Hirdetés

Egyelőre csak Kínában elérhető.

A kínai Xiaomi a napokban mutatta be a Mi TV LUX márkanévre hallgató átlátszó televízióját, amely forradalmasítja a tévénézés élményét azzal, hogy a képeket "a semmiben lebegő formában" jeleníti meg a képernyőn. Úgy néz ki, mint egy egyszerű üveg, és bár az LG, a Samsung és a Panasonic is előállt hasonló koncepcióval, a Xiaomi terméke lesz az első, amelyet tömeggyártásban készítenek. 7200 dolláros kezdőárral startolt a piacon.

Az üvegszerű felépítés az OLED (szerves fénykibocsátó dióda) technológiának köszönhető. Az OLED működési elve nagyban különbözik a tévégyártás során előszeretettel alkalmazott plazmapanelektől, ugyanis a dióda saját maga állítja elő a fényt, és ezt bocsátja ki.

A mechanizmus a szentjánosbogaraktól származik, vagyis abból az alapelvből, hogy egyes, a természetben fellelhető szerves anyagok a feszültség hatására fényt bocsátanak ki.

Ily módon az OLED technológia alkalmazásakor nincs szükség háttérvilágításra. Míg a hagyományos televíziók esetében hátlapra van szükség a feldolgozóegységek tárolásához, a Mi TV LUX esetében ezeket az egységeket a tv alapállványába építették be.

Az átlátszó televízió egyelőre csak Kínában lesz elérhető, panelje 55 colos átmérőjű és 120Hz-es képfrissítésű egy milliszekundumos válaszidővel, 150 000:1 kontrasztaránnyal és a DCI-P3 színskála 93 százalékát lefedő színprofillal.

Forrás: Xiaomi
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Xiaomi bemutatta a világ első átlátszó tévéjét

A Xiaomi bemutatta a világ első átlátszó tévéjét

Egyelőre csak Kínában elérhető.

Fenntartható tervezés és ökologikus gondolkodás

Fenntartható tervezés és ökologikus gondolkodás

Ma folytatódnak a KÉK útbaigazító estjei.

Kislányának tervezett bababútort a magyar formatervező

Kislányának tervezett bababútort a magyar formatervező

Hidegszoba_gyerekszoba: Tillinger Adrienn és Bérdi Tamás legújabb projektje.

Hirdetés