A Helsinki Design Hét (szeptember 8-17.) a legnagyobb tervező és építészeti fesztivál az északi országokban

A Helsinki Design Hét a designban élenjáró északi országok legnagyobb fesztiválja. A közel száz programot kínáló esemény a legújabb irányzatok felvonultatásával kívánja inspirálni a design és az építészet területén dolgozó szakembereket és látogatókat. Az idei rendezvénysorozat központi témája a kreatív történetmesélés lesz, ezt tükrözi a fesztiválhét címe is: az „Egyszer volt, hol nem volt…”.  A programsorozatban többek között kiállítások, beszélgetések, partik, művészeti vásárok, nyílt napok és divatbemutatók szerepelnek.


Az idei rendezvényen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli. A „From Sketch to Screen” című tárlattal lesznek jelen, ami a fiatal animációs filmkészítő generáció vizuális elképzeléseit, gondolatvilágát és mondanivalóját ismerteti meg a szakmával és a nagyközönséggel. Öt animációs filmet mutatnak be a designhéten, amelyekben plasztikusan jelenik meg a METU hallgatók változatos technikai tudása és művészi önkifejezése olyan univerzális témákban, mint a barátság, a magány vagy a bátorság. A kiállítás a történetmesélés erejét és az animációt, mint megjelenítési formát ünnepli. Az a cél, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az animációs filmkészítés világába, többek között a 2D-s, 3D-s, stop-motion és kísérleti megközelítéseibe, és ezzel közelebb kerüljenek az animációk meseszerű világához.   

 

 

A látogatók továbbá végig kísérhetik a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködését Magyarország idei legnagyobb kulturális eseményével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal, amelyben a hallgatók órai feladatként kapott tervezőgrafikai, formatervezői és elméleti projektekkel vettek részt.  A tárlat szeptember 8-án nyílik, és a Design Hét után még egészen október 13-ig látogatható lesz a Helsinki Liszt Intézetben.

A kiállításon kívül egy kerekasztal-beszélgetés szerepel még a magyar programban, amelyben egy aktuális kérdést járnak majd körbe, az arculattervezés, a vizuális megjelenés és az animációs tervezés mesterséges intelligenciával való kapcsolatát. A digitális megoldások elterjedése sorsdöntő változásokat hozott a designerek életében, és alapjaiban változtatta meg a vizuális történetmesélést. A színek, a grafikai stílus és a dinamika mind üzenetközvetítő erővel bírnak, és kulcsfontosságúak egy esemény arculatának kialakításában, ahogy egy animációs film esetében is. Az emberi kreativitás és érzékenység nélkülözhetetlen egy művészi produktumhoz, mégis egyre több olyan alkotást láthatunk, amelyet mesterséges intelligencia segítségével terveznek meg. A szakmai beszélgetés az AI használat határait, lehetőségeit és korlátait igyekszik feltérképezni az alkotás folyamatában. Olyan kérdésekre próbálnak választ találni mint, hogy segíti, vagy épp megnehezíti-e a tervezési folyamatot az AI, illetve, hogyan lehet a mesterséges intelligenciát jól használni. Szó lesz arról is, hogy egy online arculat hogyan állja meg a helyét egy offline esemény esetében, illetve milyen vizuális megoldások teszik emlékezetessé az animációs filmeket, és ezen a téren milyen változásokat hozhat a mesterséges intelligencia. 

 

Teljes filmek: 

•    Bárczy Örs: Hey Deer! 
•    Mészáros Bori: The Last Yeti  
•    Rebák Tamás: Escape Velocity  
•    Palotás Adél: Lights 
•    Bartis Bálint: A paraszt és az uborkák  

Mozgáspróbák: 

•    Kiss Nóra és Jenei Dorottya: Házasbárd
•    Géczi Johanna és Graur Dóra: Édes Álom Forrás: METU

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Diplomamunkából videojáték: Falcon City

Diplomamunkából videojáték: Falcon City

Illés Dániel és Marosi Kitti METU Animáció alapszakos diplomamunkája.

Csizmadi Péter vette át a METU kreatívipari karát

Csizmadi Péter vette át a METU kreatívipari karát

A nemzetközi kapcsolatok erősítése lesz a feladata.

Tanulj a belsőépítészet mestereitől!

Tanulj a belsőépítészet mestereitől!

Nyilvános előadássorozat indult a METU-n neves építészek, tervezők, szakemberek részvételével.

Hirdetés