Hirdetés

Az ősember is biológiailag lebomló ruhában járt, a modern kori embernek is ehhez kell visszatérnie.

A "futurisztikus" ruházat fő szakértője, a Vollebak egy eukaliptuszból és bükkfából előállított, gránátalma héjával megfestett pulóvert készített, amelyet úgy terveztek meg, hogy biológiailag teljesen lebomló legyen. Így, ha a pulcsi elhasználódott és nem hordható többé, ki lehet rakni a komposztálóba vagy el lehet ásni a kertben. A cég számításai szerint, ha a földbe temetik, tizenkettő hét alatt, otthoni komposztkupacban nyolc hét alatt teljesen lebomlik és még gyorsabban a folyamat, ha egy ipari komposztáló létesítményben történik mindez.

Nick és Steve Tidball 2016-ban indította útjára a Vollebak márkát, amelynek már a brand üzenete is sokatmondó: "Clothes from the future." Egyfajta kísérleti projektről van szó, termékeikben arra keresik a választ, miképp lehet a tudományt, a technológiát és a divatot úgy ötvözni, hogy az eredmény fenntartható legyen. Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy 2021-ben olyan órát dobnak piacra, amelyet szemétnek titulált anyagokból állítanak elő, de ugyanilyen izgalmas termékük az eukaliptuszból készített pulóver, amely nyolc héten belül lebomlik az udvari komposztálóban.

"A kapucnis pulóver pontosan úgy néz ki, mint egy normál pulóver, élettartama ugyanakkora, mint egy normál pulóvernek, de lényeges különbség, hogy életciklusát a természetben kezdi meg, és úgy terveztük meg, hogy ott is fejezze be" - mondta a Vollebak társalapítója, Steve Tidball.

A pulóver elkészítéséhez egészen a hauslabjochi emberhez vagy közismertebb nevén Ötzihez nyúltak vissza, akinek gleccserbe fagyott múmiáját 1991-ben találták meg. Ruhái növényekből, fakéregből, állatbőrből és fűből készültek. Tidball szerint az emberiség már 5000 évvel ezelőtt biológiailag lebomló ruházatban járt, már csak az volt tehát a kérdés, hogyan lehet elkészíteni ennek modern kori változatát. Önmagában az, hogy biológiailag lebomló ruhát állítsanak elő, nem jelent kihívást, a nehézséget az okozza, hogy miképp lehet ezt úgy megvalósítani, hogy a lebomlás minél gyorsabban megtörténjen, nyoma se maradjon a létezésének, és a lehető legkevesebb energiát kelljen felhasználni a megalkotásához.

A Vollebak zárt-hurkú gyártásszabályozási folyamatban, eukaliptuszból és bükkfából készítette a ruhát, amelyet kidobott gránátalma héjával színezett meg. Az eukaliptusz pép rosttá alakításához felhasznált víz és oldószer 99 százalékát újrahasznosították, és ugyancsak újrahasznosított pamutfonallal varrták meg. A Vollebak korábban készített már algából pólót, a gyártási folyamathoz ezt a terméket vették alapul. 

"Ha a biológiailag lebomló ruházatot már több mint 5000 évvel ezelőtt használták, akkor ki kell, hogy mondjuk, az elmúlt évszázadokban nagyon rossz irányba haladtunk" - mondja Tidball.

Szerinte a gyártást mostantól annak a gondolkodásnak kellene meghatároznia, hogy olyan ruhákat állítunk elő, amelyeket bármikor kidobhatunk az erdőbe, a többit pedig megoldja a természet.

Forrás: Vollebak
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kidobott kerékpárból készített könyvtárt egy kínai tervezőiroda

Kidobott kerékpárból készített könyvtárt egy kínai tervezőiroda

Fontos társadalmi problémára hívják fel a figyelmet.

Fahulladékból építettek templomot Indonéziában

Fahulladékból építettek templomot Indonéziában

Az építését egy helyi ültetvényes cég támogatta CSR program keretében.

Kagylóhéjból készített betont egy londoni design stúdió

Kagylóhéjból készített betont egy londoni design stúdió

Vajon a kagylóhéj lesz az új cement?

Hirdetés