azt a budapesti kreatív közeget, amelynek az A-rad Collective tagok is tevékeny részesei.


Még több fotóért katt a képgalériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Hátra kell lépni”

„Hátra kell lépni”

Beszélgetés Kozma Dániel tervezőgrafikussal.

A jó makett megmutatja, ha az építészeti tervvel probléma van

A jó makett megmutatja, ha az építészeti tervvel probléma van

Innovációval párosulva a külföldi piac is nyitva áll a magyar makettkészítők előtt.

Hirdetés