Hosszúkás telek oldalhatáron álló beépítéssel.

Hogyan lehet ilyen adottságokkal építészetileg is érdekes és belső tereit tekintve is jól használható tereket alkotni? A tervezők egyetlen hosszúkás kígyó helyett ötletesen megmozgatott tömböket terveztek, és leszámoltak a végtelen hosszúra nyúló közlekedőkkel. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/5-ös lapszámából


Már a kezdetek kezdetén két tömbre osztották a hosszú telekre szánt épülettömeget a Pyxis Nautica tervezői. Hálószobákat és más privát tereket terveztek az utcafronti részre, míg a terasszal kiegészülő belső tömbben kapott helyet a konyha, az étkező és a nappali, vendégszobával kiegészítve. A két épületrészt egy középső taggal kötötték össze, ami egyúttal a bejáratot is magában foglalja. Mivel ez a nyaktag keskenyebb a szomszédos épülettömegeknél, egyúttal egy második teraszt képez, ami a konyha közelsége miatt sokoldalúan kihasználható.

Változatos eszközökkel hangsúlyozták a hármas tagolást a tervezők. Az épületrészek eltérő színű vakolatot, lábazatot és cserépfedést kaptak, emellett az archetipikus házformát is látványosan megmozgatták, így az egymáshoz képest játékosan eltolt tetőgerincek kellemes belmagasságot biztosítanak a kertre néző nappalinak és a szülői hálónak a másik oldalon.

A színezés a belső terekben is megjelenik, kiemelve egy-egy falszakaszt, vagy éppen bekeretezve az ablakon át látható kert látványát. Otthonos melegséget teremtenek a kiválasztott lekerekített bútorok, amikhez konceptuális festmények is tartoznak. Ezeket a kivételes alkotásokat a ház látványtervei, illetve a külső állapotról készült fotók ihlették. Az építészet és a tervezői koncepció ihlette azokat a műalkotásokat, amik párhuzamosan készültek a házzal, hogy végül a két szál, egy időben egy helyen találkozzon. Építészet és művészet kéz a kézben járt, az alkotó, Oláh Norbert épp a fotózás napjára készült el a képekkel, az olajfestmények mégis olyan tökéletesen passzolnak a közösségi térbe, mintha együtt alakultak volna a berendezéssel.

A játékos geometria, az egymással harmonizáló, mégis hangsúlyosan eltérő színek, illetve az összekötő elem fémlemez teteje összességében dinamikus, impulzív összhatást teremt. Semmiképp sem szokványos látvány, ami már az utca felől szemlélve is felhívja magára a figyelmet ebben a sátortetős, kertvárosi környezetben. Persze csak addig, amíg ilyen szabadon látszik, ugyanis a tervezők szándékosan pálcás kerítést terveztek, amit a tervek szerint hamarosan elnyom majd az előkertbe ültetett zöld növényzet.

 

Építészet   Tóth Dávid, Tótszabó Tamás, Valastyán Igor / Pyxis Nautica
Helyszín   Zsámbéki dombság 
Alapterület   127 m2

Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Egy fedél alatt

Egy fedél alatt

Családi ház Dömösön

Ház a tónál 3. rész – Mint egy kártyavár

Ház a tónál 3. rész – Mint egy kártyavár

És harmadnapra felépült... Az építészeti fotós házat épít – tízrészes sorozat az alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével. Kövessétek velünk egy álom megvalósulását!

Ház a tónál – A telek, az adottságok, a tájolás | Pyxis Nautica

Ház a tónál – A telek, az adottságok, a tájolás | Pyxis Nautica

Jaksa Bálint cikksorozatát kiegészítve, a ház tervezéséről és megvalósulásáról Tótszabó Tamás / Pyxis Nautica, vagyis az építész nézőpontjából is olvashattok az OCTOGON online-on – íme a második rész.

Hirdetés