Hirdetés

Lenka Petrakova, szlovák designer terve elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat.

Hirdetés

A környezetvédők mellett számos kutatót és tervezőt is foglalkoztat a tengerek, óceánok szennyezettségének kérdése. Több fejlesztés látott már napvilágot vizeink megtisztításának céljával. Ezek egyike a Lenka Petrakova szlovák designer által tervezett 8. kontinens elnevezésű projekt, mely elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíját.

A 8. kontinens egy vízen úszó állomás, mely célja a tengerekben, óceánokban fellelhető műanyag hulladék begyűjtése, felszámolása, illetve az újrahasznosítható anyagok visszaforgatása a használatba. 

A kontinens egymásba fonódó szirom alakú egységekből és csápszerű elemekből áll, melyek a műanyag hulladékot begyűjtik be és rendszerezik. A modell egy kutatási- és oktatási központnak is helyet ad, mely a tengerek és óceánok tanulmányozásra biztosít lehetőséget, illetve olyan növények termesztését is támogatja, melyek nem igényelnek földet a fejlődéshez.

A designer a tervezés során figyelembe vette a tengereken, óceánokon uralkodó körülményeket, így olyan objektet tervezett, mely azáltal, hogy átfújhat rajta az erős szél, ellenáll annak. Emellett hasznosítja az árapály- és a napenergiát is. 

A projekt egyelőre még csak papíron létezik, azonban

„amit egy ember el tud képzelni, azt valaki más meg tudja valósítani

– idézi Jules Vernét Petrakova. – Eljött az ideje, hogy elképzeljünk egy tisztább és fenntarthatóbb jövőt, illetve ennek megvalósítási módját a technológia, az építészet és a művészet eszközei által, hogy egy jobb világot építsünk.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Diagonál lakás Budapest belvárosában
  • 2019-06-24 14:30
  • Deco

Diagonál lakás Budapest belvárosában

A lakás falai egyben a tárolók is.

Az Egri Járási Hivatal és a ház a házban elv

Az Egri Járási Hivatal és a ház a házban elv

A győri ZIP Architects terve lett a tervpályázat befutója.

30 éve Magyarországon a Samsung

30 éve Magyarországon a Samsung

Az ünnepi évet többek között egy jövőkutató kerekasztal-beszélgetéssel kezdte meg a vállalat.

Hirdetés