Kétszáz kiló tükröt használt a megépítéséhez Joel Adler ausztrál művész.  

Újszerű perspektívában mutatja az óceánt Joel Adler ausztrál művész „periszkóp-szobra”: az eredetileg a 2019-es Sculpture by the sea fesztiválra készített szobor most állandó helyet kapott a Sydney elővárosában található Bondi Beachen.

A Viewfinder nevű szoborhoz kétszáz kiló tükröt és hat tonna betont és acélt használt fel Adler. A szerkezet a hangot és a fényt is közvetíti, felnagyítva a közvetlenül alatta lévő táj, a ritmikusan szikláknak csapódó hullámok hipnotikus hatását. Adler szerint a történelmi hajós eszközök és az emberi kíváncsiság metszéspontján született meg a periszkópja.

Miután Viewfinder debütált a 2019-es Sculpture by the sea fesztiválon, átmenetileg egy világítótoronyban tárolták. Az új, végleges helyén a korábbinál is erőteljesebb látványt közvetít, ám mivel ez a helyszín magasabban fekszik, így a szél is erősebb, további három tonna ballaszta volt szükség - az alap belseje most körülbelül egy köbméter tömör acélt tartalmaz.

Az idei Sculpture by the Sea fesztivált november 21-től október 7-ig rendezik a Bondi Beach-től a Tamarama Beach-ig tartó két kilométeres szakaszon, amivel a világ legnagyobb ingyenes szabadtéri szoborkiállítása, amelyen mintegy száz szobrot lehet majd megcsodálni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A periszkóp-szobor úgy mutatja az óceánt, ahogyan sohasem láttuk

A periszkóp-szobor úgy mutatja az óceánt, ahogyan sohasem láttuk

Kétszáz kiló tükröt használt a megépítéséhez Joel Adler ausztrál művész.  

Tégla és pártázat

Tégla és pártázat

Rejtőzködő art-deco Budapesten.

Mesteri rezgések

Mesteri rezgések

A Galerie Philia kiállítással tiszteleg Le Corbusier előtt Marseilles-ben.

Hirdetés