A BOCCI „100” névre keresztelt, fújt-üveg függesztékje 2021-ben debütált a Milánói Design Héten.

A kettős – berlini és vancouveri – székhelyű BOCCI-t Omer Arbel kreatív igazgató vezetésével alapították 2005-ben. A vállalat fő tevékenységi köre az üvegburás világítótestek tervezése és gyártása. Formavilágára jellemző, hogy a folyékony állapot egy-egy pillanatát merevíti ki, ehhez pedig az üveg és a fém nyújt tökéletes alapot.

 

 

A legújabb, függesztett lámpatest-családjuk a „100” nevet viseli. Megalkotásához a BOCCI a stúdió számos üvegművészét arra kérte, hogy egy közös akció keretében az egyenként fújt, még olvadt állapotú üvegbuborékokat nyomják egymáshoz. Ennek eredménye az összekapcsolt elemekből álló, a változás pillanatában megdermedt, gyönyörű üvegkehely-együttes.

 

 

A mintadarabot Nicolas Bellavance-Lecompte kortárs designspecialista, építész és művészeti kurátor magánlakásában mutatták be a 2021. évi Milánói Design Héten. Carwan Galéria társalapítójának apartmanjában a ‘100’ mellett Omer Arbel több más alkotását is kiállították.

 

„A 100 tervezésekor olyan eljárást kerestünk, ami szokatlanul izgalmas formavilágot teremt. Megalkotása során jöttünk rá, hogy a legérdekesebb részletek valójában a lámpatestet alkotó halmaz belsejében rejtőznek” – osztotta meg tapasztalatait Arbel.

Az elmúlt években számtalan új módszert próbáltak ki, amivel különböző alakzatokat hoztak létre; ezeket rendszeresen megvágták, illetve megvizsgálták az elkészült próbadarabok belsejét is. Ennek kapcsán jutott eszükbe, hogy olyan lámpatestet alkossanak, aminek a burája eleve ez a megvágott üveg legyen. A 100 esetében gyémántfűrésszel metszik le a szeleteket a kihűlt üvegbuborékokról, majd ennek nyomán tárul fel a bámulatos belső geometria.

„A 100 az egyesülést és szétválást modellezi. A forró és hideg anyaggal való munka során hallgatnunk kell a megérzéseinkre, és szükségünk van az arányérzékünkre is. Valahogy úgy kell elképzelni, mintha röntgenszemeinkkel beleláthatnánk az anyagba, hogy kiválaszthassuk a leglátványosabb részeket” – magyarázza Jay MacDonnel, a BOCCI egyik üvegmestere.

MacDonnel elmondása szerint a művész különböző irányokból, többféle szögben vágja meg az egyes darabokat ahhoz, hogy a belseje láthatóvá váljon. Ugyanakkor arra is figyelnie kell, hogy a teljes függesztett szerkezet egyensúlya megmaradjon, és legbelül, ahol a fényforrás található, épen hagyja az üveget.

 

 

Két további kísérleti BOCCI alkotást is kiállítottak Milánóban, a 44” és a 103” elnevezésűeket is. A 44”-es elnevezésű függesztett fényinstalláció anyaga homok és műgyanta keverékből álló műkőre csorgatott megdermedt alumínium. A lámpatest törpefeszültségű LED fényforrásokkal üzemel, ennek elektromos vezetékei az öntvény „lámpatestház” kanyarulatain át láthatatlanul érik el a matt fehér burákat.

 

 

Minden egyes BOCCI termék kézzel megmunkált – fújt, öntött, faragott, vagy csiszolt. A kézműves gyártás eredményeként nincs két egyforma darab: valamennyi egyedi, szokatlan és szabálytalan. 

Miközben elmerülünk látványukban, már-már részesévé válunk annak a hosszú, kísérletező gyártási folyamatnak, ami „materializálódásukhoz” vezetett.

 

 

 

BOCCI | Web | Facebook | Instagram
Omer Arbel | Web | Facebook | Instagram
Nicolas Bellavance-Lecompte | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: a designboom cikke nyomán

 

 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy szó, mint „100” – BOCCI

Egy szó, mint „100” – BOCCI

A BOCCI „100” névre keresztelt, fújt-üveg függesztékje 2021-ben debütált a Milánói Design Héten.

Mi történik Budapesten klímaügyben?

Mi történik Budapesten klímaügyben?

Közösségi gyűlés, közösségi terek, ivókutak és autók elől lezárt területek. 

Nem megy a futás egyedül? Fuss az avataroddal!

Nem megy a futás egyedül? Fuss az avataroddal!

Az edzéseket megkönnyítő szemüveg 2021 nyarán kerülhet piacra.

Hirdetés