Hirdetés

Pop-up kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket június 29-én a FISE galériában a World Industrial Design Day alkalmából.

A diverzitás lesz a központi téma az idei design világnapon, amelyen pop-up kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket június 29-én a FISE galériában a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és a Budapest Design Week (BDW) szervezésében.

A World Industrial Design Day vagyis a design világnap a World Design Organization (WDO) kezdeményezésére jött létre. Célja az ipari formatervezésről szóló párbeszéd elősegítése, a téma iránti nyitottság növelése és a szakterület sokféleségének bemutatása - olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, a világnap témájának ötletadója a WDO, amelyhez a tagszervezetek csatlakozhatnak. Az idei rendezvény fókuszában a diverzitás áll, a közreműködő designerek és szervezetek munkájuk, a társadalmi sokféleség és az inkluzivitás közötti kapcsolatokat vizsgálják.

A budapesti programsorozat együttműködő partnere a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete (FISE), a rendezvénynek galériájuk ad otthont. A design világnapon több, a társadalom és a design viszonyára reflektáló rendezvényen lehet részt venni. A FISE galériában egynapos pop-up kiállítás mutatja be hazai alkotók, stúdiók a témában készült munkáit. 

A kiállítás résztvevői között lesz Lányi Anna Borbála, aki vak és gyengénlátó gyerekeknek készít fejlesztő sporteszközöket; Miklósi Ádám tervező, aki saját készítésű arcpajzsát a Simple-t mutatja be; Pázmány Lili pedig kerekesszékeseknek tervezett ruhakollekcióval érkezik, amelyet édesanyja inspirált a tervezésben. Bemutatkozik Szalai Bálint itthon. projektje is, amely szülővárosa, a vajdasági Ada kisipari hagyományaira támaszkodva az ott élő mesteremberek lehetőségeit kívánja szélesíteni. Kiss Bence olyan kártyajátékokat mutat be, amelyeket a jelnyelv elsajátításának segítésre alkotott meg. Vatány Szabolcs Focus Ex digitális szövegolvasást segítő újítását is bemutatják, amely elsősorban az ADHD-val diagnosztizáltakat segíti.Láthatók lesznek a Romani Design egyedi táskái is, amelyek impresszionista festményeket idéznek. A Perceptual Thinkers az autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásaiból táplálkozó divattermékekkel érkezik.

Az eseménysor központi eleme egy kerekasztal-beszélgetés lesz, amely a New European Bauhaus (NEB) kezdeményezéshez kapcsolódik. A kezdeményezés célja élhető, befogadó, minőségi élményekre, esztétikai standardokra épülő és mindenki számára megfizethető, fenntartható, a körkörös gazdaságot alapul vevő európai életforma közös létrehozása. Középpontjában egy jobb, ellenállóbb Európa építése, a European Green Deal leképezése és az egész társadalom aktivitásra buzdítása áll. A NEB hazai koordinálása a The Bureau of European Design Associations (BEDA) magyarországi tagja, az MFT közreműködésével történik. 

A beszélgetés résztvevői Bachmann Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, MFT-tag, Dávida Eszter építész, urbanista, a KÉK Kortárs Építészeti Központ projektvezetője, a NEB kerekasztal nagykövet-tagja, Matheidesz Réka, a MOME Európai Pályázati igazgatója, Osvárt Judit, a BDW kurátora, MFT-tag, Sebestény Ferenc építész, tárgy- és környezettervező, a Magyar Design Kulturális Alapítvány elnöke, a BME tanszékvezető-helyettese. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

40 éves a FISE

40 éves a FISE

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület jubileumi kiállítása.

A diverzitás lesz a központi téma az idei design világnapon

A diverzitás lesz a központi téma az idei design világnapon

Pop-up kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket június 29-én a FISE galériában a World Industrial Design Day alkalmából.

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Így fest a rendszerváltás a magyar tenger partján

Hirdetés