Biztos kell ahhoz öt csillag, hogy jól érezd magad?

Hogyan gondoljunk újra egy hagyományos bed & breakfast hotelt és a kikapcsolódáshoz fűződő viszonyunkat? - tette fel a kérdést két művész és egy vendéglátós, a Nullacsillagos Hotel (Null Stern) megálmodói, akik csattanós választ adtak a kérdésre. Nincs sem fala, sem teteje, csak egy szép nagy ágy a semmi, azaz a minden közepén a Svájci-Alpokban.

Körülötted csak a hegyek, alattad a folyó, fölötted pedig a csodás kék ég (ha szerencséd van és éppen nem esik) és a csillagok. Ha már csillagok, a tulajdonos Daniel Charbonnier szerint

a csillag nem a szálloda, hanem a vendég maga, aki testközelből érezheti a természetet és gyűjtheti az ehhez kapcsolódó élményeket. Erre utal a mottó is, miszerint: "Nullacsilagos hotel - az egyetlen csillag Te vagy."

Ennél minimalistább ötletet nehezen tudnánk elképzelni. Fal nincs, de van ágy olvasólámpával, ingyenes reggelivel és a prototípusnál 10 perc sétányira volt az ágytól a nyilvános WC.

De hogy is indult a sztori?

Az ötlet nem Charbonniertől ered, először 2008-ban valósította meg két konceptuális művész, Frank és Patrik Riklin egy kevésbé romantikus helyszínen, egy bunkerben. A művészek aztán rájöttek, hogy valójában senki nem szeretne bunkerben aludni, túl negatív a konnotációja, de nem adták fel a megvalósítást.

A helyszín újragondolása mellett az ötlettel üzenni akartak a fennálló szállodai rendszernek, miszerint nem kell ötcsillagosnak lennie egy hotelnek ahhoz, hogy az ember jól érezze magát. 

Amikor először bemutatták a bunkerbeli változatot, kaptak hideget-meleget a hazai és nemzetközi médiától. Aztán jött Daniel Charbonnier, a Minds in Motion SA vendéglátóipari cég ügyvezető igazgatója, akivel kitalálták, hogyan lehet felhozni a hotelt a föld alól a hegyek közé. Ezután sorra jöttek a befektetői ajánlatok, de elhajtották őket, mert vitték volna a márkát, de nem érdekelte őket a mögöttes filozófia, valamint az ötletgazdák szerették volna fenntartani a művészet és az üzleti aspektus egyensúlyát is.

A szolgáltatás 2016-ban olyan népszerű lett, hogy keresni kellett egy ügynökséget, amely a foglalásokat intézi, Charbonnier pedig azt tervezte, hogy újabb és újabb nullacsillagos hotelek telepítésébe kezd Svájc népszerű hegyvidéki régióiban. A hotel weboldalán fellelhető információk szerint azonban a projekt megakadt kicsit, nincsenek tele az Alpok hegyei ágyakkal, de szomorúságra nincs ok, hiszen

2020 nyarán érkezik a Null Stern spin-off verziója Zero Real Estate néven, és ez bizony már több helyen elérhető lesz, hat darab Svájc keleti részén, egy pedig a Liechtensteini Hercegségben. A szolgáltatáshoz jár egy komornyik is, az árak 295 svájci franktól indulnak.

A koncepcióval egyébként számos díjat nyertek, innovációjának köszönhetően 2010-ben a GEO magazin Európa 100 legjobb szállodája közé választotta a Nullstern Hotelt. 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Különleges golfszálló a Vértes lábánál

Különleges golfszálló a Vértes lábánál

A MÁS Építészek csákberényi terve.

Tavasszal nyit a fiatalos vendégkörre építő H2 Hotel Budapest

Tavasszal nyit a fiatalos vendégkörre építő H2 Hotel Budapest

A hétemeletes épületben 157 világos, légkondicionált szoba kapott helyet.

Budapesten várható a legnagyobb hotelpiaci fellendülés

Budapesten várható a legnagyobb hotelpiaci fellendülés

A CBRE előrejelzése szerint a turisztikai szegmens indulhat újra elsőként.

Hirdetés