Hirdetés

Hamis, vagy eredeti?

A műtárgyhamisítás kérdései az idei Műtárgyak Éjszakáján

A műtárgy.com június 17. és 19. között rendezi meg a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő programsorozatát, a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, amelyen 50 fővárosi helyszínen 100-nál is több program várja az érdeklődőket. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) idei programja 2021. június 18-án a legújabb műtárgyhamisításokról és az ellene irányuló harc eszközeiről fog szólni.

Az elmúlt évtized nagy műtárgy-hamisítási eseteiről és azok tanulságairól Emőd Péter művészeti újságíró tart előadást Tudunk-e más kárán tanulni címmel június 18-án 16.00 órától a Jászai Mari téri Kubik Coworking-ben. A program online is elérhető a regisztrálók számára.

A HENT másik programja a Hogyan készült a műtárgy címet viselő előadássorozat.  A Szépművészeti Múzeum három festmény restaurátora, Gőgös Ágota DLA, Horváth Mátyás és Kovács Krisztián összekapcsolódó kutatási területeit mutatja be a közönségnek. Ezek a törekvések – eredmények új megközelítési irányokat jelenthetnek az eredetiség vagy hamis jelleg megállapításának eszközrendszerében is. A restaurátort a tanulmányai során megszerzett tudása képessé teszi arra, hogy a felszín mögé lásson és olyan helyekről is információt gyűjtsön, amelyekhez más szakterület kutatói nem férhetnek hozzá. A műtárgyak károsodásainak feltérképezésén és dokumentálásán túl, a restaurátor további feladata megvizsgálni, melyek azok az eszközök, kutatási módszerek, amelyek eredményesen alkalmazhatóak a műtárgyak egyedi azonosító jegyeinek feltérképezésében. Ezek az adatok és vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak az egyes művészek életművét, annak korszakait jellemző sajátosságok feltárásához.  

A Hogyan készül a műtárgy című előadássorozat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, mint a Műtárgyak Éjszakája rendezvénysorozat kiemelt támogatója és az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) együttműködésében valósul meg.


Időpont: 2021. június 18. 13.00 óra.

Az előadásokat követően külön programként az OMRRK Szabolcs utcai, korszerű új intézményének bemutatásán vehetnek részt a regisztrált vendégek 15.00 órától. A részvétel feltétele a Műtárgyak Éjszakájára vásárolt bérlet, a programra való regisztráció, valamint a védettségi igazolvány bemutatása a helyszínen.

A hétvégén számos helyszínen zajló, három napos fesztivál programjáról ITT lehet tájékozódni.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Svájci bicska New Yorkban?

Svájci bicska New Yorkban?

The Shed - 21. századi architektúra a Budapesti Közlekedési Múzeum pályázatán nyertes Diller Scofidio+Renfro irodából. 

Nem, ez nem egy új irodaház - sportközpont nyílt a Belvárosban

Nem, ez nem egy új irodaház - sportközpont nyílt a Belvárosban

Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervei alapján, izgalmas építészeti megoldásokban bővelkedő sport- és élményközpont jött létre a Vadász utcában.

Hirdetés