Az Apollo missziók felújított vezérlőközpontja visszarepít bennünket 1969-be. 

Mostantól a nagyközönség is megtekintheti az Apolló missziók vezérlőközpontját, amelyet felújított a NASA. A helyreállítás során törekedtek arra, hogy minden korhű legyen, az érzés így olyan, mint egy tökéletes időkapszulában. 

Fotó: NASA

1969. július 20. fontos mérföldkő volt az emberiség történetében, az Apollo 11 három űrhajóssal a fedélzetén Holdra szállt, ahol két órát töltöttek el. A landolás 50. évfordulója alkalmából a NASA megnyitotta a teljes vezérlőközpontot a látogatók előtt, így az érdeklődők most saját szemükkel láthatják a helyet, ahonnan a nagyszabású műveletet irányították.

A misszióvezérlő központot a NASA szívének tekintették egészen 1985-ig, onnantól funkcióját vesztette. 2017-ben esett át egy teljes felújításon, amelyet nem bíztak a véletlenre: renoválás előtt elbeszélgettek a korábban ott dolgozó repülésirányítókkal, hogy a helyreállított vezérlőközpont minél inkább visszatükrözze a kor atmoszféráját. Az egykori munkatársak elmondása és régi fotók alapján rekonstruálták a székeket, a tapétát és a szőnyeget, a repülésvezérlő konzolokon és képernyőkön az Apollo 11 missziójának adatai láthatóak, papírhalmok, kávéscsészék, hamutartók és a fogasokon lógó régi kabátok hozzák még közelebb a korszakot.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Végiglapozhatjuk Paul Klee jegyzetfüzeteit

Végiglapozhatjuk Paul Klee jegyzetfüzeteit

A Zentrum Paul Klee ingyen elérhetővé tette a svájci grafikus 3900 oldalnyi jegyzetinek jelentős részét. Klee ezen jegyzetek alapján tanított a Bauhaus-iskolában az 1920-as években.

Lenyűgöző lett a felújított Párisi Udvar

Lenyűgöző lett a felújított Párisi Udvar

Négy és fél év után befejeződött a Párisi Udvar rekonstrukciója. A rendkívül komplex, speciális műemlékes feladatok egész sorát felvonultató munka látványos eredményt hozott.

Digitális homlokzattal erősítik a kulturális identitást

Digitális homlokzattal erősítik a kulturális identitást

Felipe Pantone munkái eredendően is elég merészek, de különösen ilyen méretben: ezúttal egy buffalói koncertterem homlokzatát gondolta újra.  

Hirdetés