Oravecz Péter, a Hello Wood csapatvezető építészének könyvajánlója.

Mit olvassunk, ha szakmailag is inspiráló tartalomra vágyunk? Ebben adhat segítséget Fülszöveg elnevezésű sorozatunk, amelyben a Hello Wood és építész barátaik által ajánlott könyveket vesszünk sorra – olyan figyelemre méltó, gondolatébresztő köteteket, albumokat mutatunk be, amelyek témájukban építészeknek és designereknek is érdekesek lehetnek, vagy csak éppen nagyon aktuálisak.

Ezúttal Oravecz Péter, a Hello Wood csapatvezető építészének könyvajánlóját olvashatjátok Byung-Chul Han „A szép megmentése” című kötetéről.

 

„Sok olyan kiüresedett és elcsépeltté vált kifejezésünk van már szakmán belül, mint a »modern«, »fenntartható«, »design« és még sorolhatnám. Mindenre ráaggatjuk ezeket a kifejezéseket, és emiatt már semmi sem az valójában. A szépség szerintem azért fontos, mert nem igényel magyarázatot. Byung-Chul Han esszékötete segít ráeszmélni, értékelni és megélni a valódi szépséget a mai világban.” (Oravecz Péter, csapatvezető építész, Hello Wood)

 


Felszínesség helyett magasztosság
Avagy a kötetről kicsit bővebben

A szépség ma paradoxon. A szépség kultusza mindenütt jelen van, de elvesztette transzcendenciáját, és alig vált többé, mint a fogyasztói társadalom egyik aspektusa, a kapitalizmus esztétikai dimenziója. A szépség magasztos és nyugtalanító aspektusai átadták helyüket a testi örömöknek és a „lájkok”-nak, ami a szépség egyfajta „pornográfiáját” eredményezte.

Ebben a könyvben Byung-Chul Han kulturális teoretikus újjáéleszti az esztétika elméletét digitális korunk számára. Megkérdőjelezi a sima és a lesimított dolgok iránti érdeklődésünket, Jeff Koon szobraitól az iPhone-on át a brazil gyantázásig. A virális videókra és mémekre adott felszínes reakcióinknál sokkal mélyebbre hatolva Han visszaköveteli a szépséget, és megmutatja, hogyan nyilvánul meg igazságként, kísértésként vagy akár katasztrófaként.

A szépségnek ez a széleskörű és mélyreható, etikai és politikai megfontolásokat, valamint esztétikai szempontokat is felölelő feltárása mindazoknak tetszeni fog, akiket érdekel a kulturális és esztétikai elmélet, a filozófia és a digitális média.

 

„A szép megmentése” című kötetet erre a linkre kattintva tudjátok megrendelni a kiadó Typotex oldalán.

 

Hello Wood Web | Facebook | Instagram


 

Grafikai kreatív: Sztranyák Zsófia

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nem fából vaskarika

Nem fából vaskarika

A Hello Wood saját fejlesztésű szálláshelyei a remeteélet luxusát kínálják.

Magyar designerek a házban!

Magyar designerek a házban!

A MaxCity áruház Hello Wood Kabinkájának külső- és belső tereit újabb hazai formatervezők alkotásai töltik meg júniustól.

Cabin Love a Gödör Klubban

Cabin Love a Gödör Klubban

Beszélgetés a Hello Wood tagjaival a fenntartható építészetről.

Hirdetés