Hirdetés

Hollandiában megoldották.

Hollandia nem éppen a hegyeiről híres: a 41 ezer km2-es ország területének nagy része mesterségesen kiszárított egykori tengerfenék, a tengerszint alatt fekszik, a legmagasabb pontja a 322 méter magas Vaalserberg. A hegymászásról mégsem kell lemondania a helyieknek.

Hollandiában található ugyanis a világ legmagasabb szabadon álló mászófala, a groningeni Excalibur. Az Artúr király kardjáról elnevezett, 37 méter magas építmény minden mászónak kihívást jelent – a teteje pedig egy kilátópontot, csodás panorámával. Egy mászás 11 euróba kerül, a nehézségi fokot a mászó döntheti el: mivel a szerkezet egyik fele homorú, a másik domború, és nyilván figyeltek a szögekre, távolságokra is.

Egy tapasztalt mászó az útleírásában úgy összegzett, hogy „ha legyőződ a magasságtól való félelmedet, az Excalibur életed legnagyobb mászóélménye lehet.” Az árról pedig azt írta, hogy az „nevetségesen alacsony az élményhez képest.”

A helyszínen nemcsak felszerelést lehet bérelni, de instrukciókat is adtak segítendő a mászást. Ilyenformán a nem gyakorlott mászók is nekifuthatnak az Excaliburnak, de akkor egy kétórást kiképzést kapnak előtte 35 euróért egy instruktőrtől. A legnagyobb kihívást a tapasztalatok szerint a szél okozza, ami a felső harmadban sokszor igen erősen fúj.

Az ötventonnás szerkezetet 36 gerenda tartja, melyek kilenc méter mélyen ágyazódnak a talajba, illetve az ott lapuló masszív betontalapzatba.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„A jó designhoz egy csapat kell”

„A jó designhoz egy csapat kell”

Interjú Jurgen Bey-jel!

Gyanútlan járókelőkből gondosan felépített fotós életmű

Gyanútlan járókelőkből gondosan felépített fotós életmű

Hans Eijkelboom művei a Madách téren kerülnek vissza először abba a kontextusba, ahonnan származnak.

Újabb lépés a túlélés felé

Újabb lépés a túlélés felé

Megkezdődött a polisztirolhab újrahasznosítása.

Hirdetés