Hirdetés

Építészet kategóriában pedig a ModSkool nevű indiai mobil iskolát díjazták.

Hirdetés

Ronald Rael és Virigina San Fratello kaliforniai építészpáros Teeter-Totter Wall nevű installációja nyerte a londoni Design Múzeum Beazley Designs of the Year 2020 fődíját. A három élénk pink libikókából álló installáció 2019 júliusában állították fel az Egyesült Államokat Mexikótól elválasztó acélfal rácsai közé, amit a határ két oldalán azonnal használatba vettek a texasi El Paso és a mexikói Juárez települések gyerekei, akik így együtt játszhattak dacára a határon álló hat méter magas falnak.  

A Teeter-Totter Wall a két ország kapcsolatának illusztrálására tervezték, és a design megalkotásában részt vett a mexikói Colectivo Chopeke művészkollektíva is. „Ami az egyik oldalon történik, az hatással van a másikra is. Pontosan úgy, ahogy egy libikókán” – nyilatkozta 2019-ben a CNN-nek Ronald Rael

Mivel a fal egy rendkívül érzékeny téma, a projekt megvalósítása tíz évig tartott, és bár alig húsz percig élt, ez elég idő volt arra, hogy felkapja az internet. Bár a libikóka egy ideiglenes installáció volt, Rael úgy számolt be róla az Instagramon, hogy a falnál lezajlott esemény tele volt „örömmel, izgalommal és összetartással". 

„A Teeter-Totter Wall egy újfajta kapcsolatteremtésre ösztönözte az embereket – írta Tim Marlow, a Design Múzeum igazgatója a díjról szóló sajtóközleményben. És megmarad egy ötletes és megrendítő mementója annak, ahogy az emberek megpróbálnak felülkerekedni azokon az erőkön, melyek megosztanak minket."

Beazley Design of the Year versenyén további öt kategóriában adtak át díjakat. Építészet kategóriában az indiai Social Design Collaborative mobiliskolája, a ModSkool nyert. A projekt az indiai mezőgazdasági közösségek kényszerített kilakoltatására reagálva egy olyan oktatási létesítménnyel válaszolt, melyet könnyű felállítani és szétszerelni.

ModSkool / Social Design Collaborative Facebook

Ezen kívül díjazták a chilei feminista művészcsoport a Colectivo LASTESIS egyik előadását, melyben elítélik a nők és az LMBTQ közösség elleni szexuális erőszakot. Divat kategóriában a Telfar luxusmárka népszerű vegán bőr, gender-semeleges táskája kapott díjat, grafika kategóriában pedig Alissa Eckert és Dan Higgins egészségügyi illusztrációját ismerték el, akiknek a SARS-CoV-2 3D-s illusztrációját számtalanszor láthattuk az elmúlt évben. Ételdesign kategóriában pedig az Impossible Food növényifehérjékből készült Impossible Burger 2.0-ját díjazták. 

(Forrás: CNN Style)
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A műfajok és generációk közti határon is átlép a Határtalan Design

A műfajok és generációk közti határon is átlép a Határtalan Design

Idén 14 ország több mint 140 designerét vonultatja fel a 15 éves összművészeti rendezvénysorozat.

EGY FEDÉL ALATT / Ház a házban

EGY FEDÉL ALATT / Ház a házban

Hello Wood Kabinka popup powered by MaxCity & Matok Zsuzsi food-design.

David Adjaye nyerte a RIBA királyi aranyérmet

David Adjaye nyerte a RIBA királyi aranyérmet

Az érmet azok az alkotók kapják, akik egész életüket az építészet fejlődésének szentelik és ily módon nagy hatással vannak a szakmára.

Hirdetés