Legyen szó építészetről, designról vagy lakberendezésről, Alvar Aalto neve biztosan felmerül. A már-már polihisztorként aposztrofált finn építész munkássága a mai napig meghatározó, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy építményei zarándokhelynek számítanak, bútorai és kiegészítői pedig örökérvényű darabok, amelyeket a mai napig gyártanak a kultikus bútorgyártó cégek.

 

Alvar Aalto

Hugo Alvar Henrik Aalto 1898. február 3-án született Kuortanében. Iskolateremtő volt a finn építészet történelmében – a kezdeti klasszicista megközelítés után a modernizmus jeles képviselőjévé vált, és a funkcionalizmus korszakának egyik legjelentősebb építészévé nőtte ki magát. A Designtörténelem rovat negyedik főszereplője az Artek Stool 60.

Az Arteket 1935-ben Helsinkiben alapította négy fiatal idealista: Alvar és Aino Aalto, Maire Gullichsen és Nils-Gustav Hahl. Céljuk nagyon egyszerű volt: bútorokat árusítani, továbbá népszerűsíteni a modern életkultúrát kiállítások és egyéb oktatási eszközök segítségével.


Az alapítók radikális szellemiségének megfelelően az Artek a mai napig innovatív szereplője a designvilágnak. Termékpalettája finn mesterek és vezető nemzetközi tervezők által tervezett bútorokból, világítótestekből és kiegészítőkből áll, melyek a világosság, a funkcionalitás és a költői egyszerűség megtestesítői.
 


Az Artek név a „művészet” és a „technológia” szintézise, melyek a nemzetközi modernista mozgalom központi fogalmai. A modernizmus célja e két szféra gyümölcsöző egyesülése volt és ugyanez a törekvés vezérelte az Artek alapítóit is a cég elnevezésekor.

Aalto egyedisége nagyrészt az organikus megközelítésben, a fa nagymértékű használatában és a szabálytalan hajlított alakzatokban állt. Új térbeli formákat talált ki, és ugyanúgy érdekelték a bútorok apró részletei és alkotóelemei, mint a monumentalista építészet. Egyaránt tervezett – mára klasszikussá vált – bútorokat, és hatalmas épületeket, a formatervezés és a várostervezés is mindig lázba hozta.
 


Ikonikus Stool 60 széke mindenkiben emlékeket ébreszt, hiszen az oly sok otthonban vagy épp üzletben fellelhető stoki jut róla eszünkbe. A praktikus bútordarab multifunkcionális: használhatjuk székként, kis asztalként, és akár tárolóegységként is. A találó kialakításnak köszönhetően rakásolható, így helyet takaríthatunk meg egy spirális mintázatú oszlop létrehozásával. Aalto művét a mai napig gyártja számos kivitelben az Artek.

 

POINT BUDAPEST | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Artek | utazó kiállítás (X)

Artek | utazó kiállítás (X)

Art & Technology.

Hirdetés