Hirdetés

Berkes Anna Csenge hallgatói munkája a MOME kerámia szakán.

Utópia, 2050, Magyarország, otthontér – ezen négy koordináta mentén alkották meg fiktív tárgyaikat a MOME kerámiatervezőiBerkes Anna Csenge Biotetrisz című munkája egy 30 évvel későbbi város egyik lakásába tervezett installációja, amely térelválasztó is lehet, ugyanakkor a gazdája, egy fiatal anyuka finomakat főzhet az ott termelt friss oregánóból, rozmaringból, kakukkfűből, egyéb fűszerekből.

Az Utópia – a jövő étkezési és tárgykultúrájának vizsgálata című tervezési kurzus egyik célja volt, hogy gyakorlati megoldások is születhessenek. A hallgatók feladata 2050-re elképzelt víziók és utópiák tervezése, illetve a jövő életmódjainak kutatása volt.

A hallgató kutatásában arra jutott, hogy a jövőben a levegő szennyezettsége és a zöldfelületek hiánya egyre nagyobb problémává válhat. Így a lakásunkban lévő tisztább levegő és a növények közérzetre gyakorolt hatása vált meghatározó számára a tervezésnél.

„Célom otthoni környezetben létrehozni egy olyan moduláris rendszert, amiben kisebb fűszer- és gyógynövények valamint hasznos futónövények termeszthetők beltéren – írta. – Például oregánó, rozmaring, kakukkfű, menta, citromfű és szamóca. Az elemek összekapcsolásába a felhasználó is bevonható.”

A biotetrisz három típusú kerámia elemből áll. Ezek variálhatók, egymásra rakhatók, sorolhatók, térelválasztó, - és növényfalként egyaránt használhatók. Így kis (vagy nagy) lakásunkból „csodás zöldebb és boldogabb otthont teremthetünk”, amelynek gondozása a mindennapjaink rituáléjává válhat.

A tervezésem elején, mivel 30 évre előre kellett gondolni, létrehozott egy fiktív personát és környezetet. Problémának felvetette a szennyezett levegőt, a zöldterület hiányát a városokban, az Alföld elsivatagosodását, édesvizeink szennyezettségének növekedését, az egészségtelen génkezelt ételek gyakoriságát, és a rengeteg műanyag tárgy használatát.

Berkes Anna Csenge personája nagyjából a terv összeállításakor született meg, hiszen „az általam kitalált persona egy 30 év körüli anyuka, aki szeret a növényekről gondoskodni és odafigyelni arra, hogy mit eszik, az miből van, és főképp azokból főz, amiket ő maga termesztett. Ugyanakkor nemcsak az egészséges étel volt fontos számomra, hanem hogy ezek a növények tisztítsák meg a bent rekedt káros levegőt.”

A Biotetrisz segít tisztítani az elhasznált levegőt, ugyanis a szintetikus építőanyagokból áradó szennyező anyagok bent ragadnak a házban, ami káros az egészségünkre. A tisztább, egészségesebb levegő mellett a mentális hatást sem hagyhatjuk figyelmen kívül: egy zöldebb otthon nyugalmat áraszt, segíti a pozitív gondolkodást, így munkára is alkalmasabb.

„Fontos volt számomra, hogy időtálló anyagból készítsem el a növényfalat/térelválasztót, ezért választottam a porcelánt, ami könnyen tisztítható is – folytatja Berkes Anna Csenge. – Az elemek könnyen variálhatóak, akár falhoz, akár sarokba, vagy térbe is elhelyezhetőek, akár oszlopként is alakíthatóak.”

Az elemek méretei: 20x20x50 cm, 20x20x25 cm, 20x27,5x12,5 cm

Három elemet hozott létre, ezeket körbe vagy egymásnak háttal is rakhatjuk, vagy csak egyszerűen a falnak támasztva felépíthetjük. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy milyen növényeket válogatunk össze. Anna Csenge hasonló igényekkel, szükségletekkel bíró növények számára alakította ki az elemek mértét, és egy listát is készített. Főképp gyógynövények és fűszernövények részesülnek előnyben; oregánó, rozmaring, kakukkfű, menta, és a citromfű. Ezen kívül a Biotetrisz kedvez a csemegézőknek: szamócát is ültethetünk bele, viszont ehhez már több idő és energia kell, az általános gondozás mellett a házilag kézzel való beporzás szüksége végett.

A tervezés során külön hangsúlyt fektetett az elemek illesztésére, hogy minél stabilabb szerkezetet hozzon létre. A rejtett földes elemek egymásra téve, elcsúsztatva egy kötést hoznak létre. A tárgyak tetején nútokat alkalmazott, amibe a másik modul könnyen beleül úgy, hogy ketté vagy derékszögbe elforgatva is stabilan tehető. Eleinte agyaggal, és egy az egyes papír makettekkel modellezett, majd 3D-modellel ötletvariációkat hozott létre, így figyelve és elkerülve a felmerülő hibalehetőségeket.

A kurzus további hallgatói terveit ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Hallgató: Berkes Anna Csenge
Kurzus: Utópia
Projekt neve: Biotetrisz
Szak: Kerámia
Évfolyam: MA1
Instagram
Facebook




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Biotetrisz a legjobb dolog, ami a nappalinkkal történhet

A Biotetrisz a legjobb dolog, ami a nappalinkkal történhet

Berkes Anna Csenge hallgatói munkája a MOME kerámia szakán.

Zenével átitatott vendéglátás

Zenével átitatott vendéglátás

Budapestre érkezett a Hard Rock hotellánc első közép-európai szállodájával.

TOP TRIÓ | Budapesti Építőművészeti Műhely

TOP TRIÓ | Budapesti Építőművészeti Műhely

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés