A Szentendrén eddig három alkalommal megrendezett Art Capital a régió legnagyobb képzőművészeti fesztiválja.

Szentendrét meghatározó művészeti központként pozícionálja a határokon is átívelő Art Capital.  Nemcsak Magyarországról vonz jelentős közönséget, de a környező országokból is – mindenekelőtt Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából. Az idén május 25-én nyíló fesztivál címe: Régi és új álmok.

Különleges kiállítások

Az álom témájához kapcsolódóan számos képzőművészeti tárlat nyílik Szentendre belvárosában. Kiemelt – nemzetközi szempontból is jelentős – kiállításnak számít a legutóbbi Ars Electronica nagydíját elnyerő Dimitry Kawarga kinetikus alkotásokból álló Anyag és test című projektje, amelyet az orosz alkotó személyesen installál a Művészet Malomban. Az épület középső traktusában Nagy Kriszta Csipkerózsika halott című helyspecifikus kiállítását láthatja a közönség, az északi szárnyban pedig az osztrák Eva Schlegel In Between, illetőleg Csurka Eszter Álomcsapda című tárlatát tekinthetik meg. Az Ámos Imre – Anna Margit Múzeum alsó szintjén a Paradise City kiállításon három művész (Kondor Attila, Schmied Andi és Osnowski Stefan) munkái a metaforaként értett város témájához, ugyanitt a felső szinten a cseh Valentýna Janů Elbűvölve című alkalmi projektje Alfred Hitchcock azonos című filmjéhez kapcsolódik. Ugyanott, az udvaron Babos Zsili Álom az álomban címmel készít helyspecifikus installációt. A Barcsay Múzeumban a román Florin Ştefan Morpheus címet viselő új alkotásait láthatja a nagyközönség. 

Első alkalommal állít ki Szentendrén Csákány István, aki korábban a kasseli Documentán is szerepelt egy installációjával – helyspecifikus kiállítása a Vajda Lajos Múzeum felső szintjén lesz. Ugyanott az alsó szinten Halász Péter Tamás Tripod című tárlata, míg az udvaron Nagy Barbara Takaró című installációja várja a közönséget. A város Fő terén lévő Képtárban a Szentendrei Teátrum félévszázados történetét bemutató tárlat nyílik, a Ferenczy Múzeumban pedig Magyar szürrealizmus címmel egy nagyszabású, átfogó kiállítás az irányzat 1924-1969 közötti időszakának magyarországi műveiből.

Idén is számos kültéri kiállítás lesz az Art Capitalon. A Bizottság-ligetbe szánt public art munkák megvalósítására a szentendrei múzeum ezúttal is nyílt pályázatot írt ki – mivel a nagy érdeklődés miatt a zsűrizés hosszabb időt vesz igénybe a tervezettnél, a végleges műlista csak a hónap végén lesz nyilvános. Koronczi Endre Extrém alvás című projektje szintén szabadtéren lesz látható, ahogyan azok az egyszemélyes videófülkék is a szentendrei utcákon kapnak helyet, amelyekben a világirodalom leghíresebb álomjeleneteivel szembesülhetnek majd a látogatók.

Rendhagyó programok

A már megszokottnak tekinthető tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett idén is gazdag irodalmi program várja a közönséget – mások mellett Darvasi László, Kali Ágnes, Kemény Zsófi, Péterfy Gergely, Szálinger Balázs, Szőcs Géza, Takács Zsuzsa, Zalán Tibor és Závada Péter is fellép Szentendrén. A tavaly nagy sikert aratott óriási ledfalon idén is jeles alkotók filmjeit lehet megtekinteni pl. Ingmar Bergman, Luis Bunuel, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós. Az egyik leginkább várt program egy színházi előadás lesz: Madách klasszikusa, Az ember tragédiája nyomán született előadást egy erre az alkalomra szerveződött társulat adja elő. A Sardar Tagirovsky rendezésében készülő produkció próbái már január óta folynak Szentendrén.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A New Yorkban alkotó Agnes Denes az idei Art Basel top 100 ajánlatában

A New Yorkban alkotó Agnes Denes az idei Art Basel top 100 ajánlatában

A képzőművész korai alkotásait – rajzait, (test) nyomatait és fényképeit – mutatják be. 

Fiedler Ferenc centenáriumi kiállítás nyílt a Kálmán Makláry Fine Arts galériában

Fiedler Ferenc centenáriumi kiállítás nyílt a Kálmán Makláry Fine Arts galériában

A kiállítás offline megtekinthető, de előzetes bejelentkezéshez kötött. 

Idén a Derko'20 ösztöndíjasai is online mutatkoznak be

Idén a Derko'20 ösztöndíjasai is online mutatkoznak be

Meghívó a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjasok kiállítására

Hirdetés